E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsaları verilerle yükseldi---

Asya borsaları verilerle yükseldi

Asya borsaları verilerle yükseldi
30 Kasım 2021 - 08:04 borsaningundemi.com

Asya borsaları Çin'de açıklanan PMI verisinin aylar sonra ilk kez genişleme bölgesinde gerçekleşmesi ile yükseldi

Asya Pasifik Bölgesi’nde hisse senetleri haftanın ikinci işlem gününde çoğunlukla alıcılı bir seyir izledi.

Bölge genelinde kazanımların başını Japonya çekti. Nikkei 225 ve Topix Endeksleri yüzde 1,5 civarında kazanım kaydetti.

Çin ana karasında da Shenzen ve Şanghay Bileşik Endeksleri yükseldi. Çin'de Kasım ayına ilişkin fabrika aktivitesi verisi takip edildi.

Güney Kore'de endeks yatay seyretti, Avustralya Borsası da yüzde 1'den fazla yükseldi.

Japonya'da işsizlik oranı düştü

Japonya'da işsizlik oranı Ekim ayında bir önceki aya göre azaldı.

Ekim ayında işsizlik oranı mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle yüzde 2,7 oldu. İşsizlik oranının Eylül ayında olduğu gibi yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Japonya'da Ekim ayında açık iş sayısının başvuranlara oranı da Eylül ayındaki 1,16'dan 1,15'e indi. Bu oranın 1,17'ye yükselmesi bekleniyordu.

Japonya'nın sanayi üretimi 4 aydır ilk kez arttı

Japonya'nın sanayi üretimi otomotiv sektöründeki tedarik sıkıntılarının hafiflemesinin etkisi ile Ekim ayında yükseldi. Bu, son 4 aydaki ilk artış oldu.

Ekim ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 büyüdü. Haziran ayından bu yana görülen bu ilk artışın yüzde 1,8 olması bekleniyordu. Eylül ayında üretim yüzde 5,4 azalmıştı.

Ekim ayında Japon otomotiv sektörünün üretimi, Asya'dan parça tedarikinde yaşanan sorunların hafiflemesinin etkisi ile bir önceki aya göre yüzde 15,4 arttı.

İmalatçılar, üretimin Kasım ayında yüzde 9,0 ve Aralık ayında yüzde 2,1 büyümesini bekliyorlar. Ekim ayında otomotiv sektörünün üretiminde artışın yüzde 35,8'e ulaşacağı öngörülüyor.

Çin'de imalat dışı PMI Kasım ayında geriledi

Çin'de İmalat Dışı PMI, Kasım ayında Ekim ayına göre geriledi. Koronavirüs salgınını kontrol altına almak için tedbirlerin yenden sıkılaştırılmaya başlaması Çin'in hizmetler sektörünü olumsuz etkiledi.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan imalat dışı PMI, Kasım ayında Ekim ayındaki 52,4 puandan 52,3 puana geriledi.

Kasım ayında Çin'de imalat ve hizmet sektörü aktivitesini bir arada değerlendiren bileşik PMI ise Ekim ayındaki 50,8 puanda 52,2 puana yükseldi.

Çin'de imalat sektörü aktivitesi Ağustos'tan bu yana ilk kez büyüdü

Çin'de imalat sektörü aktivitesi, enerji yetersizliğinin giderilmesi ve tedarik zincirlerindeki toparlanmanın etkisi ile Kasım'da Ağustos ayından bu yana ilk kez büyüdü.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Kasım ayında Ekim ayındaki 49,2 puandan 50,1 puana yükseldi. PMI, Ağustos ayından bu yana ilk kez 50 baz puan olan başa baş seviyesinin üzerine çıkarak büyümeye işaret etti.

Ekonomistler, Kasım ayında imalat PMI'nın 49,6 puanda kalmasını bekliyorlardı.

Pinpoint Asset Management ekonomisti Zhwei Zhang yaptığı değerlendirmede, imalat PMI'da yaşanan topanlanmada enerji arzındaki toparlanmanın etkili olduğunu, ancak leni sipariş alt endeksinin hala 50 puanın altında kaldığını belirtti. Bu durumun yurt içi talebin zayıf olmaya devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan Zhwei Zhang, Çin hükümetinin 2022 başlarında yapılacak Kış olimpiyatları sırasında imalat sektörüne getireceği sınırlamaların da imalat sektörünü olumsuz etkileyeceğini savundu.

ABD borsaları yükselişle kapandı

 

Fitch'ten değerlendirme: Omikron riskleri artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)