E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Asrın Projesi' krize dönüştü---

'Asrın Projesi' krize dönüştü

'Asrın Projesi' krize dönüştü
28 Aralık 2015 - 05:34 borsaningundemi.com

Türkiye'den KKTC'ye borularla götürülen suyla ilgili yönetim krizi iki aydır çözülemiyor. Su denize boşaltılıyor

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında, Anadolu’dan borularla gelen suyun yönetilmesiyle ilgili devam eden kriz, iki ülke arasındaki mali protokolü de tıkanma noktasına getirdi. Ömer Bilge'nin Hürriyet'te yer alan haberine göre KKTC hükümetinin büyük ortağı, su konusunda tutumlarından geri adım atmayacaklarını açıklarken, KKTC Maliye Bakanlığı, Türkiye ile mali protokol imzalanmadığı için memur ve emeklilere 13’üncü maaşları ödemekte zorlanıyor. 1.6 milyar lira maliyetle Anamur’dan denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle Girne’ye ulaşan suyun yönetimi konusundaki krizin temelinde, “Tüketicilerden faturayı kim toplayacak?” sorusu yatıyor. KKTC tarafı, mevcut belediyelerin ve belediyelerin kurduğu şirketin, su faturalarını tahsil etmesini istiyor. Türkiye tarafı ise, suyun KKTC’ye bedava verildiğini, Ada içindeki su dağıtımının maliyetinin ise, KKTC tarafından karşılanmasını istiyor. 

600 MİLYON YATIRIM

Su dağıtım maliyetinin içinde KKTC’deki pompa istasyonlarının elektrik maliyeti ile arıtma tesisinin işletilmesi bulunuyor. Türkiye ayrıca mevcut dağıtım hatlarının yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, KKTC içinde ek 600 milyon liralık yatırıma dikkat çekiyor. Türkiye mevcut belediyelerin, günümüzde su fatura tahsilat oranlarının çok düşük olduğunu, çoğunluğunun mali krizde bulunduğunu ve 600 milyon liralık ek yatırımı da yapmak için kaynağının olmadığına dikkat çekiyor ve suyun özel şirketlerin de katılacağı bir sistemle işletilmesini istiyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu son olarak, su yönetimi ve yatırımın, sorun çözülene kadar Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılmasını teklif etti. 

KKTC REDDETTİ

KKTC’de koalisyon hükümetinin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) önceki akşam Türkiye’nin yaptığı, içinde özel şirketlerinin de bulunduğu DSİ yönetimi teklifini ele aldı. CTP Genel Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, DSİ formülünü kabul etmediklerini belirterek, suyu mevcut belediyelerin yönetimi konusundaki tavırlarından geri adım atmayacaklarını açıkladı. Bu arada, bir süre ‘Türkiye vanaları kapattı’ iddialarına yol açan borulardan gelen su ise, iki aydır denize boşaltılıyor. Su projesini yöneten DSİ, suyun ‘teknik nedenlerle’ denize boşaltıldığını açıklıyor. Ancak Ada’da gerçek nedenin işletme krizi olduğu yönünde genel bir görüş hakim.

İKİNCİ KRİZ MALİ PROTOKOLDE

SU krizi KKTC ile Türkiye’yi bu yıl sona eren mali protokolün yenilenmesi konusunda da karşı karşıya getirdi. Mali protokolün içine, ek bir protokolle su yönetimi ve yatırımlarının da girmesi gerekiyor. Ancak Türkiye’nin yardımlarını belirleyen 2016-1018 mali protokolündeki tek sorun su yönetimi değil. KKTC tarafı, geçmiş mali protokollerde Türkiye’den yardımları almış ancak imzaladığı reformları yerine getirmemişti.

1 MİLYAR LİRA YILLIK YARDIM

TÜRKİYE’nin yıllık bir milyarı aşan yardımını, yapılacak reformlara bağlıyor. KKTC Meclisi, 2016 bütçesini onayladı, ancak Türkiye’den alınacak yardım miktarı belli olmadığı için, ‘tahmini’ durumuna düştü. KKTC’de kamuda çalışanlar ve emekliler her yıl aralık ayında maaşlarının yanında 13’üncü maaş da alıyor. Maliye’nin kasasında yıl sonlarında kaynak kalmaması nedeniyle 13’üncü maaşlar genellikle bir sonraki yılın bütçesinden ‘avans’ kullanılarak ödeniyor. Maliye Bakanlığı Türkiye ile mali protokolün imzalanmaması nedeniyle bu yıl Türkiye’den ‘avans’ alamıyor. Bu nedenle, hükümet, 13’üncü maaş ödemesinde sıkıntı yaşıyor. 13’üncü maaşlar ödenirse, çiftçinin devletten alacakları aksayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dx28 Aralık 2015 21:04

    Ayrıca da Suriyelilere 9(Dokuz)milyar dolar harcanırken,bu yorumcular nerdeydi?

  • dx28 Aralık 2015 21:03

    Türkiye ne yazık ki su fakiri bir ülkedir ve zaten su sıkıntısı çekiyor,açın rakamlara bakın.Ayrıca Kıbrıs'a bir kere gitmemiş arkadaşlar bilmeden yorum yazmayın,gidin sonra konuşun.

  • dc28 Aralık 2015 09:56

    aklısıra çok bilmişlik yapıp buraya yorum diye boş laf yazma cino yoksa sen demi kktc lisin

  • miiiiii28 Aralık 2015 09:21

    türkiye de su sıkıntısı çekecekse dünyanın hali ne olacak acaba. yahu dünyada bir çok devlet suyu yok ve deniz suyunu damıtıp içiyor, almanya işediği suyu içiyor. bu nasıl batı kafası ki memleketimizi kötülemek için batılı gibi düşünüyor millet yazık

  • x-men28 Aralık 2015 08:59

    senelerdir bizi kullandılar... yavru vatan deyince kızmaya başladılar artık. palazlandılar... zaten bunların % 90 ı turk düşmanı...

  • Cüneyt 28 Aralık 2015 08:49

    akıl sıra akepe şov yapacak projeleri sıralayacak ülkemizin en değerli kaynağını da bu şekilde yok ediyorlar yahu bırakın şov yapacağım ayağını memleketi kurutuyorsunuz Allah da sizleri kurutsun başımızdan....

  • YILMAZ28 Aralık 2015 08:33

    Zaten su Türkiye de ikende denize akıyordu..Boru ile Kıbrıs a uzattık oradan da denize akıyor..

  • selim28 Aralık 2015 05:58

    KKTC ye verilen su haram,,İç Anadolu susuzluktan kırılıyor,ileride Türkiye su sıkıntısı çekecek.