E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAsker kaçakları sandığa gidemiyor---

Asker kaçakları sandığa gidemiyor

Asker kaçakları sandığa gidemiyor
17 Temmuz 2014 - 14:26 borsaningundemi.com

700 bin kişi ile ilgili araştırma sonuçlarına göre GBT ve yakalanma korkusu nedeniyle binlerce kişi oy kullanmak için sandığa gidemiyor

Türkiye’de zorunlu olan askerlik hizmetini bedelli yapmak isteyen 700 bin kişi ile ilgili araştırma yapan AGS danışmanlık şirketi sonuçlarına göre GBT ve yakalanma korkusu nedeniyle yoklama kaçakları oy kullanmak için sandığa gitmiyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Yerel seçimler sonrası bir torba yasa daha getireceğiz, o yasaya kadar Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünü alırız" açıklamasının ardından beklentileri artan Bedelli Askerlik Platformu üyeleri kamuoyu araştırması yaptırmaya karar verdi. Platform üyeleri bu çalışma için AGS Danışmanlık şirketine başvurarak araştırma yaptırdı.

Platform sözcüsü "Sıkıntıları bitsin istiyoruz"

130 bin üyesi olan Bedelli Askerlik Platformu'nun sözcüsü Ali Deniz Keşkür ise şubat ayı sonunda kamuoyu yoklaması yaptırma kararı aldıklarını belirterek "En büyük sorunlardan biri 2012 Eylül ayında başlayan GBT uygulaması. Bu nedenle bedelli bekleyenler tatillere, şehirlerarası seyahatler gidemiyor. Yolda polis ve jandarmanın çevirme ihtimali insanların erkenden evlerine girmesine neden oluyor. Yasanın biran evvel çıkmasını ve sıkıntıların bitmesini bekliyoruz" dedi.

Online olarak 4 bin 652 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçları ise şöyle:

Görüşülen kişilerin aylık gelir ortalaması 2 bin 840 TL.

Görüşülen kişilerin yüzde 71.7 Lisans, Yüksek Lisans veya doktora mezunu katılımcıların yüzde 98.4’ü askerlik görevini yerine getirememiş.

“Bedelli askerlik neden çıkmalıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 42.5’lik bölümü “Aileme Bakıyorum” ve yüzde 16,3’lük bir bölümü de “İşimi, İşyerimi kaybetmek istemiyorum” cevaplarını verdi.

Askerlik görevini yerine getirememiş olmalarının en önemli sebebi olarak yüzde 37.3 ile eğitim ve kariyer, yüzde 24.1 ile evli ve çocuk sahibi olmalarını gösterdi.

Katılımcıların yüzde 74,6’sı Bedelli Askerlik Yasasının 25 Yaş ve 15 Bin TL ile çıkmasını talep etti.

Bedelli bekleyenlerin hikayeleri ise şöyle:

Baran:  “Yurtdışında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim aldım. 2013 yılında 50 bin kilometre yaptım, 26 farklı şehirde 4 bin kişiye eğitim verdim. Bu zamana kadar her şey iyi gidiyordu, GBT ile herkes gibi beni de eve hapsettiler, İstanbul dışına kolay kolay çıkamıyorum, çünkü otelde kalsam GBT ile tutanak imzalatacaklar, keza trafikte de aynı şekilde. Dostlar söyleyin bakalım, ben Vatan haini miyim yoksa vatanını gelişmiş ülkeler seviyesine getirmek için, yurt dışında öğrendiklerini ülkesine aktarmaya çalışan bir eğitimci miyim?”

Mert Candan:” Eğitimimi tamamladıktan sonra Fransa'ya master programı için gittim. 3 yıl kaldım. Büyük bir firmadan Türkiye sorumlusu olmam teklif edilince yurda döndüm. Ancak işler iyi gitmedi. Yaklaşık 300.000 TL'lik bir borcun altındayım. Borçlarımı ödemeye çalışıyorum. Uzun süre önce başlatılan yoklama kaçaklarını yakalama kanunu ile hayatım daha da zora girdi. Adım atamıyorum, işim gereği yurt dışına çıkmam gerekiyor, yapamıyorum. Bunalımdayım ve psikolojim büyük zarar gördü. Askerliği yapmamak için büyük nedenlerim vardı.”

Ekrem Tali:“1983 doğumluyum. Maddi imkansızlıklar nedeniyle hep çalıştım.2010 yılında babamın vefatından sonra annem ve üniversite okuyan kardeşime bakmaya başladım. Babamdan kalan 64 bin liralık borcu da ben ödüyorum. 1 sene vatana hizmet yapmam demek batmamla eş değer. Zaten vergimi ödeyerek ve yanımda bir kişi istihdam ederek vatanıma görevimi icra ediyorum.”

Uğur Kaya:“Anne ve babam oldukça yaşlılar. İşe giderken bile aklım hep onlarda. Düzenli olarak kullandıkları ilaçlar var. Her ay en az 2 defa doktor kontrolleri var. Annemle babam muhtaç durumdayken askere gitmem çok zor. Bedelli askerlik çıkarmayacağım diye inat ettiyseniz zorla beni askere alacaksanız. Aileme bakmak zorundasınız.”

Serdar Topaloğlu: “Deprem sonrası hayata tutunabilmek için evlendim. Oğlumuzun doğumundan sonra eşim rahatsızlandı. 13 yıldır aralıksız olarak tedavisi devam etmektedir. Bu süreçte maalesef askerlik hizmetimi yapamadım. Eşimin bir miktar iyileşmesiyle müracaat yaptığımda oldu, fakat sonrasında nükseden rahatsızlığı nedeniyle gitmekten vazgeçmek zorunda kaldım. Bu durumda askerlik hizmetimi tamamlamam maalesef mümkün olmuyor. Sadece ve sadece aile bütünlüğümü korumak adına makul bir BEDELLİ ASKERLİK düzenlemesi istiyorum.”

CHP önerge verdi 

Torba Yasa görüşmeleri sırasındaCHP Meclis Başkanlığına bedeli askerlik için yeni bir kanun teklifi sundu. Teklif 28 yaşından gün alanların bedelli askerlik yapabilmesine imkan tanıyor. Teklifin gerekçesinde "Evlenip iş kuran gençler vatani görevlerini ertelemek zorunda kalıyor, bakaya sayısı gün geçtikçe artıyor" ifadesi yer aldı.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören tarafından sunulan kanun teklifi, yıl sonu itibariyle 28 yaşından gün alanların 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 15 bin lira ödemeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarını öngörüyor.

Halihazırda askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da isterlerse 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları halinde yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten yararlanabilecekler.

Teklif, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma yapılmamasını, başlatılanların sona erdirilmesini de düzenliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • berkay17 Temmuz 2014 14:37

    Herseferinde bir kereye mahsus diyerek ve bu son bedelli diyerek,aslında süreklilik arz eden bir bedelli döngüsü var. Bu bakımdan asla kimse askere gitmez,arkadan gelen gençler ne de olsa bir daha çıkacak diye kaçak konumuna girecekler, TSK mutlaka bedelliye hayır demeli,her vatan evladı bunu yapmalı.yapmayan varsa direk hapis cezası almalı