E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Varlıklı ülkeler şimdiden milyar dolarları aşan miktarda parayı korona virüs aşısı için ayırdılar. Bu durum dünyanın geri kalanında ölümcül virüsü yenilmesi için ihtiyaç olan küresel çabanın önüne geçileceği yönünde endişelere neden oluyor.
ABD ve İngiltere’nin ilaç firması Sanofi’nin ve ortağı GlaxoSmithKline’ın ürettiği korona virüs aşı teminini garanti altına alması ve Japonya ile Pfizer arasında yapılan bir diğer teminat anlaşması ilaç firmalarıyla devletlerin yaptıkları anlaşmaların en yenileri. Avrupa Birliği de agresif bir şekilde aşıyı önceden elde edebilmek için benzeri anlaşmaları kovalıyor.
Bloomberg’in haberine göre, uluslararası toplulukların ve bazı ülkelerin aşıyı uygun fiyatla ve herkes için erişilebilir hale getirilme sözü vermesine rağmen bu sözler tutulamayabilir. Zira dozların yaklaşık 7,8 milyar nüfuslu bir dünyada talebe yetişmesi büyük olasılıkla önemli bir zorluk teşkil edecek. 2009 domuz gribi salgınında ortaya çıkan senaryo gibi daha zengin ülkelerin arzı tekeline alma olasılığı, yoksul ülkeler ve sağlık savunucuları arasında endişelere yol açtı.
Londra merkezli analiz firması Airfinity’ye göre ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Japonya şimdiye kadar potansiyel kovid aşısı için yaklaşık 1,3 milyar doz teminat satın aldı. Rakamlara göre daha fazla aşı tedariğinin satın alınmasıyla ya da bekleyen anlaşmalarla bu rakam 1,5 milyar doza ulaşabilir.
Airfinity'nin CEO'su Rasmus Bech Hansen'e göre, "Bilimsel ilerleme hakkında iyimser bir değerlendirmeniz olsa bile, dünya için hala yeterli aşı yok" ifadelerine yer veriyor. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta ise aşıların çoğunluğunun iki doz gerektirebileceği.
Üretilen aşı tüm dünyaya yetmeyecek
Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği ve Pfizer ile BioNTech işbirliği gibi birkaç önde gelen ilaç üreticisinin aşı araştırmalarında sona gelmesi ölümcül virüsle mücadele için yakın zamanda bir silah elde edilmesine ilişkin umutları körükledi. Fakat aşıyı geliştiren firmaların önlerinde halen etkinliklerini kanıtlamak, onay olmak ve üretimi hızlandırmak gibi bir dizi engel var. Airfinity’nin tahminlerine göre dünya çapındaki aşı arzı 2022 yılının ilk çeyreğine kadar 1 milyar doza ulaşamayacak.
Tüm dünyada üretim kapasitesine yatırım yapmak ikilemi çözmenin anahtarlarından biri olarak görülüyor ve ilaç şirketleri aşı üretimini geniş çaplı olarak geliştirmek için plan oluşturmaya başlıyorlar. Sanofi ve Glaxo, kapasitesinin önemli bir kısmını arttırarak, 2021 ve 2022'de dünya genelindeki aşı ihtiyacının büyük oranda adil bir şekilde dağıtılmasına odaklanan küresel bir girişim sağlamayı hedefliyor.
Uluslararası örgütler alarmda
Dünya Sağlık Örgütü, Salgınlara Hazırlık için Yenilik Koalisyonu ve Gavi gibi uluslararası örgütler aşıya geniş çaplı bir erişimin sağlanabilmesi için birlikte çalışıyorlar. Örgütler 2021 yılının sonunda 2 milyar dozun karşılana bilmmesi için haziran ayında 18 milyar dolarlık bir plan hazırladılar.
Covax olarak bilinen girişim, hükümetleri başarısız aşı adayları destekleme riskinden korumayı ve başka türlü karşılanamayan aşılar için sınırlı mali erişimi olan diğer ülkelere erişim olanağı sağlamayı amaçlıyor. Bazı yetkililer, hükümetlerin kendi çıkarlarını ön planda taşımaları halinde, virüsün yayılmaya devam etmesine izin verileceği ve herkes için daha kötü bir sonuca yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.
Rus R-Pharm ile AstraZeneca, Oxford'un aşısının üretimine ilişkin anlaşma imzaladı
Trump’tan J&J’a 1 milyar dolarlık aşı desteği
Korona virüs aşısı piyasalara ilaç olmayabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne alaka ya, milyonlarca doz ası antlasması yapıyor devletler. Komplo teorısıne gerek yok. Ayrıca illa ilk olacaksa, fakırlerde denerler ilacı kobay olarak
Zenginler evlerinde çalışmadan oturuyor. Aşıları ilk fakirler üzerinde deneyecekler
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:17)