E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Aşırı korku’ borsalara geri döndü---

‘Aşırı korku’ borsalara geri döndü

‘Aşırı korku’ borsalara geri döndü
28 Eylül 2023 - 11:47 borsagundem.com

‘Korku ve açgözlülük endeksi’ olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi, ABD’li yatırımcıların aşırı korkunun pençesinde olduğunu gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yatırımcılar, sene başından bu yana yüzleri güldüren yapay zeka güdümlü rallinin yönünü değiştirmesiyle endişelenmeye başladı. Bu durum, korku ve açgözlülük endeksinde de kendini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarına 'aşırı korku' geri döndü. Yatırımcılar, hisse senetlerinde yaşanan düşüşün daha da derinleşebileceğinden, hatta bir çöküşten endişe ediyor.

Aşırı korku

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, CNN'in geniş çapta alıntılanan ‘Korku ve Açgözlülük Endeksi’ne göre ABD'li yatırımcılar altı aydan beri ilk kez ‘aşırı korku’nun pençesinde.

Cboe Volatilite Endeksi veya daha çok Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak bilinen VIX Endeksi, 15 Mart'tan bu yana ilk kez Çarşamba günü ‘aşırı korku’ okumasını yansıttı. O tarihte, yani 15 Mart’ta ise piyasalar hâlâ Silicon Valley Bank’ın çöküşünün etkisiyle sarsılıyordu.

FactSet verilerine göre VIX, Çarşamba günü 18,70 seviyesiyle 25 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinde işlem gördü. CNN'in web sitesine göre gösterge, VIX'e ek olarak, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda listelenen hisse senetleri arasından 52 haftanın en düşük seviyelerinde işlem görenlerle 52 haftanın en yüksek seviyesinde işlem gören hisse senetlerinin sayısının karşılaştırması da dahil olmak üzere diğer veri noktalarını da içeriyor.

Satım talebi alım talebini aşıyor

Ayrıca, endekse, opsiyon piyasası faaliyeti de, şu anda Mart ayından bu yana en yüksek seviye olan 1,07'de bulunan beş günlük alım-satım oranı şeklinde dahil ediliyor.

Bu işaretler, borsada olası daha fazla kayıplara karşı bir sigortayı temsil eden satım talebinin, bir hisse senedi endeksinin veya bireysel bir hisse senedinin yükseleceğine ilişkin bir bahsi temsil eden alım talebini aştığının sinyalini veriyor. Opsiyonlar, sahiplerine, belirlenmiş bir vade tarihinden önce üzerinde anlaşılan bir fiyattan satın alma veya satma hakkı veriyor ancak bunu zorunlu kılmıyor.

İlginç bir şekilde, okumasında ‘korku' ya da ‘aşırı korku' öngörmeyen tek endeks girdisinin, uzun vadeli Hazine getirilerindeki yükselişe rağmen çok fazla hareket etmeyen, önemsiz tahvil 'spread’leri ile yatırım yapılabilir seviyedeki spreadler arasındaki okuma olduğu görülüyor.

Artan Hazine getirileri ve güçlenen dolar

S&P 500 Endeksi, son sekiz gün içindeki beşinci kırmızı günü önlemek için mücadele ederken ABD hisse senetleri dünü tüm gün kazançlar ve kayıplar arasında dalgalanarak geçirdi. Çarşamba günü yapılan son işlemde S&P 500 Endeksi yüzde 0,2 oranında artarken, Nasdaq yüzde 0,5 oranında artışla işlem gördü. Dow Jones ise yüzde 0,1 oranında düşüşle kırmızıda kalmayı sürdürdü.

ABD hisse senetleri, Fed'in geçen hafta gösterge politika faiz oranı hedefini yatırımcıların beklediğinden daha uzun bir süre, bir başka deyişle 2024 yılına kadar yüzde 5'in üzerinde tutmayı planladığını gösteren tahminlerini açıklamasından bu yana düşüş yaşıyor. Analistler, hisse senetlerindeki sıkıntıların çoğunun nedeni olarak artan Hazine getirileri ve güçlenen doları suçluyor.

Wall Street’teki satışlar ekonomik verileri dinlemiyor

 

Wall Street ayı piyasası geri mi dönüyor?

 

Fed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…

 

JPMorgan: Fed pivot, borsayı rekor seviyeye yükseltebilir

 

Powell'ın açıklamaları öncesi risk iştahı düşük

 

Powell’ın şahin tonundan ödün beklentileri piyasaların nabzını yükseltiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)