E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalarda zamanlama tahmini her zaman doğru sonucu vermese de kimi durumlarda hangi yöne geçilmesi konusunda net mesajlar verebiliyor.
Financial Times yazarı Merryn Somerset Webb 2020 içerisinde bunun benzeri bazı süreçlerin yaşandığını belirtiyor. Webb şubat ayında hisse senetlerinin aşırı değerlendiği dönemde korona virüsün borsaları vuracağının net bir şekilde görüldüğünü, mart ayı başlarında dipten alım için çılgın olmak gerektiğini, mart ortalarında ise virüs olsa da olmasa da hisselerin fazla ucuzladığını ve hangi hisselerin tercih edilmesi gerektiğine ilişkin düşünmenin zamanının geldiğini belirtmişti.
Mart sonunda ayı piyasasının ikinci dibi tekrar etme ihtimalinden dolayı tamamen hisse senetlerine geçme konusunda tereddütlü davrandığını belirten Financial Times yazarı bu dönemde küresel borsaların %90’ının negatif getiri gösterdiğine dikkat çekiyor.
Webb yıllardır aşırı pahalı olarak gördüğü için önermediği Facebook, Amazon, Netflix ve Google gibi hisselerin mart ayında çok daha ucuz hale geldiğine buna karşın uyguladıkları hizmetlere olan ihtiyacın sürdüğüne dikkat çektiğini hatırlatıyor.
9 ay sonrasında ise S&P 500 %65 oranında yükseliş gösterirken İngiltere borsası FTSE 100 endeki %31 yükseliş gösterdi. Amazon hisseleri ise %92 oranında arttı. Webb bu süreçte borsaların çok hızlı işlediğini ve uzun vadeli yatırım olarak gördüğü teknoloji hisselerinin beklenen değerlemelere ulaşmış olabileceğini belirtti.
Küresel hisse senetleri pandemi öncesi seviyelerine göre %8 oranında yükseldi. Küresel hisseler 15 yıllık ortalama fiyat satış oranlarına göre %45 daha pahalı durumda. ABD borsası fiyat kazanç oranları 23 kata ulaşıyor ki bu oran 1999’dan bu yana görülmemiş bir seviye. Webb borsadaki verilere göre ABD hisse senetleri piyasasının hiç bu kadar pahalı hale gelmediğini belirten Societe Generale raporuna atıfta bulunuyor.
Tüm bu verilere rağmen yatırımcılardaki boğa piyasası havası değişmiş gibi gözükmüyor. Picter Asset Management’ın internet üzerinde yaptığı seminerde yapılan bir anket yatırımcıların %81’inin hisse senetlerinden 2021’in en fazla performans gösteren varlık sınıfı olmasını beklediği sonucunu verdi. Fon yöneticileri ise en fazla boğa piyasası destekçisi olanlar. Yakın zamanda yapılan bir anket fon yöneticilerinin nakit seviyelerinin %4 indiğini belirtiyor. Financial Times yazarı söz konusu rakamın genellikle fon yatırımcılarının bir miktar fazla heyecanlandığını gösterdiğini belirtiyor.
Borsaların şimdiyi değil geleceği fiyatlandırdığını hatırlatan Webb, 75 yaşın üzerindekilerin aşılanmasıyla birlikte ölüm oranlarının neredeyse son bulacağını hatırlatarak Kovid krizinin 2021’in ilk yarısında bitebileceğine dikkat çekti. Kişisel ve kurumsal bilançoların herhangi bir krize göre çok daha iyi durumda olduğunu belirten Financial Times yazarı merkez bankalarının bu yıl küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın %10’una denk gelen 8 trilyon dolar değerinde para bastığına dikkat çekiyor.
Küresel talebin yükselmesiyle birlikte sürpriz bir enflasyonun ve arz sıkıntısının oluşabileceği yeni bir döneme girilebileceğini belirten Webb, araştırma şirketi Gavkal Research’ün verilerine atıfta bulundu. Analistlerinin Çinli fabrikalarda şimdiden ABD talebini karşılamakta güçlük çekildiğini belirtiyor. Faiz oranlarının düşük kalmaya da devam ettiği bir ortamda servetlerinin gerçek değerini korumak isteyen yatırımcıların çoğunluğu ise hisse senetleri yatırımlarını tercih ediyor.
Webb yatırımcıların Kovid-19 etkilerinden faydalanan hisseleri tercih edeceğini belirterek değerlemelerde halen ucuz görünen İngiltere gibi borsaların, ekonomiyle birlikte performansını arttırması beklenen Japonya borsasının veya Çin borsası ve gelişmekte olan piyasaların yatırımcıların tercihi olabileceğini belirtti.
Financial Times yazarına göre söz konusu yatırımlar şubat ve mart ayında olduğu gibi bir mutlaklık göstermeseler de borsalar belirsizlik havasından normale dönüşe benzer bir hal almış olabilir.
İçeride Merkez, dışarıda virüs Borsa ekside
Dünya piyasalarına spekülasyon çılgınlığı hakim
Güçlü boğa piyasasını destekleyen 3 faktör
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:44)