E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sabah yazarı Dilek Güngör, bugün yayınlanan 'Buzdağının görünen kısmı' başlıklı yazısında "Eş zamanlı olarak bugüne kadar sismik taramaları yapılmayan 5-6 bin kilometrekarelik alan daha taranacak. Uzmanlar, bölgenin Şahdeniz sahası kadar büyük olabileceği yorumlarını yapıyor" dedi.
İşte Güngör'ün yazısı:
"Türkiye'nin Sakarya Gaz Sahası'nda bulduğu 320 milyar metreküplük gaz dünyada yaygara koparılan birçok sahadan daha büyük bir potansiyeli barındırıyor. Ancak sahada 5-6 bin km2'lik alan daha taranacak. İlk tespitlere göre, önümüzdeki dönemde mevcut lokasyonda inilmesi planlanan 1.000 metrelik derinlikte de 500 metrelik gazlı alan olduğu belirtiliyor. Fatih gemisi günde 700 metre kazı yapıyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün müjdesini verdiği 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi, bu haliyle bile yüksek bir potansiyel barındırsa da Karadeniz'deki kaynakların başlangıç düdüğü olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) rezervi tespit ettiği ve bugüne kadar ilk kez kazılan Sakarya Gaz Sahası'nda 5-6 bin kilometrekarelik alanda daha sismik çalışmalar yürütülecek. İlk rezerv tespitinin yapıldığı bölgede, deniz suyundan 3.500 metrelik derinliğe kadar inildi.
Bu derinlikte iki zone'da 500-510 metrelik gazlı bölüm tespit edildi. Şimdi Fatih sondaj gemisi bin metrelik daha derine inecek. Sismik taramalarla çekilen röntgende, bin metrelik derinlikte, daha iki ayrı gazlı alan olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte burada sondaj çalışmaları devam edecek. Eş zamanlı olarak bugüne kadar sismik taramaları yapılmayan 5-6 bin kilometrekarelik alan daha taranacak. Uzmanlar, bölgenin Şahdeniz sahası kadar büyük olabileceği yorumlarını yapıyor.
Gaz kaliteli, maliyeti az
Bulunan gaz hem kuru gaz hem de kaliteli… Rezervin içinde başka unsurlar (sülfür vb) olmaması nedeniyle, bunların ayrıştırılması için ek yatırıma gerek kalmayacağı belirtiliyor. Bu da üretim ve teknik maliyetleri önemli ölçüde azaltacak.
Yüzey tesisine yakın bölge
Gaz çıkarıldıktan sonra bir boru hattıyla karaya ulaştırılacak. Karaya ulaştırıldığı bölgede yüzey tesislerinin yapılması gerekiyor. Şu anda Akçakoca'da daha önce yatırımı yapılmış yüzey tesislerinin bulunması da maliyeti önemli ölçüde azaltacak bir unsur olarak dikkat çekiyor. Ancak yetkililer gaz çıkarılmaya başlandıktan sonra özellikle Marmara Bölgesi'nin ihtiyacını karşılamak için yeni bir hat ve yüzey tesisi yatırımı yapılabileceğine de dikkat çekiyor. Bütün üretim planlamalarının önümüzdeki yıl netleşmesi planlanıyor.
Milli gemiler maliyeti düşürdü
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2017'de Enerji Bakanlığı döneminde 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nda çizdiği strateji, Türkiye'nin sadece denizlerde doğal gaza ulaşmasını sağlamadı aynı zamanda ucuz maliyetle bu işlerin yapılmasının da önünü açtı. Daha önce Karadeniz'de uluslararası şirketlerle yapılan anlaşmalarda TPAO arama maliyetinin yüzde 50'sini karşılıyordu. En son Shell ile yapılan anlaşmada 360 milyon dolar arama maliyeti için sözleşme imzalanmıştı. Madison Oil, Petrobras, BP ile yapılan anlaşmalarda da benzer maliyetler söz konusuydu. Üstelik, arama faaliyetleri her ne kadar yüzde 50-50 ortaklığında sözleşme imzalansa da küresel şirketlerin tekelindeydi. Gemiler istedikleri zaman çalışmayabiliyordu."
Albayrak müjdeli haberi aldığı anı anlattı!
Yatırımcıların uzun vadeli kâr beklentisi güçleniyor
‘Müjde’nin hemen ardından gelen Fitch notuna öfke
ASELSAN'ın ürettiği milli periskop ve nişangah törenle teslim edildi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yav hheee hee
Sondaj ve arastirma gemilerinin parasi fazlasi ile cikti demektir.bu gemilerimiz dunyada baska yerlerde isler alip daha fazla kazanmaya baslayabilir.petrol tankerleri lng gemileride almamiz yapmamiz lazim hem tasima hemde depolamada kullaniriz.
Az olsun cok olsun bizim olsun.kendi cocuklarimiz kendi malzemelerimizle cikarirsak super olur.bize bos maliyet yapmamis oluruz.cikarma maliyetide ulkemize kalir.yap islet devret olmasin bizim kendimiz yapmamiz lazim.
Tv100 de Erol mütercim leri dinledim .bir maliyet şu bu dedi .üste para verip de o gazı Ruslara verelim diyesim geldi.. sırf algı sorsan tarafsız..
Kendimiz cikarirsak bedavaya gelir.paradanda onemli seyler kazaniriz.bilgi ve teknoloji...issizmiz azalmis olur .dunyanin heryerinde calisabiluriz.muteahitlerimizi ornek alsak iyi olmaz mi..
Sondaj işi yabancılara verilmelidir.onlar hem dürüst hem dostumuzdur.işi her zaman ehline vermek gerekir.yabancılar bu konuda uzmanlar.biz gazı çıkaralım derken buhar olur kaçar gider.pisi pisine gazı heba ederiz.
Harbi devlet düşmanı seni, o zaman hiçbir şey yapmayalım, herşeyi yabancılar yapsın,sonra devlet mi kalır, seni gidi kalın kafalı
Gaza fazla gelmemeli, siyasetçilerin değil uzmanların bu konuda söylediklerini dikkate almalı. Güneydoğu'da trilyon metreküplük kaya gazı rezervi var, ticari olmadığından enerji şirketleri ilgilenmiyor.
Yakın zamanda yeni gaz bulundu haberleri gelebilir enerji hisseleri trend yapabilir, millet önce 800 sonra 300 denilince sattı ama bu haberler ardarda gelirse konuyla ilgili hisseler RTA hissesi gibi uçabilir
Insaallah insallah daha yenilwei bulunur.kardes agzindan bal damluyor
CHP ve diğer yandaşları olsa 50 sene geçse bunların bir tanesini dahi göremez idik.ALLAH, Rte ve Bahçeliyi başımızdan eksin etmesin.
Besmele görmüş şeytanlar gibi feryadü figan eyliyor, saçlarını ve bağırlarındaki kılları yoluyor ve perişan oluyor memleketimin düşmanları. Tabii ben burada dış mihrakları batılı emperyal güçleri kastediyorum. Türkiyemiz' de böyle insanlar yoktur diye düşünüyorum ve öyle de düşünmek istiyorum !
Bizdeki böyle başarısız herşeye kusur bulan mankafa muhalefet varken daha çok beklerler iktidar olmayı atı alan üsküdari geçti bunlar kahvaltı yaparken sevgili reisimiz bir dogaz kuyusu üç hastane iki köprü 27 bin km oto yol açar CHP denilen muhalefet aval aval bakar.
"Bir lafa bakarım laf mı diye birde adama bakarım adam mı diye"...Sabah grubu...başka söze gerek varmı?
dilek hanım, dünya devletlerinin bilmeidği gizli bir yer altı kaynağı tesbit makınasının ücadını yağtı bilgisayarından uygularla rezerv tesbitimi yapı ? yoksa uyudu uyandı suyarınımı yazdı ? devletlerin bütçeleri önemlidir. Herkes maden bulunmasını sier, bulunan rezervden vatandaşına kadar pay ister. ama sadece hayal gücü ile bazı kişileri överek, ileride ARAŞTIRMACI gazeteci ünvanı alıp maaşına zam ve genel yayın yönetmenı olmak adına yazdığı bu üfleme yazılar, içi boştur. Bilim insanlarından fikir almadna, İstanbulda oturduğu yerden masasında böyle destanlar yazmak ne kadar içi doludur? hayatı maden sahlarında geçen kaç insan gördünüz TV lerde ? çok aradım çokkkk, ama ergenekonda konuşan, balyozda konuşan, feto olayında konuşan, aşı olayınd akonuşan aynı kişilerin MADEN OLAYINDADA TVLER DEKONUŞmaya gayret etmesi mantık dışı. Saçma sağan yalakalarla sıfır bilgi alarak zaman kaybediyoruz. Para verip, yabancı gazetelere abone olduk. bbc mesela.
SİZDEN DE BEKLENEN BU ZATEN.YABANCI GAZETELERİN DEDİKLERİNE İTİBAR EDİN....İYİ ŞEYLERİ BARİ TAKDİR EDİN İÇİMİZDEKİ HAZIMSIZ ORDUSU...
haberi sabah verdiyse düşünmek lazım
Üç gün merakla müjdeyi bekledik coşkun geldi
TRİLYONLARCA metreküp olduğu müjdesini REİS'im, FATİH'in torunu YİĞİDİM açıklarsa bu hafta içimizdeki Türkiye düşmanı alçakların KUDURDUĞUNU hep birlikte ZEVKLE izleriz. Ne mutlu Türkiye sevdalıları işbaşında, kaosçuçocukları KAFAYI SIYIRMAKTA.
Özbir IBAN’ı eksik vermişsin,genel merkez seni arıyordu. Maaşını yatıramıyorlarmış. Bir ara istersen..
Bu itiraz eden, inanmayan, mütemadiyen aksi tez iddia eden malların doğal gaz ve enerji fiyatlarında kesinlikle indirim yapılmasın.
Arkadaş bu istemecukler genel de dışarıdan yazan faili meçhul ler
sabah yazarı yine yandaşlığını yapmış, arkadaş böyle varsayımlara dayalı haber yaparsan bu haberin insanların ciddi zararına neden olabilir. senin içinden geçenlerle gerçekler örtüşmezse ne olur biliyormusun? böyle ciddiyetsizlik olur mu? nerden biliyorsun daha fazla rezerv olduğunu? vardıysa bunu sondajı yapanlar açıklardı, bu sana mı düştü? bu yapılan manüplasyondur.
KORKUNUZ BU...ÖDÜNÜZ PATLIYOR Dİ Mİ...YA ÇIKARSA...BU SEFERDE KALİTESİ DÜŞÜK, ÇIKARMAYA DEĞMEZMİŞ DERSİNİZ...
Bu gazın haberi bile sizi fena bozmuş,ne yapsanız, etseniz de o gazda çıkacak Allah'ın izniyle
20 yıldır CEĞİZ CAĞIZ doydum artık. Kesin yine kandırıyorlar
Bir 20 sene daha bekle, belki görürsün,belki görmezsin iktidarı
gemıye bakan zaten gemının ılkel oldugunu gorur bu gemı mı rezerv bulacak sahaya ındıkten 3 hafta sonra yok boyle bır sey dunyada Allah bıle dunyayı 7 gunde yarattı
Gemi bizim ya hersey yapabiluriz istedigimiz gibi yapariz yoklugu cok kotu.hic olmzsa malimiz var.kendimize ait
O gemiler Dünya,da en gelişmiş gemilerden Angus sen ne anlarsın,gaz çıktımı sen ona bak Angus,daha ne konuştuğunu bilmiyor sun,baya sinirlerin bozulmuş joooooo
Şisir sabah yazari sisir de masayi saglamlastir
Gazını atamadin galiba, adamlar güzel haber yapmış lar ne var bunda, sözcü,ye mi inansaydik,fitne olduğu nuz herhalinizden belli
dilek gungor sen nejlet pamir in yazısını oku bırak palavrayı
Bir fitne daha
dilek gungor bunu da mı biliyorsun helal sana bilmedigin yok maaasallahhhh
Inandik sabah yazari inandik :))istersen bi tersini soyle bak bakalim ertesi gun calisabilecekmisin
Bir haber gelir bir rüzgarla almış götürmüş asıl Türk milletini bağlayan kapkara zincirleri. Tekbirlerle tekbirlerle yükselir Allah Allah sesleri. Müjdeler müjdeler olsun. Şükürler şükürler olsun. Milletim tekrar Allah'ın askerleri olmuş. Hamd sana Rabbim.
1980 ONCESİ KURT 80 SONRASI GELENEKSEL ISLAMCI SOYLEMİ
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:36)