E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yıl enflasyon rakamlarında görülen rekor artışlar küresel merkez bankalarının harekete geçmesine yol açtı. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyon karşısında koşulsuz bir savaş yürütme sözü tahvil ve hisse senetleri piyasalarını olumsuz etkiledi.
Enflasyon hala birçok yatırımcı için endişelerin en üst sırasında yer alırken MarketWatch’un haberine göre piyasalarda resesyon endişeleri de hızlı bir şekilde artmaya başladı. Habere göre düşük bilanço rakamları üzerinden kendini gösterecek olan resesyon ihtimali yatırımcıları en az yüksek enflasyon kadar endişelendiriyor.
Varlık yönetimi şirketi Income Research Plus’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Jake Ramley konuyla ilgili açıklamasında, “Bilanço beklentilerinin yeniden düştüğüne dair kesinlikle bir endişe olduğunu söyleyebilirim. Bu bir uçurumdan düşmek gibi olmasa da bir yumuşamadır” ifadelerine yer verdi.
Temmuz ayının ortalarında başlayacak yeni kurumsal bilançolar öncesinde Factset verilerine göre analistler, S&P 500 Endeksi’nin 2020'nin dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük yıllık büyüme oranını göreceklerini belirtiyor. Firmanın Cuma günü yayınlanan raporunda, ikinci çeyrek için tahmini bilanço büyüme oranı %4,3 olarak belirtildi. Bu seviye 2020'nin dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük yıllık bilanço büyüme oranını işaret ediyor.
Ramley konuyla ilgili açıklamasında, “Kötü haberlerin FED’in üzerindeki baskıyı kaldıracağını iddia edebilirsiniz. Zira FED yöneticileri, tüketiciyi, kurumsal tahvil piyasasını veya banka bilançolarını bozmak istemiyorlar. Ancak bizim bakış açımıza göre çok daha fazlasını yapmaları gerecek. Ne kadar hızlı hareket ederlerse o kadar iyi” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ekonomiye ilişkin olumsuz haberler yatırımcı tarafında çoğunlukla FED’in uygulayacağı sıkı para politikalarının yavaşlatılacağı algısını da beraberinde getiriyor. Zira FED’in uyguladığı agresif faiz artışları ve bilançonun sıkılaştırılması gibi uygulamalar enflasyonu düşürmekle birlikte ekonomide istenmeyen bir yavaşlama ve resesyon ihtimalini de beraberinde getiriyor.
Resesyon mu, enflasyon mu?
Resesyon ve enflasyon arasında hassas bir denge var. FED, mal ve hizmetlere olan talebi, son derece yüksek faiz oranları yoluyla, ancak çok ileri gitmeden enflasyonu düşürmeyi hedefliyor. Ancak ekonomide bir resesyonu tetikleyerek çalışanların işten çıkarılmasını da istemiyor.
San Francisco FED Başkanı Mary Daly Cuma günü yaptığı açıklamada, ekonomiyi raydan çıkarmadan yüksek enflasyonu hedef almak için Temmuz ayında yeni bir büyük faiz artırımını desteklediğini açıkladı.
Varlık yönetimi şirketi Penn Mutual’ın Baş Yatırım Sorumlusu Mark Heppenstall, “En büyük korku ikisinden biri değil. İkisi birden” ifadelerine yer verdi. Heppenstall piyasalar için enflasyon korkusunun da resesyon endişelerinin de eşit ölçekte ciddi olduğunu belirtiyor.
ABD ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda %1,4 küçüldü. Baş yatırım sorumlusuna göre daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı finansal koşullar ekonominin teknik bir resesyonla karşılaşma yolunda olabileceğini gösteriyor:
"Kesinlikle bir stagflasyon dönemi gibi hissediyoruz, bu yüzden varlık fiyatlarında ve faiz oranlarında bu kadar çok oynaklık görüyoruz."
Yatırımcılar işten çıkarmaları izliyor
70'ler benzeri bir stagflasyonun önemli bir bileşeni, hem yüksek enflasyonun hem de zayıf bir istihdam piyasasının beraber görülmesi. Buna karşılık, mevcut istihdam tablosu hala oldukça sağlam görünüyor.
Bununla birlikte, daha fazla şirket beklentilerin altında kurumsal bilanço bildirmeye başlarsa istihdamdaki bu pozitif görünüm hızlı bir şekilde değişebilir.
Oxfort Economics’in Kıdemli Ekonomisti Bob Schwartz, “Enflasyon söylemi yavaşlarken, resesyon anlatısı manşetlere çıkıyor. Yatırımcı algısındaki bu değişim finansal piyasalarda da etkisini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.
Schwartz ayrıca, tahvil getirilerinin geri çekilmesinin ekonomide bir yavaşlamanın potansiyel bir habercisi olduğuna da işaret etti. Ekonomist, "İşten çıkarmalar artıyor ve iş teklifleri iptal ediliyor" uyarısında bulundu. Schwartz, merkez bankasının enflasyonla mücadele taktiklerinin bir sonucu olarak istihdam piyasası zayıflayabileceği konusunda uyarıyor.
Borsaların gündemi çeyrek sonu rallisi
Küresel hisse piyasalarında toparlanma çabası etkili oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kim icin bizim icik ekonomist lider
asıl kabus isfin alanların kabusu
ırakta ,iranda suriyede yani komşularda mazotun litresi 5 tl avrupada marketlerde çok sayda gıda fiyatları 5 yıl öncesi etiket fiyatı degişmemiş bizde günlük zam var .bu hökümet kandırıyor .günlük zamlar milletin anasını aglattı zamları iteleyende kendi adamları.egerki başkası olsaydı kıyamet kopartırdı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:13)