E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Aşılamaların başlamasıyla salgına ilişkin oluşan iyimserlik, yerini aşı dağıtımı ile tedarik sürecindeki sıkıntılara ve mutasyon endişelerine bıraktı. Hem Birleşmiş Milletler hem de Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 varyantlarının aşılama sürecini sekteye uğratabileceğine dair endişeli açıklamalar yapıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde da dünkü açıklamalarında mutasyonu, Euro Bölgesi ekonomisi için aşağı yönlü risklerin başında saydı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da aşı üreticilerinin virüsün genetik evrimine göre şekillendirmeleri gerektiğini söyledi. Pandemiden çıkış için tüm dünyanın umutlarının bağlandığı aşı sürecinde tedarik ve adil dağıtım sorunlarına bir de virüsün etkinliğini azaltma riski taşıyan varyant sorunu eklendi. AstraZeneca aşısının Güney Afrika varyantına karşı sadece yüzde 10 etkili olması, ilk 1 milyon doz aşısını İngiliz şirketten alan Afrika ülkesinde aşı sürecini kesintiye uğrattı. Şimdilik hiçbir aşının çöpe gideceğine dair bir açıklama yok ancak hem Birleşmiş Milletler, hem Dünya Sağlık Örgütü, varyantların süreci sekteye uğratabileceğine dair endişeli açıklamalar yapıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bile dünkü açıklamalarında mutasyonu Euro Bölgesi ekonomisi için aşağı yönlü risklerin başında saydı. Dünya genelinde sağlık yetkilileri aşının yine de ağır hastalık ve ölümlere karşı bir koruma sağlayabileceğini söyleyerek İngiliz şirkete destek veren açıklamalar yapmış olsa da, tarihin en hızlı aşılarında, varyantların yaygınlaşması halinde çok hızlı değişimler ve yeni Ar-Ge çalışmaları gerekebilir. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da aşı üreticilerinin aşıyı genetik evrimine göre şekillendirmeleri gerektiğini söyledi. Öte yandan Ghebreyesus da Güney Afrika'nın kararının "aşı işe yaramıyor" diye algılanmaması gerektiğini, aşıların ölüm, hastane yatış ve ağır hastalık oranlarını da düşürebildiğini vurguladı. Güney Afrika da alımını yaptığı aşıları kademeli olarak deneyerek hastaneye yatış ve ölümleri azaltıp azaltmadığını izleyecek.
Etkinliği varyantlar nedeniyle tehlikeye giren tek aşı AstraZeneca'nın aşısı değil. BBC'de yer alan bir habere göre BioNTech-Pfizer aşısı N501Y ve E484k varyantlarına karşı test edildiğinde de etkinliğin kısmen azaldığı görüldü. Moderna aşısının ise erken test sonuçlarına göre Güney Afrika varyantına karşı etkili olsa da, daha az bağışıklık tepkisi yarattığı belirtiliyor.
Aşı alımında AB yavaş
AstraZeneca aşısı diğer aşılara göre ucuz olması ve daha normal ısılarda taşınabilmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün düşük gelirli ülkelere aşının ulaşması için çalışan COVAX aşı koalisyonunun alımlarında 300 milyon dozla aslan payına sahipti. COVAX programı eş direktörü ve Salgınlara Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu CEO'su Richard Hatchett, "Aşıyı gözden çıkarmak için çok erken" diyor ve dünyada hala AstraZeneca aşısının işe yaradığı bilinen virüsün de çok olduğunu vurguluyor. Almanya'da Başbakan Angela Merkel'e yakın bir siyasetçinin "AB aşı alımlarında çok yavaş, Almanya ulusal düzeyde alım yapmalı" çağrısı yapması ise, aşı sürecini adaletsizleştiren ve yavaşlatan ulusalcı politikaların da devam edeceğine işaret ediyor.
İran 'Kovid-19' aşısını tanıttı
Yerli aşımızda büyük adım Faz1 aşamasındayız
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:26)