E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAşı iyimserliği yerini endişeye bıraktı---

Aşı iyimserliği yerini endişeye bıraktı

Aşı iyimserliği yerini endişeye bıraktı
10 Şubat 2021 - 08:25 borsaningundemi.com

Tüm dünyanın salgından kurtuluş için umutlarının bağlandığı aşı sürecinde tedarik ve adil dağıtım sorunlarına bir de mutasyon endişesi de eklendi.

Aşılamaların başlamasıyla salgına ilişkin oluşan iyimserlik, yerini aşı dağıtımı ile tedarik sürecindeki sıkıntılara ve mutasyon endişelerine bıraktı. Hem Birleşmiş Milletler hem de Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 varyantlarının aşılama sürecini sekteye uğratabileceğine dair endişeli açıklamalar yapıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde da dünkü açıklamalarında mutasyonu, Euro Bölgesi ekonomisi için aşağı yönlü risklerin başında saydı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da aşı üreticilerinin virüsün genetik evrimine göre şekillendirmeleri gerektiğini söyledi. Pandemiden çıkış için tüm dünyanın umutlarının bağlandığı aşı sürecinde tedarik ve adil dağıtım sorunlarına bir de virüsün etkinliğini azaltma riski taşıyan varyant sorunu eklendi. AstraZeneca aşısının Güney Afrika varyantına karşı sadece yüzde 10 etkili olması, ilk 1 milyon doz aşısını İngiliz şirketten alan Afrika ülkesinde aşı sürecini kesintiye uğrattı. Şimdilik hiçbir aşının çöpe gideceğine dair bir açıklama yok ancak hem Birleşmiş Milletler, hem Dünya Sağlık Örgütü, varyantların süreci sekteye uğratabileceğine dair endişeli açıklamalar yapıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bile dünkü açıklamalarında mutasyonu Euro Bölgesi ekonomisi için aşağı yönlü risklerin başında saydı. Dünya genelinde sağlık yetkilileri aşının yine de ağır hastalık ve ölümlere karşı bir koruma sağlayabileceğini söyleyerek İngiliz şirkete destek veren açıklamalar yapmış olsa da, tarihin en hızlı aşılarında, varyantların yaygınlaşması halinde çok hızlı değişimler ve yeni Ar-Ge çalışmaları gerekebilir. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da aşı üreticilerinin aşıyı genetik evrimine göre şekillendirmeleri gerektiğini söyledi. Öte yandan Ghebreyesus da Güney Afrika'nın kararının "aşı işe yaramıyor" diye algılanmaması gerektiğini, aşıların ölüm, hastane yatış ve ağır hastalık oranlarını da düşürebildiğini vurguladı. Güney Afrika da alımını yaptığı aşıları kademeli olarak deneyerek hastaneye yatış ve ölümleri azaltıp azaltmadığını izleyecek.

Etkinliği varyantlar nedeniyle tehlikeye giren tek aşı AstraZeneca'nın aşısı değil. BBC'de yer alan bir habere göre BioNTech-Pfizer aşısı N501Y ve E484k varyantlarına karşı test edildiğinde de etkinliğin kısmen azaldığı görüldü. Moderna aşısının ise erken test sonuçlarına göre Güney Afrika varyantına karşı etkili olsa da, daha az bağışıklık tepkisi yarattığı belirtiliyor.

Aşı alımında AB yavaş

AstraZeneca aşısı diğer aşılara göre ucuz olması ve daha normal ısılarda taşınabilmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün düşük gelirli ülkelere aşının ulaşması için çalışan COVAX aşı koalisyonunun alımlarında 300 milyon dozla aslan payına sahipti. COVAX programı eş direktörü ve Salgınlara Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu CEO'su Richard Hatchett, "Aşıyı gözden çıkarmak için çok erken" diyor ve dünyada hala AstraZeneca aşısının işe yaradığı bilinen virüsün de çok olduğunu vurguluyor. Almanya'da Başbakan Angela Merkel'e yakın bir siyasetçinin "AB aşı alımlarında çok yavaş, Almanya ulusal düzeyde alım yapmalı" çağrısı yapması ise, aşı sürecini adaletsizleştiren ve yavaşlatan ulusalcı politikaların da devam edeceğine işaret ediyor.

İran 'Kovid-19' aşısını tanıttı

 

Yerli aşımızda büyük adım Faz1 aşamasındayız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)