E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Aşı iyimserliği ve gelecek yıl ekonomik toparlanma umutları emtia fiyatlarında büyük kazançlara yol açtı ve enerji piyasalarında toparlanma ivme kazandı.
Financial Times’ın haberine göre, S&P’nin emtia performans endeksi S&P GSCI kasım ayının başından bu yana %14 yükseliş gösterdi. Endekste enerji sektörünün %24 yükseldiği, endüstriyel metallerin %14 değer kazandığı ve tarım ürünlerinin ise %5 prim yaptığı görülüyor. 2020 yılı boyunca rekor seviyelere tırmanan altın bu yükselişin gerisinde kalan birkaç emtia değerinden birisi olup %3 değer kaybettiği görüldü. Yatırımcıların altında emtia yatırım fonları üzerinden kâr satışı yaptığı değerlendiriliyor.
Analistler kasım ayında küresel yatırım algısını değiştiren aşı haberlerin ardından yatırımcıların ve analistlerin küresel ekonominin gidişatını yeniden değerlendirdiğini ve bunun da emtia fiyatlarındaki yükselişin fitilini ateşleyen yatırımları tetiklediğini belirtiyor.
Morgan Stanley analistleri 2021 yılı ekonomik toparlanma beklentilerine ek olarak raporlarında, “Kolaylaşan finansal koşullarla birlikte spekülatif akışlar piyasaların sürücü koltuğuna yerleşti. Emtia fiyatlarındaki pik noktasına henüz ulaşılmadı” sözlerini kaydettiler.
Petrol ve diğer enerji ürünleri fiyatları bu bahar, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin karantina uygulamalarına geçmeleri, insanların araba kullanmayı bırakması ve hava yolculuğunun durma noktasına gelmesiyle birlikte sert biçimde düştü. Commerzbank analistlerine göre, küresel petrol talebi son haftalarda keskin bir toparlanma yaşamış olsa da 2020 yılında eşi görülmemiş bir yüzdeyle %8,8 oranında düşüş gösterdiği tahmin ediliyor.
Yük gemilerinin denizlere dönmesi ve TIR’ların yeniden teslimatlara başlamasıyla birlikte deniz yakıtı ve dizel yakıtlara olan talebin artışı her iki emtiayı da içeren düşük kükürtlü motorin vadelilerini kasım ayının en fazla değer kazananları arasına yerleştirdi.
Aralık ayından bu yana varil başı fiyatı 50 doları ilk defa geçen Brent ham petrol %28 oranında yükseliş gösterdi.
En az tercih edilen emtia birimi olan kömür bile bu çeyrekte yükseliş gösterdi. Avustralya düşük dereceli mallarının 2018’den bu yana Çin piyasasında ilk defa ton başına 700 yuanın üzerinde fiyatlanması bu yükselişin başlıca nedeninin oluşturdu. Asya’daki ithalatın toparlanması ve Avustralya’daki ihracat altyapısının zarar görmesiyle birlikte uluslararası fiyatlandırmalar da yükseldi.
Endüstriyel metallerin yüksek değerlemeleriyle birlikte madencilik endüstrisi de ivme kazandı. Demir cevheri fiyatları Çin’de yedi yılın zirvesine çıkan talebin ardından %25 oranında yükseldi. Batı Avusturalya’yı vurması beklenen kasırgalarla birlikte artan endişe emtia fiyatlarını daha da yükseltiyor. Bakır yüzde 16 artışla ton başına 7 bin 749 dolardan yedi yılın en yüksek fiyatına çıkarken, kurşun da yüzde 16 artış gösterdi.
La Nina hava akımının neden olduğu meteorolojik endişelerin yukarı yönlü baskısıyla birlikte Çin’den gelen talep tarım ürünleri emtia pazarının da yükselmesine neden oldu. Soya fasülyesi %11 artış gösterirken, pamuk ise %7 değer kazandı.
Fitch Solution analistleri petrolün 2021'de daha iyi performans gösteren emtialar arasında yer almasını ve endüstriyel metaller için karışık bir tablo olmasını bekliyorlar. Fitch analistleri, çoğu metalde emtia fiyatlarının daha yüksek yönlü hareketi beklenmesine karşın, bu yılki güçlü performansından sonra demir cevheri fiyatlarında yükseliş ihtimalinin sınırlı olduğunu belirtiyorlar.
Gelecek yıl gümüşün 'altın' yılı mı olacak?
Aşı onay alınca yatırımcı da risk almaya başladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:38)