E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Tercih edilmeyen ve düşük fiyatlı hisselere geri dönmenin zamanı geldi mi? Pazartesi günü bu “değer” hisseleri, 1930’lardan bu yana ilk kez bir gün içinde büyük bir farkla pahalı “büyüme” hisselerini geride bıraktı. Bunun nedeni, havayolu ve seyahat şirketleri gibi korona virüsün kaybedenlerinin aşı haberiyle iyileşme göstermesinin beklenmesi oldu.
Yatırımcılar, Pazartesi günü piyasalardaki sıra dışı hareketin, değer hisseleri için karamsar bir beş yılın geride kaldığı anlamına gelip gelmediğini soruyor. Kısa vadede, bir aşının onaylanacağı varsayılırsa, değer hisseleri, ekonomi iyileşme gösterdiği için iyi performans gösterebilir.
Değer hisseleri, genellikle getirileri ya da temettüleri fiyatlarına oranla daha yüksek olan hisseler için yapılan tanımdır. Şimdilerde, değer hisseleri, korona virüs nedenli karantinaların kaybedenlerinden oluşuyor. Örneğin, düşük faiz oranları nedeniyle kötü bir yıl geçiren bankalar, ekonomiye karşı hassasiyet gösteren döngüsel hisseler ve petrol üreticileri bunlar arasında gösterilebilir.
Korona virüs krizinin ortadan kalkması, ekonominin beklenenden daha hızlı iyileşme göstermesini sağlayabilir. Böylelikle, bu üç grup da “evden çalışma” sisteminin kazananlarından ve büyüme alanını domine eden, yüksek getiri sağlayan hisselerden daha iyi performans gösterebilir.
Rosenberg Research’ten David Rosenberg'e göre, Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, Netflix, Tesla ve Google gibi önde gelen büyüme hisseleri korona virüs öncesi piyasa değerine geri dönerse, değerleri %22 düşecek.
Eğer büyüme hisselerinden çıkan bu para, değer hisselerine yönelirse, düşük fiyatlı hisselerde %10’luk bir artış görülebilir. Değer ve büyüme arasındaki rotasyon, yalnızca para akışı nedeniyle gerçekleşmiyor. Ancak bu, normale dönüşün sonucunda olabilecekleri yansıtan bir tablo.
Wall Street Journal’ın haberine göre, korona virüsün ortadan kalkması, değer hisseleri için yalnızca geçici bir iyileşme sağlayacak. Sürdürülebilir bir yüksek performans için, değer hisselerinin zayıf temellerinin ötesinde düşüş göstermiş olmaları gerekiyordu.
Başka bir deyişle, eğer yatırımcılar dev teknoloji şirketlerinin hisseleri gibi daha çekici büyüme hisselerine yönelir ve değer hisselerini geride bırakırsa, değer hisseleri şimdi olduğundan çok daha düşük fiyatlı hale gelebilir. Bu durumda büyüme hisseleri de şimdiki yüksek fiyatlarının da üzerine çıkacak. Bunun sonucunda, değer açığı kapandıkça ve bu hisseleri terk eden yatırımcılar geri döndükçe, değer hisselerinin gelecekte yüksek performans göstermesi mümkün olabilir.
Bu senaryo oldukça mantıklı. Russell 1000 Büyüme endeksinin fiyat defter değeri oranı, değer hisselerininkinden beş kat daha yüksek bir seviyede işlem görüyor. Bu da büyüme hisselerinin 2000 yılındaki dot-com balonundan bu yana en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Büyüme, 14 yıldır değeri geride bıraktı. Bu da Dartmouth’s Tuck School of Business’tan Prof. Kenneth French, 1926 yılında verileri kaydetmeye başladığından beri en uzun süre olarak ortaya çıktı. Ortalamada, geçtiğimiz yüz yılın büyük bir bölümünde, değer büyümenin önünde seyretti.
Bu yıl Eylül ayına kadar, değer hisseleri, büyüme hisselerinin gerisinden geldi. Dolayısıyla tersine dönebilmesi için oldukça fazla alan var.
Değer hisselerinin uzun süreli düşük performansı, değer ve büyüme arasındaki değer açığı bugüne kadar görülen en düşük seviyeye indikten sonra başladı. Gelecekte daha fazla büyüme vaadiyle, daha yüksek fiyatlardan satılan büyüme hisselerinin karşısında, değer hisseleri yeterince ucuz görülmedi. Belki de şimdi, tercih edilmeleri için uygun bir zamandır.
Dikkatli olmak için oldukça fazla sebep var. Bunların en açık olanı, büyüme hisselerinin, birçok geleneksel değer şirketinin faaliyetlerini zedelediği hızlı bir inovasyon çağında yaşıyor olmamız.
Tarihe bakıldığında da, değer hisselerinin ani artışlarının genellikle geçici olduğu görülüyor. 1930 yılında değer hisselerinin, büyüme hisseleri karşısında yüksek performans gösterdiği 6 döneme bakıldığında, bunların birkaç ay sürdüğü ve ardından sona erdiği görülüyor. Değer hisselerinin en büyük kazanç getirdiği dönem, 1932 yılında Franklin D. Roosevelt’in ABD başkanı seçilmesine giden süreçte bir yıldan uzun sürmüştü ve volatilite oldukça yüksekti.
Donald Trump’ın seçildiği 2016 seçimlerinin ardından, ARK Investment Management’ın CEO’su Cathie Wood’a göre, “değer hisseleri yükseldi ve aniden düştü.” Wood, “daha önce bunu yaşadık ve hemen ardından 2017 yılında büyüme hisseleri için eşi benzeri görülmemiş bir yıl başladı” dedi.
Bu sefer, büyüme hisseleri, potansiyellerinden fazlası fiyatlanmış olarak başladı. Ancak değer hisseleri düşüş gösterdi. Bu da değer hisselerine, tarihte gösterdiği pozisyona dönebilmek için bir fırsat sağlıyor.
Küresel piyasalar haftanın son işlem gününe satıcılı başlıyor
ANT Group halka arzını devlet başkanı durdurdu
ABD borsaları salgındaki artış yüzünden günü düşüşle kapadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsa bir yatırım şeklidir. Oyun değildir. Araştrıp sağlam kağıt alınırsa kazanılır. Holding hisseleri gibi gshol işghol dohol hala ucuz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:04)