E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAsgari ücret memnun etmedi---

Asgari ücret memnun etmedi

Asgari ücret memnun etmedi
31 Aralık 2014 - 06:53 borsaningundemi.com

Asgari ücret 949 TL olarak belirlendi. İşçi de işveren de bu karardan hiç memnun kalmadı

Asgari ücret yüzde 6+6 zam geldi. Asgari ücret, 2015’in ilk 6 ayında net 949 lira, ikinci 6 ayında 1000 lira olacak. Son yılların en yüksek artışıyla ilk defa 1000 lira barajını geçen asgari ücret işvereni şaşırtırken, işçiyi memnun etmedi. Asgari ücrette, devletin resmi istatistiğini tutan TÜİK’in bir işçinin geçinmesi için minimum tutar için gösterdiği 1424 lira 70 kuruşluk miktar dikkate alınmadı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Aylık  net asgari ücret bekar bir işçi için 2015’in ilk 6 ayı için 949 liraya, ikinci 6 ay için ise bin lira olarak belirlendi. Böylece asgari ücret yılın ilk 6 ayı için  yüzde 6, ikinci altı ayı için yüzde 6 oranında artırıldı. Asgari ücrette 2015 yılındaki ortalama artış yüzde 12.3 olarak gerçekleşti” dedi.

Çelik: Çelişki yok

TÜİK’in asgari ücret için belirlediği 1424 liralık miktarı da değerlendiren Çelik, şöyle konuştu:
“TÜİK hane halkının hesabını yapıyor, çalışan olarak değil ama size verilen rakam, ağır işte çalışanlar olarak verilen rakam. Netice itibarıyla Türkiye’nin ekonomik çalışanlarının koşulları dikkate alınarak, bu veriler alındıktan sonra heyetin değerlendirmesi oluyor. Tüm bu değerlendirme neticesinde programda 3+3 olarak görülen artışın 6+6 şeklinde olması tüm bu verilerle birlikte çalışanların sosyal durumu ve ekonomideki genel gidişatla bağlantılı olarak değerlendirip, ele alınan bir karardır. Herhangi bir çelişki sözkonusu değil.”

İşveren tepkili

TİSK Temsilcisi Metin Demir, işveren tarafının belirlenen ücretten memnun olmadığını söyledi. Enflasyondaki artış oranı ve birçok parametre sonucunda alınan veriler doğrultusunda tekliflerini yüzde 4.5 + 4.5’e çektiklerine dikkati çeken Demir,  “Tekrar görüşmeler neticesinde iki tarafın anlaşması gerekiyordu. İşçi tarafının anlaşmaya hiçbir şekilde yanaşılmaması bizi anlaşmaya zorladı. Bizim hiç hayal bile etmediğimiz yüzde 6+6 oranlarına geldi” dedi.

‘TÜİK’e itibar edilmedi’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise, “Devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), komisyonun verdiği görev doğrultusunda tek bir işçinin eline geçmesi gereken asgari ücreti aylık net 1425 TL olarak hesaplamıştır. Devletin resmi rakamlarına itibar edilmemiştir. Belirlenen yeni asgari ücret hayal kırıklığı yaratmıştır, işçilerin geleceğe olan umutlarını bir kez daha zedelemiştir” açıklaması yaptı.

CHP: Asgari ücretin vergisi düşürülsün

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan CHP MYK toplantısında, yüzde 6 olarak tespit edilen asgari ücret masaya yatırıldı.
Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya’nın bir sunum yaptığı, sunumda asgari ücretin 1500 TL’den az olmaması gerektiği ve yüzde 6 zammın Türkiye’nin şartlarına uygun olmadığı vurgulandı. Asgari ücretten alınan vergilerin düşürülmesi önerisi de getirildi.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANI CEM KILIÇ YORUMLUYOR
İki kişiden biri asgari ücretli


Yılın ilk altı ayı ve ikinci altı ayı için yüzde 6’lık oranlar hem işçi, hem de işveren tarafını memnun etmedi. İşçi tarafının tavrı, asgari ücretlerin artık yıllık olarak belirlenmesi ve asgari ücretin vergi dışında bırakılmasıydı. Ayrıca daha birkaç gün önce TÜİK’in açıkladığı bir kişinin aylık harcama toplamı olan 1424 TL’nin altına düşülmesini de reddediyorlardı. Bu taleplerin hiçbiri kabul görmedi.
İşveren tarafı da genç işsizlik konusunu öne sürerek, yüksek artış durumunda daha fazla işgücü istihdam edemeyecekleri sinyalini verdi.

Ücretler eridi

2015 yılı için belirlenen oranları kısmen tahmin edebilmiştik. Geçen senenin artış oranının üzerine çıkılacağı belliydi. Genel seçimlerin yaklaşıyor olması hükümetin başlangıçta belirlediği 3+3 formülünün çok üzerine çıkılacağını gösteriyordu. Ancak belirlenen bu oran bile, satın alma gücü paritesi kullanıldığında, ücretlerin eridiği anlamını çıkarıyor. Belirlenen artış oranlarıyla, gerek AB ülkeleri, gerekse OECD liginde durumumuz pek parlak değil. AB ülkeleri içerisinde sadece birkaç Doğu Avrupa ülkesinden daha iyi konumda olduğumuz görülüyor. Bizden daha düşük asgari ücrete sahip ülkelerde de elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler bedava. Yani sosyal ücret anlamında bizden daha iyi durumdalar.

Vergi kaynağı

Ülkemizde asgari ücretten çalışanların oranı, toplam çalışanların yüzde 43’üne denk geliyor. Yani neredeyse her iki çalışandan birisi asgari ücretli. Durum böyle olunca asgari ücretteki hafif bir oynama kamu maliyesini hemen etkiliyor. Toplanan vergilerin yüzde 70’i ücretli ve maaşlılardan gelince, asgari ücret önemli bir ekonomik parametre haline geliyor.
Asgari ücretin vergi dışına bırakılması’ meselesi oldukça önemli. Vergi oranları yüzünden yılın son ayında asgari ücretliler bir üst vergi dilimine giriyorlar ve net gelirleri azalıyor. Bu nedenle vergi adaletini de sağlamak adına asgari ücretin tamamen vergi dışı kalması çok anlamlı bir istek haline geliyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • korkmaz31 Aralık 2014 16:37

    genel seçimler yaklaşıyor.hükümete %12 oy çok bile.şimdiye kadar bu hükümete oy vermiştim.ama bundan sonra boş kullanırım daha iyi.millet de görsün.kime oy verdiklerini.ona göre döküp düşünsünler oy verirken.vatandaşı yaşatki devlet yaşasın.bu memlekette en düşük ücreti asgari ücretli alır.en fazla vergiyi asgari ücretli verir. iyi ki bu asgari ücretle çalışanlar bari var.yoksa bu devletin vay haline.