E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Aselsan 2018’de Defense News dergisinin, önceki yıl satışları üzerinden yaptığı en büyük 100 şirket (Top 100 2018) sıralamasında 55’inci sıraya oturdu; önceki yıl 57’nci sıradaydı. Bu yükseliş 2016’daki 1,19 milyar dolarlık askeri satışın 1,42 milyar dolara ulaşması ile gerçekleşti (şirketin 20i7 ihracatı olan 215 milyon dolar, cirosunun yaklaşık yüzde 15’ine karşılık geliyor). Listedeki 100 şirketin askeri satışlar ortalaması 3,7 milyar dolar ve toplam satışlarında askeri satışların oranı ortalama yüzde 55. Defense News Top 100 2018 listesinde Türkiye’den, ASELSAN’ın yanında TUSAŞ (askeri satışları 1 milyar dolar, 64’üncü), Roketsan (376 milyon dolar, 96’ncı) ve bu yıl ilk defa STM (370 milyon dolar, 97’nci) de yer alıyor.
Defense News listesinin en başında 47 milyar 985 milyon dolarlık geliriyle Lockheed Martin yer alıyor. Beş Amerikan (Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics), bir İngiliz (BAE Systems), bir Hollanda/Fransa ortaklığı (Airbus) ile Rus (Almaz-Antey), Fransız (Thales) ve İtalyan (Le onardo) şirketinin oluşturduğu ilk 10’un askeri satış ortalaması 19,4 milyar dolar ve toplam satışlarında askeri satışların oranı yüzde 67,7. İsveçli Stokholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verileri de benzeri bir sıralamayı gösteriyor. İki çalışmanın ortak yönlerinden birini (özgün alanlarda uzmanlaşan şirketler bir yana bırakılırsa) savunma sanayi şirketleri büyüdükçe sivil alanlara yönelik üretimlerinin cirolarındaki oranının yükselmesi olgusu oluşturuyor.
Bugünlerde ASELSAN yerli sağlık cihazları üretimi konusundaki hazırlıkları ile dikkat çekiyor. Bunlardan biri kalp elektroşok (eksternal defibrilator) cihazlarının üretimi. Bu cihazlar ani kalp durması durumunda ilk 20-30 saniyede elektroşok ile kalp atışı normal ritmine döndürebiliyor. Şirket bu amaçla METsis Medikal ile temel ilk yardım eğitimi alan herkesin kullanabileceği elektroşok cihazları üretimine yönelik iş birliği yapacak.
Nisanda imzalanan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN arasında yerli sağlık biyotek- nolojisi üretimi anlaşması çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ASELSAN’ın teknoloji ve bilgi birikiminden tıbbi cihazlar alanında da yararlanacak ve yerlileştirme konusunda işbirliği yapılacak. Bir başka deneyim aktarımı ise biyotanı, biyosavunma ve KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) tehditlere karşı savunma bilgi birikiminin virüs ve bakterilerin sebep olduğu bazı hastalıkların birinci basamak sağlık kuruluşlarında hızlı saptanmasına olanak veren kit ve cihazların geliştirilmesi projesinde ortaya çıkıyor.
Dünya medikal cihaz pazarının 2018’de 494 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık yüz de 25’ini görüntüleme cihazları oluşturuyor. Pazarın yüzde 49’una ABD, yüzde 12’sine Japonya, yüzde 11’ine Almanya sahip. Dünyada 30 tıbbi cihaz firması pazarın yüzde 89’una sahipken, kalan yüzde 11’lik payı ise 27 bin firma paylaşıyor. Türkiye’nin medikal cihaz pazarı 2,6 milyar dolar olarak hesaplanıyor ve bunun yüzde 85’i ithalata dayanıyor. Medikal görüntüleme pazarı büyüklüğünü cihaz pazarının dörtte biri olarak düşünmek mümkün. Manyetik rezonans görüntülemesinde kullanılan cihazların fiyatı 500 bin dolar civarında. Türkiye’nin bu tür cihaz parkı ise bin kişiye 143 cihaz ile dünyanın en büyüğü unvanını taşıyor. Dolayısıyla görüntüleme cihazlarında bağımlılığı azaltmak şart ama bunlar yüksek teknoloji gerektiren cihazlar. Görüntülemede kullanılan teknolojilerin askeri teknolojilerin bir bölümüyle örtüşmesi, bu alanda Türkiye’nin en büyük mühendislik birikime sahip ASELSAN’ın bu alanda çalışma yapmasını da mantıklı kılıyor.
NATO ÜLKELERİNİN SAVUNMA HARCAMALARI
NATO’nun 2018 savunma harcamaları tahmini, üye ülkelerin 2018’de toplam 1,01 trilyon dolar, Türkiye’nin ise toplam 15,2 milyarlık savunma harcaması gerçekleştireceği yönünde. Verilere göre ABD, 2018’de GSMH’sinin yüzde 3,5’i oranında (706 milyar 63 milyon dolar, NATO toplamının yarıdan fazlası) savunma harcaması yapacak. Onu yüzde 2,27’yle Yunanistan, yüzde 2,14’le Estonya, yüzde 2,10’la İngiltere, yüzde 2’yle Letonya izleyecek. Türkiye GSMH’sinin yüzde 1,68’ini ayıracak.
PROJELERDE REKOR...
Aselsan’ın net karı 2018 ikinci çeyrekte yıllık yüzde 194 artarak (ilk çeyreğe göre yüzde 68) 590,4 milyon liraya ulaştı. Şirketin faaliyetlerinde, projeler yıllara yayıldığından siparişler de bakiyeleriyle hesaplanıyor. Bu çerçevede 2018 ikinci çeyrekte, yıllık yüzde 169 artışla 2,1 milyar dolarlık yeni sözleşme imzalanmış oldu. Böylece yüzde 45’i dolar ve yüzde 32’si euro olan bakiye siparişler toplamı (harcamaların ise yüzde 60’ı TL) bu dönemde, ilk çeyrekteki 7,5 milyardan şirketin tarihindeki en büyük rakam olan 8,1 milyar dolara ulaştı. Yeni siparişlerin net satış gelirlerine oranı da önceki yılın 1,46 seviyesinden 2018 ikinci çeyrekte 2,04’e yükseldi. (FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir dünya devi haline geliyor....güzel haber bunlar..ama neden senet fiyatı çok ucuz?
Kar oranları sağlam....iş bağlantılarıları iyi....geleceği açık....potansiyeli yüksek....fiyatı ucuz....arada iner çıkar....bu işi bilenlerin alıp zaman geçince iyi para kazanacağı bir senet bence....biraz araştıran ve düşünen herkes bunları bulabilir.....
Kesinlikle yAtırım için uygun ve ucuz hisselerden biri...belki de en baştagelen....47 binden geri dönen Şenel’in önü açık bence....karar sizin...
Aselsanda çok fazla küçük yatırımcı var. Küçük yatırımcılar hisseden ayrılmadan gitmez.
Asels ky aes amçlı duruyor eğer dökülmesini bekliyorlarsa boşa bekliyorlar
nedense hisse fiayatı yerlerde her iyi haber sonrası kafasına tokmağı yiyor, ismi büyük hissesi teneke
türkiyemizin medarı iftiharı yatırım yapılacak şirketlerin başında geliyor...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:41)