E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisASELSAN'da 'uzun menzilli' sıkıntı---

ASELSAN'da 'uzun menzilli' sıkıntı

ASELSAN'da 'uzun menzilli' sıkıntı
03 Şubat 2014 - 05:06 borsaningundemi.com

Füze ihalesinin Çin’e verilmesinin sıkıntıları büyüyor. ASELSAN Batılı şirketlerle ilişkilerde tedirginlik yaşıyor

Uzun menzilli füze ihalesinin Çinli şirkete verilmesi NATO ve Batı ülkelerinden tepki görürken, projede yer alan ASELSAN,bu ihale nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde 'Uzun menzilli kriz' başlığıyla bu konuya değindi. İşte o yazı:

Hükümetin uzun menzilli füze ihalesini Çin’li şirkete vermesinin diplomaside yarattığı deprem sürerken projede yer alacak ASELSAN’daki sıkıntılar da büyüdü. Bir yandan Çin’li firma yetkililerinin geçen hafta Aselsan’a gelip, ortaklık için çalıştıkları öğrenilirken, öte yandan ihalede 2’inci ve 3’üncü sırada yeralıp kaybeden Batılı firmalarla da yeniden işbirliği imkanlarının arandığı gözleniyor. 

ENTEGRASYON OLMAZ

Çin’den gelen 30 uzmanın ASELSAN’da görüşmeler yaptığı, daha çok da Ar-Ge gibi ortaklık yapılabilecek konular üzerinde çalıştıkları belirtiliyor. Çinli firma teklifinde projenin bir bölümünde ASELSAN’la ortak çalışılacağını belirtmişti. Ancak bu durum ve Çinlilerin ziyareti ASELSAN’da memnuniyet değil aksine telaş yaratmış görünüyor. Nato başta olmak üzere Batıdan gelen ‘entegrasyon olmaz’ tepkisinin, köklü firma ASELSAN’ın yönetimini ciddi tedirgin ettiği biliniyordu. İşlerin ilerlemesi üzerine ASELSAN yönetiminin tedirginliğinin iyice arttığını, ‘Böyle bir işbirliği kararının yönetim kurulunda alınamayacağını, Genel kurulun karar alması gerektiği’nin konuşulmaya başladığını öğrendik. 

DÖKÜMLER ÇIKARILDI

Çünkü ASELSAN yönetiminin, Batı’nın tepkisi üzerine kendi bünyesinde yeniden çalışma yaptırdığı ve bu işe karşı çıkan ve Çinli firmaya işin verilmesi halinde kendileriyle ilişkilerini kesmeyi ima eden Batılı şirketlere yaptıkları işlerin dökümünü çıkardıkları belirtiliyor. Teknolojik gelişmenin beşiği olarak bilinen ASELSAN’ın Batı’nın böyle bir karar alması halinde zararının çok büyük olacağı, hem ekonomik olarak hem de teknolojik olarak ASELSAN’ın gelişiminin sekteye uğrama tehlikesinin açıkça görüldüğü kaydediliyor.

ÇARK ETMENİN YOLLARI 

İşte Çinli ziyaretçileri nedeniyle tedirginlik duyan ASELSAN yönetiminin diğer yandan ihaleyi kazanamayan Fransız-İtalyan ortaklığı ve ABD’li şirketlerle de yeniden ilişkiye geçtiği görülüyor. Bilgi veren yetkililer bu temasların hükümetin izni olmadan gerçekleşmesinin mümkün olamayacağını belirtip, “Hükümet temasları sonucu yanlış iş yaptığını herhalde anladı ve çark etmenin yollarını arıyor” yorumu yaptılar. 

Fransa ve ABD ile görüştüler

GEÇEN hafta CNN Türk’te yer alan haberde Fransız Cumhurbaşkanı Hollande ile Ankara’ya gelen Fransa Savunma heyetinin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile görüştükleri, Fransız ortaklığın teklifini yenilemesinin ele alındığı belirtiliyordu. Ardından ABD’nin Ankara Büyükelçisi Riccardione’nin de ABD’li firmanın durumu hakkında Murad Bayar ile bir görüşme yaptığı kaydediliyordu. 

Halka arz için aracı aranıyor aracı kalmadı
 
BU arada Çinli firma seçimi nedeniyle Aselsan’ın yaşadığı halka arz sıkıntısının da devam ettiğini öğrendik. İlk olarak Merrill Lynch firmasının, ABD yönetiminin tavrı nedeniyle halka arza aracılık etmek istemediğini duyurmuştuk. Aracılık ihalesinde ilk sırayı Barclays, 2’inci sırayı Merrill Lynch, 3’üncü sırayı ise Goldman Sachs kazanmış, ilk sıradaki pahalı geldiği için Aselsan yönetimi 2’inci sıradaki Merrill Lynch’e teklif götürmüştü. Aselsan bu firma kabul etmeyince Barclays ve Goldman Sachs firması ile de görüşmüş. Her iki firma da Merrill Lynch ile benzer kaygıları dile getirip, Aselsan yönetiminden “Çinli firma ile ortak iş yapılmayacağı” konusunda garanti, daha doğrusu taahhüt istemişler. Aselsan yönetimi Hükümetin kabul ettiği teklifte kendilerinin de iş ortaklığı öngörüldüğü için, doğal olarak böyle bir taahhütte bulunamamış. Aselsan yönetiminin 3 firmayla da olmayınca, resmi olmasa da Citibank, Credit Swisse gibi yabancı kuruluşlarla da ilişkiye geçmiş ama aynı yanıtı almış. Dolayısıyla Aselsan’ın uzun zamandır yapılması planlanan 2’inci halka arz operasyonu kalmış görünüyor. Bu aksamada olumsuz ekonomik konjonktürün de etkisi olduğu görülüyor. Duyduğumuza göre; Aselsan şimdi bu halka arzı yapabilecek bir Türk aracı kurum bulmak için uğraşıyor. İşi zor görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vataniçin03 Şubat 2014 13:29

    kesinlikle çinden alınmalı batıdan ne yarar geldi bize

  • SERKAN Ç03 Şubat 2014 12:54

    BİN KERE ÖLMEKTENSE BİR KERE ÖLMEK İYİDİR!!!!

  • tolga yılmaz03 Şubat 2014 12:39

    aselsanın işi para kazanmak değil sılah uretmek ulkenın gelışmesımi daha önemlı ordu şirketı olan aselsanın silah satıp para kazanmasımı

  • sencer03 Şubat 2014 11:02

    Hürriyetin yazarı tabii ki böyle yazacak. Aselsan ın Çin işbirliğinden rahatsız olacağını sanmam, öyle olsaydı milli uçuş yazılımını da geliştirmezdi. Amerika bundan da rahatsızdı çünkü..

  • Vatandas03 Şubat 2014 10:38

    Herzaman ,Tarihin Herkosesinde gecerli olan birgercek,Mali ve savunma olarak yeterince guclu deyilsen,Ozgurlugu sadece sarkilarda Gorurusun,(dinlersin)

  • vatandaş03 Şubat 2014 10:17

    way beeee.... milli savunma teknoloji üssü diye bildiğiimiz aselsan bile amerika ve avrupanın kontrtolündeymiş de haberimiz yokmuş...

  • Dünya03 Şubat 2014 08:59

    Bakalım bu konu nasıl gelişecek , dik dur eğilme bu millet seninle diyenler ihale çin'i safdışı bırakıp , avrupalılara ya da amerika'ya verilirse aynı şeyi diyebilecekler mi? görcezzz