E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriASELSAN, TUSAŞ ve ROKETSAN Defence 100 listesinde---

ASELSAN, TUSAŞ ve ROKETSAN Defence 100 listesinde

ASELSAN, TUSAŞ ve ROKETSAN Defence 100 listesinde
10 Ağustos 2022 - 09:10 borsaningundemi.com

Savunma sanayiinde şirketlerin beyanlarına dayalı olarak yıllık savunma satışlarına göre sıralandığı Defence 100 listesine Türkiye’den 3 şirket girdi

Türk savunma sanayiinin temel taşları ASELSAN, TUSAŞ ve ROKETSAN, 2021 satışlarına göre yapılan sıralamada Defence 100 listesinde kalmayı başardılar. Mehmet Kaya'nın Dünya'daki haberine göre yeni listede ASELSAN, ilk 50 içindeki yerini korudu. Önceki listede 48. sırada olan ASELSAN, bir basamak gerileyerek 49. sıradan listeye girdi. ROKETSAN, 2021’de çıktığı listeye yeniden girdi. İlk 100 şirketin 2021 gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 8 arttığı kaydedildi.

Türk firmalarının dönemsel yüksekliği de son iki yılda gerilemiş görünüyor. 2019 gelirlerine göre 2020’de yapılan listeye, ASELSAN, TUSAŞ, BMC, ROKETSAN, STM, FNSS ve HAVELSAN girmişti. 2021 listesinde ise ASELSAN ve TUSAŞ yer bulabilmişti. 2022 listesine ise ROKETSAN tekrar girdi. Roketsan son dönemde roket ve füze sistemleri yanında çok çeşitli platformlarda kullanılan roket, füze ve mühimmat üretimini artırmış, yeni ürünler envantere girmişti. Listeye ilk giren şirket olan ASELSAN 2022 itibariyle ilk 50’deki yerini korudu. Son iki yıldır 48. Sırada bulunan şirket, bu yıl 1 basamak gerileyerek 49 sırada yer aldı. Aselsan’ın gelirleri önceki yıla göre yüzde 1 artarak 2 milyar 250 milyon dolar oldu. Savunma gelirlerini yüzde 4 artırarak 1 milyar 303 milyon dolara çıkaran TUSAŞ ise bir basamak yükselerek 67. Sırada yer aldı. Geçen yıl listede bulunmayan ROKETSAN, satışlarındaki yüzde 42’lik artışla 814 milyon dolara ulaştı ve listeye 86. sıradan girdi.

Lockeed Martin, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da listenin tepesinde yer aldı. Satışlarını yüzde 3 artıran şirket 64 milyar 458 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu şirketi, 2019’da büyük bir birleşme sonrası ikinci sıraya yerleşen Raytheon, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics izledi. İlk 10 şirket arasında, 3 Çin şirketi ve 1 Birleşik Krallık şirketi dışındaki tüm şirketler ABD merkezli şirketlerden oluştu. İlk 100’de ABD’den 46 şirket yer aldı.

DefenceNews yayın grubu tarafından hazırlanan liste, firmaların kendi beyanlarına dayanıyor.

ASELSAN'dan 24,6 milyon dolarlık sözleşme

 

ASELSAN’ın Ar-Ge yatırımları 5 milyar 615 milyon TL’ye ulaştı

 

ROKETSAN paylaştı: Türk topçusunun çelik gücü!

 

Roketsan Dünya devleri arasında: IDEF'te boy gösterecek

 

TUSAŞ, "Radar Kesit Alanı Test Tesisi" kuracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yalancı reis 10 Ağustos 2022 19:40

    Mucize değil yalancı reis artık yazma ..her konuyu bilemezsin.bu savunma işi

  • şakamısın10 Ağustos 2022 14:00

    hiç inandırıcı değil aselsan gibi değeri düşük kalmış bir şirket dünya sıralamasında yeri dursun :D  :D  :D 

  • pinokyo seni..10 Ağustos 2022 13:12

    evet aselsan fiyatından belli zaten ne mal olduğu 50 . sıradaki yerini korumuş çöp fiyatıyla zaten ne kadar değerli olduğu ortada.

  • Mucise Reis : )10 Ağustos 2022 11:37

    Başkalaşmış ürünler yapmalıyız. Mesela bir x sektörü oyun ve oyuncak eğlence alanına çekecek yan gelirler üretecek sistemler olmalı.... Örnek... blutut :D (anlayın diye yazdım) bir nasa uygulaması ama günümüzde bir çok sistemde kullanıldı.... wifi uzay araçtırmaları için kablosuz icat edildi, ama dünyada wifi sivil kullanımda internet ağlarında var... dokunmatik ekranlar, küçük işlemci uzaya giden rokette soketler vardı, bugun cep telefonunun dedei oldular... yani bu alanda üniversiteler işbirliği ile, farklı yarışmalar düzenlenmeli. belgesel tv de robot savaşları görmüşsünüzdür. Asıl amaç, yazılım, dizayn, kalite, sanal zeha, hız, refleks vb adım adım en yukarılara çekmek ve ilgili alanda bir çok yetişmiş kalifi personel kazanmak. Bizlerde  bu alanda büyük eksiklik var. Üniversiteler arası yarışmalar olmalı. robot sporları mesela. koşu, futbol, karşılıklı penaltı altan robotlar, havada kendi akrobasisini yapan yapay zeka drone lar. deniz altı drone, vb. vb. 

  • fatih10 Ağustos 2022 14:02

    oyun oyuncak sektöründe aselsana versinler yapar o şirket