E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma sistemi olan Kaideye Monteli Stinger (KMS) teslimatları tamamlandı. Son beş KMS TSK'ya törenle teslim edildi.
ASELSAN Tesislerinde düzenlenen teslim töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, KMS projesinin Türk savunma sanayiinde pek çok uygulamanın önderliğini yaptığını söyledi. Projenin gündeme geldiği yıllarda yabancı alternatiflerin değerlendirmeye alındığını, çok zor karar süreçlerinin ardından milli olarak geliştirmeye karar verildiğini belirten Bayar, "Bıçak sırtı tartışmalardı ama çok şükür ki bu şekilde başlanmış. Bugün itibariyle mükemmel bir ürün haline
geldi" diye konuştu. Bayar, Türk savunma sanayisinin üretim ve tasarımda belli bir noktaya geldiğini, bundan sonraki projelerdeki önceliklerinin Türk Silahlı Kuvvetlerine yetenek kazandırmak olduğunu
söyledi. Bayar, şöyle devam etti:
"Bunu ilk tartıştığımız yıllarda milli tasarım bir istisnaydı. Bugün artık hazır alım bir istisna haline geldi. Bu projede kazanılan teknoloji sayesinde yıllar içinde tank atış kontrol sistemleri,
uzaktan komutalı silah sistemleri ve başka hava savunma sistemleri yaptık. Tüm bu projelerin kökeni KMS projesinden geliyor. Şu anda yüzden fazla proje yürüttüğümüzü göz önüne alırsak bunun 20 yıl sonrasını siz düşünün."
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul, Hollanda Kraliyet Ordusu için de 18 adet KMS sistemi ürettiklerini ve müşterilerinin memnuniyetinin üst düzeyde olduğunu söyledi. Hollanda Ordusu için garanti sonrası bakım-onarım ve yedek parça tedariğine devam edildiğini belirten Baykul, "Bunun on katı büyüklüğündeki KMS projesi için de TSK ile benzer bir sözleşme yapmanın ümidini taşımaktayım" dedi.
Alçak irtifa hava savunmasının önemli bir kuvvet çarpanı olan KMS Sistemi, temel silah olarak Stinger füzesini kullanan ve tüm fonksiyonları bilgisayar denetimli, yüksek teknolojiye dayalı,
gelişmiş bir hava savunma sistemi. 1989 yılında ihtiyaç analizi ve kavramsal tasarımı başlayan KMS projesi fizibilite, konfigürasyon belirleme ve geliştirme çalışmalarının ardından 2001 yılında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle hayata geçti. Prototip geliştirme dönemi ve seri üretim hattı kalifikasyon onayı kapsamında zorlu test ve sahra denemelerine tabi tutulan KMS Sistemleri ile bugüne kadar yapılan atışların tümünde tam isabet kaydederek büyük bir başarı kazandı.
KMS sistemi 2005 yılında açılan ihalede iki Alman firmasını eledi ve ve Hollanda ordusunun da tercihi oldu. KMS Sistemi, ATILGAN ve ZIPKIN olmak üzere iki ayrı konfigürasyon ile kullanıma sunuldu. Hareket halindeki zırhlı birlikleri hava akınlarından korumak için geliştirilen ATILGAN modelinde sistemler zırhlı paletli araca monte edilmiş olup, sistemde STINGER füzelerinin araç hareket ederken dahi atılabilmesini sağlayan stabilizasyon sistemi bulunuyor. Diğer
konfigürasyon olan ZIPKIN Sistemi ise Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin sabit tesislerinin ve birliklerinin korunması için geliştirildi. ZIPKIN ve ATILGAN birimlerinin tüm fonksiyonları
bilgisayar denetimli olup gece/gündüz her türlü hava şartlarında hedeflere otomatik olarak füze yönlendiriyor, takip ediyor ve ateş ediyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:40)