E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriASELSAN 2020'de yeniden ihracat rekoru kırdı---

ASELSAN 2020'de yeniden ihracat rekoru kırdı

ASELSAN 2020'de yeniden ihracat rekoru kırdı
14 Kasım 2020 - 17:06 borsaningundemi.com

Kovid-19 salgınının tüm dünyayı etkilediği dönemde ASELSAN yeni bir ihracat rekoruna daha imza attı. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Güngör şirketin bugününe ve geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ASELSAN'a yaptığı ziyaret ve şirketin yürüttüğü çalışmalara ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği hedeflere ulaşmak için çalışmalarına davam ettiklerini söyleyen Görgün, "Cumhurbaşkanımız bundan sonra daha da büyüyen bir güçle savunma sektörüne her tür desteği vermeye devam edeceğini vurguladı. Biz de bu desteğe layık olabilmek için Savunma Sanayii Başkanlığımızın sevk ve idaresinde gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Görgün, teknolojinin hızlı değişiminin savunma sanayisinde de tüm dengeleri değiştirdiğine işaret ederek, "Bu durum sadece kuvvetlerimizin sahada ihtiyacı olan platform ve sistemleri etkilemekle kalmadı aynı zamanda savunma sanayisi şirketlerinin geliştirdiği ürün ve hizmetlerin tasarlanmasından pazara sunulmasına kadar alışkın oldukları tüm iç süreçleri de derinden etkiledi. Dijitalleşme gerçeği organizasyon, ürünler ve süreçler başta olmak üzere her konunun merkezine yerleşti ve işin doğasını yeniden şekillendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

ASELSAN gibi savunma sanayisi şirketlerinin teknoloji, Ar-Ge, tedarik, sanayileşme, yerlileştirme ve millileştirme, iş geliştirme, yetenek yönetimi gibi konularda yeni iş yapış tarzlarına ve süreçlerine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Görgün, "Bu süreçte Kovid-19'un hem tedarik hem iş gücü hem de iş yapış tarzı üzerindeki etkisini de gördüğümüzde, bu durumun ciddiyeti daha da artıyor. Teknoloji kazanım döngüsü üç temel konuda aksiyon alınmasını gerektiriyor; dijital dönüşüm, tedarik yönetimi ve iş gücü yetenek profili." diye konuştu.

Ülkenin en başarılı mühendisleri ASELSAN çatısı altında

Görgün, güçlü, yenilikçi ve vizyoner bir organizasyonla sadece yüksek teknolojili ürünler ortaya koymakla kalmayıp dünyadaki gelişmelere de ön ayak olmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Görgün, şöyle devam etti:

"Savunma sanayisinde olduğu gibi yüksek nitelikli iş gücü istihdamında da lider konumdaki pozisyonumuzu uzun yıllardır korumaktayız. Geçtiğimiz 2 yılda aramıza katılan 2 bin 100 arkadaşımızla gücümüze güç kattığımız gibi ekonomimize istihdam anlamında büyük katkı sağladık. Gün itibarıyla yüzde 60'ını mühendislerin oluşturduğu 8 bin 533 insan kıymetine ulaştık. Ülkemizin en başarılı mühendisleri, yerli ve milli savunma sanayinin gelişimine ASELSAN çatısı altında destek vermeyi tercih etmekte ve var güçleriyle çalışmaktadırlar."

'Yerli olarak yapılacak hiçbir şeyi yurt dışından almaya tahammülüz yok'

Görgün, ASELSAN'ın çabası ve yakaladığı başarıda 4 bini aşkın tedarikçisinin büyük rolü olduğunu ifade ederek "Yerli olarak yapılacak hiçbir şeyi yurt dışından almaya tahammülümüz yok" dedi.

Tedarikçileri sayesinde 1,2 milyar dolara yaklaşan alımlarının yüzde 65'ini yurt içinden sağladıklarını belirten Güngör, daha önce yurt dışından temin edilirken millileştirilerek Türkiye'de üretilmeye başlanan malzemelerle 100 milyon doları aşkın bir tutarın ülke içinde kaldığını belirterek şunları söyledi:

"Her çeyrek daha da fazla büyümemize, dünyada Kovid-19 sürecinden etkilenmeyen 4 firmadan bir olmamıza, teslimatlarımızı aksatmadan sürdürmemize vesile olan bütün değerli iş ortaklarımıza teşekkür borçluyuz.

Cumhurbaşkanımızın gösterdiği yolda ilerlerken millileştirme alanında yaptığımız çalışmaların yurdumuza fayda sağlayacak olumlu dönüşlerini yaşıyoruz. Millileştirme sonucu yurt dışından yurt içine döndürdüğümüz tutar 3 yıllık projeksiyona göre 848 milyon lira. Millileşen ürünlerimizin yüzde 89'u yurt dışı fiyatlarına göre daha uygun fiyatlarda millileştirildi ve millileştirme sonucu gerçekleşen kazancımız 219 milyon lirayı buldu."

ASELSAN globalleşme hamlesini geliştiriyor

ASELSAN'ın global bir savunma sanayi şirketi olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Görgün, yapay zekadan yarı iletken teknolojilere, savunma sanayisinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren iştirakler ve bağlı ortaklıklarla dost ve müttefik ülkelerde üretim yaptıklarını dile getirdi.

Görgün, yurt dışındaki faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sivil sistemlerden askeri çözümlere kadar uzanan geniş ürün yelpazemiz, 12 yurt dışı iştirak, ofisimiz ve 15 yurt içi iştirakimiz ile küresel pazarlarda sürdürülebilir ve istikrarlı pazarlama faaliyetlerimize, durmadan, yorulmadan, ülkemiz için devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl dünyanın daha çok ülkesinde ASELSAN'ın yeni irtibat ofislerini, bakım merkezlerini, üretim tesislerini, mühendislik merkezlerini ve yeni iş ortaklıklarını duyurmaya devam edeceğiz.

2020 yılı içinde 6 yeni ülkeyle daha gerçekleştirdiğimiz yurt dışı satışlarımızla kullanıcımız olan ülke sayısını toplamda 70'e yükseltmiş bulunmaktayız. Pandeminin 'benzersiz bir kriz' olarak tanımlandığı bu zor günlerde ASELSAN, tüm iş akışı ve iletişimini pandemiden çok daha önce dijital platformlara taşımış olduğundan, çalışmalarını sekteye uğratmadan, dünyanın her yerinden kesintisiz yürütebilmiş, yeni satışlara ilaveten rekor seviyede 327 milyon dolar döviz tahsilatı sağlamış olup, yıl sonuna kadar 90 milyon dolar ilave döviz tahsilatı beklenmektedir. 2020 yılının son çeyreğinde olduğumuz bu günlerde, bir önceki yıl yakaladığımız yeni yurt dışı satış rekorumuzu, devam eden pandemiye rağmen bu yıl açık ara yeniden kırıyor olmaktan kıvanç duyuyoruz."

‘Yarının teknolojilerini bugünden tasarlıyoruz’

ASELSAN'ın Ar-Ge faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettiğini belirten Görgün, "Bugünün teknolojilerini dünden ürettiğimiz gibi yarının teknolojilerini bugünden hayal ediyor, tasarlıyor ve geliştiriyoruz." dedi.

Görgün, 11. Kalkınma Planı'nda yer alan yapay zeka, sensörler ve görüntüleme teknolojileri, otonom ve robotik sistemler, yönlendirilmiş enerji ve elektro-manyetik fırlatma silahları, geniş bant ağ teknolojileri (5G ve ötesi), görünmezlik teknolojileri, uzay teknolojileri, enerji ve enerji iletim/dönüşüm teknolojileri, biyo-savunma ve sağlık teknolojileri, ileri malzemeler ve kuantum teknolojileri gibi hedeflerin ASELSAN'ın yakın dönem hedefleri arasında yer aldığını söyledi.

Her bir araştırma alanı altında, üzerinde çalıştıkları birçok proje bulunduğunu dile getiren Görgün, şunları kaydetti:

"Ayrıca ASELSAN olarak savunma sanayisinde elde ettiğimiz teknolojik derinlik ve birikimimizi diğer alanlara da transfer ederek katkısını görmek bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Solunum cihazı gibi birçok konuda önemli kazanımlar elde ettik. Sivil alanda dünyada birkaç ülkenin yapabildiği ve derin teknoloji gerektiren MR gibi ürünler geliştiriyoruz. Yine aynı şekilde raylı sistemler için sinyalizasyon çözümleri geliştiriyoruz. Geçmişten günümüze bakıldığında savunma sanayisinde üretilen teknoloji ve bilgi birikimi sivil uygulamalar yön vermiştir. Ülkemizin savunma sanayinde geldiği birikim ile sivil alana yapacağımız yönelimlerle teknolojik ve ekonomik olarak ülkemizin şahlanacağını değerlendiriyorum."

ASELSAN'dan 118 milyon euroluk sözleşme

Erdoğan: Ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlatıyoruz

 

Altın fiyatlarında düşüş devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 68,00
En Yüksek: 67,90
En Düşük: 64,90
Değişim 3,03 %
FK: 26,36
PD / DD: 2,50
İşlem Hacmi 1.854.233.610
Toplam Adet: 27.754.377
Ağırlıklı Ort.: 66,53
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)15 Kasım 2020 20:15

    Ne varsa eskilerde varmış. Yeni Türkiye ekonomisini, Eski türkiye dedikleri ekonomik yatırımlardan biri kurtarıyor. Gerçektende Kendi yaptıkları 1 yatırım, kendi masrafını karşılayıp da kurtarmadı. Belediyelerde öyle, külüm borç içinde belediyeler hep duyuyoruz, CHP li belediyenin bankasına haciz, koltuğuna haciz, makınasına haciz.. belediyelerde , devlet bütçesi gibi çarçur etmişler. Aselsan nasıl olduda  satılmadan bügünler egeldi ? Allah büyük, acıdı halimizede, bir kurtulul kapası açtı. Bu alana yatırım yapın dergibi, yok göderdi. Sattırmadı, özelleştirtmedi, Yanlış atamalarda dahi kendini temizledi... Neyse bu tip yatırımlar ülkmizi kurtaracak. yoksa gereksiz yere bol bol imamhatip mezunları, bol bol iktisat ve işletme ve öğrenlikler vb saçma sapan mezunlarla ülke gençlerini harcamaya devam ettiler.. bi rçok genç bunun hesabını soracaktır. Yok 19 50 de zart, 19 70 de zurt. adam hatayımı  ve eğitim kariyerimi işsizlikle taçlandırıdn diyor. 

  • Duran15 Kasım 2020 17:27

    Ümmetciler beyenmezler ya eki dedikleri türküye ye o 67thnun eseridir aselsan

  • AkTorol Ahmet Ötzbir15 Kasım 2020 17:07

    10 tane köprğ yapıp, 25 yılda kendini amorti edemecek yatırımlar yerine...Aselsan gibi 10 tane küçükden üretiem hattı yapsan.. 100 tane yazılım hattı yapsan 2  - 5 yılda kendini amorti eder.. üzerine milyar usd ler kar yapardın... Hep langur lungur işlerde gözleri kanal istanbul yapacakda 100 milyer usd harcayacak... o paraya aselsan, arge merkezleri, araştırma, yazılım, sahaları yapılır.. icat olan her bilgi ile yeni yeni nano teknolojık par marjı yüzde 500 ler eulaşan ürünler dunyaya pazarlanır, yeni icatlarla teknolojı üssü fabrıkaları ve üretim tesisleri açılıp, iş sahası olur... AKP gerçekten başaramadı. yılla rönce kurulan bütün fabrıkaları yok pahasına satt, sattırdı, özelleştirdi. Allahdan aselsanı katara kutara satmadı. Bir kaç hayvanat bahçe muduru atandı gerçi ama, sonra tepkilerden görevden geri alındı. Allahımıza şükür Aselan satılıp kapatılmalı...Keşke bir tanede AKep açsa şöyle bir firma. yokulta açılan firmalar, varlıkda açılamıyor yol kopru yapmaktan

  • 12315 Kasım 2020 12:03

    Bence tp2 ler aslında aselsana ucmalıydılar neymiş ağırmış pahalıymış Ne olursa olsun sen bugün aselsan almazsan aselsan hep pahalı kalacak Şirketin o urünü geliştirebilmesi için çok satması lazım ayrıca milli herzaman millidir

  • Wers14 Kasım 2020 21:28

    Yerli bankalar yatırım fonları yatırım yapmıyor ki kç yatırımcı almış %40 yabancı almış hisse bu fiyatta yani ne olması lazım ki yabancı %100 mü alsın haksız mıyım bu hissenin en az 40 tl olması gerekiyor bence

  • AhmetK14 Kasım 2020 20:09

    Masallah, sadece yerli insan kaynagından sıyrılıp ozellıkle az gelısmıs ulkelerden muhendis cekmeliler( hindistan, pakistan, guney afrıka vb)

  • Mehmet 15 Kasım 2020 09:35

    Az gelişmiş Hindistan...

  • ZEYREK ZEMHERİ14 Kasım 2020 19:48

    40 TL den elimize verdiler yıllardır bekliyoruz.

  • Aselzede14 Kasım 2020 19:13

    Şirket uzaya çıksa neye yarar yatırımcısı 4 yildir zararda

  • serok agopyan14 Kasım 2020 19:09

    aselsanın yeni ürün geliştirmesine ve devletin aselsanı desteklemesine lüzum yoktur.ihtiyaç olunan mallar yurtdışından hızlı ve seri bir şekilde temin edilebilir.

  • gg15 Kasım 2020 11:15

    ermeni olduğun nertden belli. azerbaycan nasılda diz çöktürdü ama aselsanın sihaları nasılda canınıza okudu. cahil. fesat 

  • AhmetK14 Kasım 2020 20:11

    Oncellıkle Allah şifa versın, ilgi gorme hastalıgına yakalanmıssın. Sana benzer bi tip vardı, belki de osun, yeni nick edindin. Bu caba yerıne, dogaya cıksan, yurusen, spor yapsan mesela; yada iyi doktorlar var ülkede, git tedavi ol..

  • Tırt14 Kasım 2020 18:22

    Yani borsada ne kırdı ?