E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisArtık madencilik yapmak çok zor---

Artık madencilik yapmak çok zor

Artık madencilik yapmak çok zor
08 Nisan 2013 - 10:13 borsaningundemi.com

Kamuya ait taşınmazların kullanımını Başbakanlık iznine bağlayan genelgenin ardından yatırımcılar sektörden çekilmeye başladı

Kamuya ait her türlü taşınmazın satımı, kiralanması ve kullanımının Başbakanlık iznine bağlayan 16 Haziran 2012 tarihli genelge enerji, telekomünikasyon ve madencilik sektöründe yatırımcıya zor günler yaşatıyor.Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı İsmet Kasapoğlu, uygulamanın sona erdirilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu. Sorunun çözümü için yaklaşık bir yıldır çaba gösterdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını anlatan Kasapoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yeni bir mektup daha göndermeye hazırlandıklarını belirterek, sektörün yaşadığı mağduriyeti bir kez daha anlatacaklarını kaydetti. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğünden Başbakanlığa giden yüzlerce izin talebi bulunduğu ve bunların aylardır beklediğini kaydeden Kasapoğlu, hiçbir geri dönüş alamadıklarını belirtti. Başlatılan uygulamanın sektörü çok olumsuz etkilediğini bildiren Kasapoğlu, "Bana intikal eden duruma göre madenciliğe girmek isteyen ya da yeni girmiş, bu sektöre kendini çok kaptırmamış olanlar daha işin başındayken sektörden çekilme kararı alıyorlar. Uzun süredir sektörde olanların ise durumlarını yeniden gözden geçirme gibi bir düşence içinde olduklarını biliyorum bu değerlendirmeden sonra kanaatleri ne olur sektörden çekilirler mi kalırlar mı bilmiyoruz" diye konuştu.
Uygulamanın olumsuz sonuçlarının önümüzdeki iki üç sene sonra daha net bir şekilde ortaya çıkacağını anlatan Kasapoğlu, projelerin uygulanamaz hale geldiğini, işletmelerin bir süre sonra durma aşamasına gelebileceği uyarısında bulundu. Maden Kanunu gereğince 3 yıl içinde izin alınmazsa ruhsatın düştüğünü de hatırlatan Kasapoğlu, genelge nedeniyle yaşanan gecikmelerin bu tür tehlikeleri de ortaya çıkardığını söyledi.
'Başbakan net bilgilendirilmiyor'
Yatırımcıya ayak bağı olan bir genelgenin hiçbir şekilde kabul edilir tarafı bulunmadığını kaydeden Kasapoğlu, Başbakanın da yatırımcının önünü kesen bu uygulama konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığına inandığını söyledi. Kasapoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "10 yıldır gördüğümüz Sayın Başbakan bu gerçekleri bilse bu kadar kanunsuzluğa, şahsiliğe ve uluslararası alanda bu kadar küçük düşüren bir uygulamaya izin vermez.
Ben şuna inanıyorum ki; Sayın Başbakanın bu konuda net olarak bilgilendirilmesi söz konusu değil. Basına da yansıdı; bu genelge bazı kurumlar ellerindeki büyük arazileri, atıl binaları, emlakları, kendilerine yetki verildiği için kendi yönetim kurulu kararıyla birilerine satabiliyor, kiralayabiliyor, vakıf kurabiliyorlar, devrediyorlar. Başbakan bu durumdan rahatsızlığını ifade etmiş çıkarılan genelge de bu olay için çıkarılmış.
Madenciliğin madencilikle ilgili izinlerin de bu kapsama alınması akıl işi değil. Genelgede 'taşınmazlar üzerindeki kurumların tasarrufu' diyor. Türkiye'de mevcut mevzuatın hangisine bakarsanız bakın taşınmaz denen şey tapuya konu olan bir varlıktır. Taşınmazlarla ilgili sayısız kanun, yönetmelik, genelge vardır. Bugüne kadar madenciliğin bunların içinde olduğuna dair bir işaret olmamıştır. Kimse de düşünmemiştir. Ama şimdi birileri hangi amaçla olduğu kestirilemiyor madenciliği de bunun içine sokuverdi. Ben Başbakanlıktan, Enerji Bakanlığına, bakanlara kadar ulaştım hiç biri bu konuda net bir şey söylemiyor, herkes kaçıyor 'aman beni karıştırmayın' diyor. O zaman bu konu kimi ilgilendiriyor."
"Mevzuatı sık sık değiştirmek doğru değil"
Madencilik sektörünün bütün dünyada özellikle mevzuat açısından statik ve uzun yıllar değişmeyen kurallarla yönetildiğine dikkat çeken Kasapoğlu, "Bir madeni bugün aramaya başlarsanız, 15 yılda geri dönüşü sağlayabilirsiniz bu arada önüne gelen kanun, yönetmelik değiştirir hatta bu genelge gibi olmayan bir şey icat edip sektöre sekte vurursa madencilik sektörü ile kimse uğraşmaz, yatırım yapmaz. Acaba birileri bunu mu istiyor diye ister istemez düşünüyorum" diye konuştu. 
Genelge geçen yıl yayımlanmıştı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 16 Haziran 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Taşınmazları Hakkında Yönetmelik şöyle: "Kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlıktan izin alınacaktır."
'16 Haziran Genelgesi madencinin işini zorlaştırdı'
Erzincan TSO Başkanı Aydın Yalvaç: Madencilik sektöründe bürokratik işlemler çok fazla ve çok zaman alıyor. Özellikle Erzincan gibi iç bölgelerde nakliye ücretleri çok yüksek maliyetler oluşturuyor. Madeni işleyip satabilmemiz için nakliye ücretlerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Maden sahasına yönelik finans desteği sağlanmalıdır. Erzincan zengin maden rezervlerine sahip bir il. Maden var ama saha açma ve işleme noktasında prosedür işlemlerinin maliyetli ve zaman alıyor olması madencinin işini zorlaştırıyor. 16 Haziran Genelgesi ise madencinin işini daha da zorlaştırmaktadır. Madencilerin desteklenmesi gerekir.
'Madencilerin önünün açılmasını bekliyoruz'
Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı - Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkan Yardımcısı Zeki Özdemir: 16 Haziran Genelgesi Sivas dahil bütün Türkiye'deki madencilerin mağdur olmalarına neden oldu. Konunun çözümü için girişimlerde bulunan İsmet Kasapoğlu'nu destekliyoruz. Sektördeki mağduriyetin giderilerek bir an önce çözüme kavuşturulmasını ve madencinin önünün açılmasını bekliyoruz.
Dünya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)