E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son günlerde etkisini sürdüren Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışları bugün hızlanabilir. İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu’daki diğer ülkelere yayılması ve tırmanması yönünde risklerin oluşması piyasada volatiliteyi artırabilir. Bu nedenle finansal piyasalarda temkinli olunmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz.
Gündem her ne kadar gelen verileri gölgede bırakıyor olsa da perakende satış verileri ABD’de sağlam bir ekonomik görünüme işaret etti. Aylık bazda %0.3 artması beklenen perakende satışlar %0.7’lik bir artış gösterdi. Hane halkının motorlu taşıt alımlarını artırması ve restoran, barlarda daha fazla harcama yapması nedeniyle ABD’de perakende satışlar Eylül ayında beklenenden fazla arttı. Ekonomik büyümenin 3.çeyrekte keskin bir şekilde hızlanacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Bir taraftan resesyon ihtimali azalırken, FED’in faiz artırımı endişesini de yükseltmiş oldu. Açıklanan sanayi üretimi verileri ise yine beklentilerin üzerine çıkarak, durgunluğa meydan okudu. Sanayi üretimi, eylülde bir önceki aya kıyasla %0,3 arttı. Piyasa beklentileri sanayi üretiminin bu dönemde yüzde 0,1 artması yönündeydi. Ülkede kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,2 puan artışla %79,7 seviyesine yükseldi.
Avrupa’da ise ZEW yatırımcı güven endeksinde toparlanma görülmesi piyasalarda pozitif karşılandı. ZEW beklentiler endeksi Eylül’deki eksi 11,4’ten eksi yüzde 1,1’e yükseldi. Özellikle faiz artışlarının artık sonuna gelindiği beklentileri toparlanmada etkili olurken, enflasyonda da düşüşün devam edeceği beklentileri sıcaklığını koruyor. Diğer taraftan, Avrupa ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarına İsrail-Hamas çatışmalarının enflasyonist bir etkisi olup olmayacağını görmek için petrol fiyatlarına bakacaklarını belirtti. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Avrupa’da oluşacak yönün seyrini petrol fiyatları belirleyebilir.
Asya’da ise Çin’den gelen verilerin pozitif etkisi piyasalara sınırlı yansıdı. Çin’de 3. Çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gelişmesi uzun süredir ekonomiyi canlandırmaya çalışan Çin için iyi haber. GYSH Çin’de Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 artış gösterdi piyasa beklentisi 2.çeyrekte%6,3 olan büyümenin 3. çeyrekte % 4,4’e yavaşlamasını bekliyorlardı. Emlak piyasasındaki sıkıntılara rağmen, hükümetin teşvikleri artırması ve tüketici harcamalarının toplanmasıyla Çin’de ekonomik görünüm parlaklaştı. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası, getirilerdeki artışı durdurmak için plansız tahvil alımları yapacaklarını duyurdu.
MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını kapsayan en geniş endeksini %0,1 oranında düşürürken, Japonya’nın Nikkei endeksi %0,2 düştü.
Orta Doğu’da gerilimin artmasıyla petrol fiyatları bugün açılışla birlikte yükseliş gösterdi. Brent ham vadeli işlemleri %1,9 artışla varil başına 91,59 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ham petrol (WTI) vadeli işlemleri ise %2,1 artışla varil başına 88,50 dolara yükseldi.
Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları, ABD konut başlangıçları verileri öne çıkıyor. Merkez Bankalarından yetkililerin konuşmalarının yanı sıra, ABD’de “Bej Kitap(Beige Book)” raporu da takip edilecek.
Çin ekonomisi 3. çeyrekte beklentileri aştı
3 hissenin üzerindeki tedbirler kalktı
Borsa günü 8000 puanın üzerinde tamamladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:31)