E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemArjantin'i batıran 'Akbaba'lar---

Arjantin'i batıran 'Akbaba'lar

Arjantin'i batıran 'Akbaba'lar
01 Ağustos 2014 - 05:02 borsaningundemi.com

Zor durumdaki ülkelerin borçlarını yok pahasına satın alan ve ardından uzlaşmaya yanaşmayan ‘akbaba’ fonlar Arjantin’i iflasa sürükleyenlerin başında

2001 krizindeki iflasta yaklaşık 100 milyar dolara ulaşan borçlar ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 166’sına karşılık fonlarla müzakerelere başlayan Arjantin alacaklarının yüzde 75’inden vazgeçen fonlarla anlaşmıştı. Ancak ülkenin zor durumundan endişelenen bazı fonların iflastan önce alacaklarını sattıkları ‘akbaba’ adı verilen bazı fonlar anlaşmaya yanaşmadı.  Ve Arjantin’i iflasa sürükleyen dava süreci başladı.

Akbaba fonlar, bankaların elindeki batıklara, iflasın eşiğine gelen ülke borçlarına ya da şirketlere talip oluyorlar. Bu fonlar özellikle gelişmekte olan ülkelerde çalışıyor ve kazançları 5 milyar doları aşıyor. Arjantin’in borçlarına da talip olan bu ‘akbaba’ fonlarının başında Cayman adaları menşeli NML Capital geliyor. 1.6 milyar dolarlık alacağı için yeniden yapılandırmaya yanaşmayan ‘akbaba’ fon ABD mahkemelerinden istediği sonucu elde etti.


En pahalı spekülatör Paul Singer

Arjantin’i sıkıntıya sokan NML Capital, Eliiott Management’in iştiraki. Sahibi Paul Eliott Singer. Wall Street’te adeta bir ‘efsane’ olan Singer 68 yaşında. 1977’de ailesi ve arkadaşlarından ödünç aldığı 1 milyon dolarla kurduğu yatırım fonu şu an ABD’nin en büyük 15 hedge fonundan biri. 20 milyar doları yönetiyor.

‘AKBABA’ FONLAR NASIL ÇALIŞIYOR

Batış: Bir devlet borçlarını ödemek için fonlardan borçlanıyor, borç katlanıyor.
Düşük fiyata satın alma: Endişelenen yatırımcılar, 100 dolarlık tahvilleri, örneğin 20 dolar gibi düşük değere akbaba fonlara satıyorlar.  
İflas: Ülke, borcunun faizlerini ödeyememeye başlıyor ve iflasını ilan ediyor.
Anlaşmayı reddetmek: İflas eden ülke, borcunu yeniden yapılandırma için fonların çoğu ile anlaşıyor akbabalar kabul etmiyor.
Mahkeme süreci: Ülkenin borcunun yüzde 100’ünü ödemesi için hukuki süreç başlatıyor.
Mahkumiyet: Uzun mahkeme sürecinin ardından, ülke borcunu ödemek sorunda kalıyor.

HANGİ ÜLKELERİ ‘YEDİLER’

Peru: Yine Paul Singer’in şirketi 1996’da Peru’nun borcunu satın aldı ve 11 milyon dolar harcamışken 56 milyon dolar kazandı. 
Zambiya: 2007’de Donegal International 1970’lerden kalan 3 milyon dolarlık borcunu satın aldı ve 15 milyon dolar elde etti. (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)