E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye ile birlikte Arjantin de yaşadığı ekonomik krizle gündemde. Arjantin'deki vatandaş da tıpkı Türkiye'deki gibi et fiyatlarının yükselmesinden şikayetçi fakat et tüketme ve barbekü kültürü Arjantin'in sosyal hayatında çok önemli bir parça.
Vatandaşlar et tüketimini çok önemsiyor ve et satın almanın bir lüksten çok günlük hayatın bir parçası gibi kabul ediyorlar. Ülke 101 milyar dolarlık kamu borcu ile ekonomik krizi iliklerine kadar hissederken son bir yılda hayvan arzı yüzde 18 düştü.
250 PESOYA KADAR ÇIKTI
Son aylarda gelen zamlar ile bir kilogram bifteğin fiyatı ülkede 250 pesoya (25 TL) kadar çıktı ve halk isyan noktasına geldi.Türkiye’de bir kilogram bifteğin fiyatı 50-60 TL arasında değişiyor. Arjantin’de asgari ücret 12 bin 500 peso.
‘YÜZDE 15-20 ZAM YAPAMAYIZ’
Reuters’ın haberine göre; ülkedeki kasaplar et fiyatlarının yüzde 15-20 arasında yükseldiğini ifade ederken bu fiyat artışını müşterilerine yansıtamayacaklarını çünkü o zaman para kaybedeceklerini ifade ediyor.
Buenos Aires'te kasap dükkanı işleten Orlando Mamani Arjantinlilerin kıyafet almayı bırakabileceklerini ama et satın almaktan vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Mamani, “Arjantinliler kıyafet almayı bırakabilir ama şikayet etseler de et almayı bırakamazlar” diyor.
‘BURADA ET YEMEDEN GÜN GEÇMEZ’
Başkentte kasaplık yapan Julio Basmagian Arjantin mutfağında etsiz geçen bir günün olmadığını ve evlerde durumun tuhaf karşılandığını söylerken, “Bizim için kırmızı et çok önemlidir. Bir Arjantinli bir günü et veya et ürünleri yemeden geçirmez” ifadesini kullanıyor.
Arjantin büyük bir ekonomik krizde pahalılığını Türkiye kadar hissediyor. Ağustos ayında aylık enflasyonun yüzde 3 olması bekleniyor. Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 2.2 idi.
‘ASIL SORUN HER GÜN ET YİYECEKLERİNİ DÜŞÜNMELERİ’
Arjantin halkı ülkenin 2001 ve 2002 yılında yaşadığı ekonomik krizi hala hatırlıyor. Marketlerin yağmalandığı krizin etkileri halkta hala bir travma…
Arjantin et endüstrisinin iş örgütü CICCRA'nın başkanı Miguel Schiariti et fiyatlarının pahalı olmadığını savundu. Schiariti asıl sorunun Arjantinli vatandaşların her gün et yiyebileceklerini düşünmesi olduğunu söyledi.
Schiariti, “Arjantin'de et pahalı değil. Maaşlı çalışanlar her gün et yemeye hakları olduğunu düşünüyor” diye konuştu. Önümüzdeki günlerde et fiyatlarına ülkede yüzde 10 zam gelmesi bekleniyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yorumlara bakiyomda sanki bizimkiker luks icinde, sanayilarimiz varmis gibi konusuyorlar, ulan millet acliktan oluyorrr acliktannn
fazla protein tüketmekte sağlığa zararlı imiş.arjantin yeşillik bir yer gördüğüm kadarı ile biraz da vejataryanlığı deneyim kardeşim.ülkeminizi akıllı yönetenleri getirmezseniz olacağı bu.bir zamanlar 1970 yıllarda chp iktidarı var iken bizlerde kıtlıklı günler geçirdik.çok şükür şimde her şey bol bol.
IMF ve ABD nin götüne takılır iseneniz olacağı bu.bunlar daha iyi günleriniz.arjantin de bir sanayi yok.sadece dünya nın kölesi olarak çiftçilik ile ülke geçimini sağlamakta.chp nin da yapmak istediği tam bu .liderleri söylüyor ben neden otomobil silah ürünleri vs.vs. üreteyim ki dediği gibi bu ülkede aynı zinniyet olduğu için batmaya mahkum.
Anlasa anlasa bizleri Arjantinli ümmetçi kardeşlerimiz anlar :D
batmış br ülkede biftek 25 tl....güzel yurdumda ise dimdik ayaktayız biftek 60 tl...haydi millet bahçelerine lay lala lala...
bizde et ultra lüks makarnaya devam
Yabancı yatırımcılar Arjantin'le Türkiye'yi aynı kulvarda görüyor. Arjantin ekonomisi Venezüela gibi gelişmekte olan ülkeler değerlendirilmesinde devre dışı kalırsa, CDS'i en kötü ülke Türkiye olacak.
Sanki bizde çok farklı
Asgari ucretli 50 kilo et alabiliyor. Türkiye de 40 kg
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:57)