Uluslarararası beyaz eşya sektöründe bugünlerde öyle bir 'satış hikayesi' yazılıyor ki, ipi göğüsleye marka küreselleşme yolunda rakiplerine ciddi çalım atmış olacak...
Habertürk'ün haberine göre, Rusya ve Türkiye'nin de içinde olduğu büyük Avrupa coğrafyasında yüzde 13'lük pazar payı ile Bosch'un arkasından ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda olan İtalyan merkezli Indesit Company, hisselerini satmak için görüşmeler yapıyor. Bu konuda daha önce çıkan haberlerde Arçelik'in de adı geçmiş ancak ne Indesit ve ne Arçelik tarafı net olarak bu görüşmeleri doğrulamamıştı.
Manisa'daki çamaşır makinası fabrikasına 35 milyon euro, Türkiye'de marka tanıtımına 65 milyon euro bütçe ayırdıklarını söyleyen Indesit Company CEO'su Marco Milani, Milano'da Eurocucina Fuarı'nda yaptığımız görüşmede ilk sorumuz bu oluyor. "Arçelik, Indesit Company'ı satın alma görüşmeleri yürütüyor mu?" sorumuza, "Ortaklık, satın alma, evlilik, karşılıklı hisse satışı gibi farklı alternatifler söz konusu olabilir. Yapısı değişkenlik gösterebilir. Gazetelerden okuduğum kadarıyla Arçelik taliplerden birisi. Başka üreticiler de olabilir. Süreç, Merloni Ailesi'nin ana hissedarı olduğu Fineldo Holding tarafından yönetiliyor" yanıtı veriyor.
Indesit, sanayicilik kökenler 1930'lara kadar giden Merloni ailesi tarafından 1975 yılında kurulan bir firma. Hisselerinin yüzde 44'ü Vittorio Merloni ve 4 çocuğunda, yüzde 56'sı 1987 yılından beri Milano Borsası'nda işlem görüyor.
Geçtiğimiz günlerde İtalyan basını, 1994 yılından beri Türkiye'de yatırımı olan Indesit Company'nin güçlü talipleri arasında yer alan Arçelik'in yanı sıra, Amerikan Whirlpool, General Electric, Çinli Haier, İsviçreli Electrolux'ün de ismini andı.
Satışlarının yüde 93'ünü Avrupa pazarında gerçekleştiren Indesit'in yol haritası netlik kazanmış görünmüyor.
ARÇELİK'İN ALMASI BİZİ ŞAŞIRTMAZ Indesit'in bu süreçte kendisine sorduğu sorular önemli: Samsung gibi cep telefonundan, beyaz eşyaya kadar ürün çeşitliliği sağlayacak bir markayla mı, yoksa Arçelik gibi altındaki 10 marka ile birlikte Güney Afrika'dan, Çin'e kadar geniş bir coğrafyaya yayılan bir firmayla mı, ya da tek başına büyük bir pazar olan Çin ya da ABD piyasasında liderlik gösteren bir marka ile mi küresel oyuncu olacak?
Hotpoint, Indesit ve Scholtes markalarına odaklanan ve Aristo markasından süreç içinde çıkmayı hedefleyen Indesit Company; İtalya, Rusya, İngiltere, Polonya ve Türkiye'de faaliyet gösteren 16 fabrikasında 15 milyon adet üretim gerçekleşiyor. Firmanın 2013 yılı cirosu 2.7 milyar euro düzeyindeydi. Karşılaştırma yapmak gerekirse Arçelik'in yıllık üretimi 16 milyon adet, 2013 yılı cirosu da 11.5 milyar TL...
Eczacıbaşı, Kale Grubu gibi Türk şirketlerinden sonra Arçelik'in de bir Avrupa markasını satın alması bizi şaşırtmaz!
İŞÇİLİK AVANTAJIMIZ 'YOL'DA KAYBOLUYOR Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik 2014 yılı tahminlerinizi öğrenebilir miyiz? Milani: 2 yıl öncesine göre daha pozitifiz. Rusya ve Ukrayna'yı krizini ayrı değerlendirmek gerekir. En büyük endişem, Euro kurunun değerli olması. Bu İtalya'nın rekabet gücünü azaltıyor özellikle Türkiye'de...Türkiye'nin son 20 yıldaki gelişimi çok hızlı ve büyük oldu: Çok üretken, hızlı karar alabiliyor, çok etkin çalışabiliyor ve verimli sonuçlar elde edebiliyor, fantastik bir pazar. Avrupa'da beyaz eşya sektöründe önümüzdeki 2-3 yıl için her yıl yüzde 1 ile 2 arasında hafif bir artış görülebilir. Beyaz eşya sektöründe yüzde 4 büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Indesit Company'nin ise Türkiye'de yüzde 8 büyümesini bekliyoruz.
Türkiye ile yatırım yaptığınız diğer ülkeleri karşılaştırır mısınız? Milani: Türkiye ve Polonya, işçilik maliyetleri ve alt yapı imkanları açısından aslında hemen hemen aynı. Türkiye'nin AB üyesi olmaması büyük bir fark. Polonya'nın coğrafi konumu çok iyi, Avrupa'nın kalbinde. Türkiye'de nakliye maliyetleri pahalı. Türkiye ise cazip bir pazar. Güney Avrupa ve Ortadoğu'yu düşündüğünüzde Türkiye'deki üretim Avrupa'ya göre hala çok rekabetçi. Bunun için ikinci fabrika yatırımımızı yapıyoruz. İtalya'da saat başına işçilik maliyeti 24 Euro, Polonya'da 6 Euro, Türkiye'de 6.5 - 7 Euro. Türkiye'deki en önemli sorun lojistik. Tren yok. Her şeyi kamyonla çıkarmak ciddi bir maliyet getiriyor. Bütün işçilik maliyeti avantajınızı kaybediyorsunuz. Rusya'da yıllık 2.5 milyon üretimin yüzde 10'u Ukrayna'ya gidiyor. Rusya ve Ukrayna arasında ilişkiler gerildi, neler olacağını göreceğiz. Türkiye; iç pazar, Balkanlar ve Ortadoğu için üretim yapıyor. İtalya'da katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz ve satıyoruz.
Yıllık yatırımların yüzde 50'sini Ar-Ge'ye ayıran bir şirket olarak, Manisa'daki fabrikada nasıl bir tutum izliyorsunuz?
Milani: İtalya'da üretim azalıyor olsa da, ana Ar-Ge merkezimiz İtalya'da kalıyor olacak. Manisa'daki Ar-Ge merkezimiz, diğerleri ile işbirliği içinde çalışıyor.
Artan ürün kalitesi ile son 5 yılda servis maliyetlerinde 125 milyon Avro tasarruf sağlayan Indecit Company'nin, 2012 yılında piyasaya çıkardığı "Active Oxygen" teknolojili (İçinde ıspanak yetiştirdiklerini iddia ediyorlar) Hotpoint buzdolabının Ar-Ge çalışmaları Manisa'da yapılmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.