E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Arçelik ile LG Electronics yeni bir işbirliğine gitti. Ortaklıklarını 31 Aralık 2023 yılına kadar uzatan şirket, yeni ürünleri Multi V5 ile VRF ticari klima alanında söz sahibi olmak istiyor. Türkiye'nin VRF ticari klima pazarı 250 milyon dolar civarında. Bu rakamın neredeyse tamamı ithalat ürünlerden oluşurken, Arçelik bu ürünleri yerlileştirmek için adım attı. Yapılan işbirliği ile ilave olarak 200 milyon dolar gelir bekleniyor. Arçelik, ticari klima ve yeni teknolojiler için yaklaşık 200 milyon TL'lik yatırım bütçesi ayırdı.
Uluslararası her pazarda ilk 3'te yer almak istiyor
VRF sistemleri alanında geliştirilen Multi V5'in tanıtıldığı toplantıya Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ve LG Electronics Inc. İklimlendirme Çözümleri Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı James Lee katıldı. Toplantıda konuşan Can Dinçer, Güney Koreli ortakları ile değişen pazar ihtiyaçları ve trendler çerçevesinde Türkiye'de yeni bir teknoloji yatırımına imza attıklarını kaydetti.
VRF teknolojisini ve know-how'ını Türkiye'ye kazandırdıklarını ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
"Türkiye'de ilk pencere tipi klimayı, ilk split klimayı ve ilk Inverter teknolojisini ürettiğimiz gibi, VRF klima sistemlerini de yine ilk kez biz Türkiye'de üreteceğiz. Pazarda artan talebi karşılamanın yanı sıra yurt dışındaki inşaat projelerine de ürün sağlayabileceğiz. Hem ithalatı ikame edip hem de ihracat yapacağız. Böylelikle Türkiye'ye kısa vadede ilave 200 milyon dolar gelir kazandırmayı planlıyoruz. Mevcut 185 modelimizi, yapacağımız yatırımlarla yeni eklenecek 65 adet platformla yaklaşık 260 modele çıkarmayı hedefliyoruz. Sadece ev tipi split klima üretimi ile sınırlı kalmayıp, ticari klima üretimini artırarak çeşitlendirmeyi ve ülkemize yeni teknolojiler kazandırmayı amaçlıyoruz. Uluslararası alanda hedefimiz ise; girdiğimiz her pazarda ticari klima ürünlerimizle ilk 3 arasında yer almak."
1 milyar dolarlık enerji tasarrufu mümkün
Türkiye'nin enerji ithalat faturasının yıllık 27 milyar dolar olduğuna değinen Dinçer, bu rakamın yüzde 25'inin binaları ısıtmak ve soğutmak için kullanıldığını belirtti.
2016 yılında Türkiye'de binaları ısıtmak ve soğutmak için yaklaşık 6,5-7 milyar dolar harcandığını aktaran Dinçer, şu bilgileri verdi:
"Yatırımını yapacağımız yeni nesil sistemler ile konvansiyonel sistemlere kıyasla binalarda yüzde 30 seviyesinde enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Türkiye'de bu dönüşümün yarısını dahi gerçekleştirebilirsek yılda 1 milyar dolar tasarruf sağlayabiliriz. Bu da, Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücünün 6 katı kadar güneş enerjisi santralinin üreteceği elektriğe eşdeğer tasarruf anlamına gelmektedir."
"Ortaklığımız Türkiye ile Kore'nin işbirliğini sağlamlaştırdı"
Türkiye gibi eşsiz fırsatlarla dolu bir pazarda oldukça büyük yatırımlar ve iş ortaklıklarıyla iddialarını sürdüreceklerini dile getiren LG Electronics Inc. İklimlendirme Çözümleri Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı James Lee, "Arçelik ile 17 yıldır sürdürdüğümüz dev işbirliğini, 2023 yılına kadar uzatarak Güney Kore ve Türkiye arasındaki işbirliğini daha da sağlamlaştırdık. Üstün teknolojiye sahip inovatif iklimlendirme çözümümüz LG Multi V 5'in üretim ortaklığıyla da bu dev işbirliğini taçlandırıyoruz" dedi.
Bu yatırımın, Türkiye'nin kaliteli üretim gücüne büyük bir katkı sağlayarak önemli bir ekonomik değer yaratacağına dikkat çeken Lee, şu açıklamalarda bulundu:
"LG Electronics olarak iklimlendirme çözümleri alanında yerel ve küresel ortaklıklarla rekabet güçlerini artırarak tüm kullanıcıların en inovatif çözümlerinden faydalanması için çalışıyoruz. İlerleyen dönemlerde güneş panelleri, enerji tasarrufu, otomotiv bileşenleri ile ilgili de çalışma yapabiliriz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:55)