E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Suudi Petrol Şirketi Aramco'ya hafta sonu yapılan İHA saldırısının Türkiye'ye de olumsuz etkileri olması bekleniyor. Saldırının hasarı giderilene kadar ihracatı durduran Suudi Arabistan hızlı şekilde normal tedarik akışına geçmezse bunun ekonominin pek çok alanında ciddi bir baskı oluşturması söz konusu.
Uzmanlara göre enflasyonu dizginlemeye çalışan Ankara'nın eli artan petrol fiyatları ile yeniden sıkışabilir. Gelişmekte olan bir ekonomiye sahip Türkiye ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi ithal ediyor.
Kur krizi nedeniyle geçtiğimiz yılın Ekim ayı yüzde 25'in üzerini görerek son 15 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan Türkiye Ağustos itibarı ile yüzde 15 seviyelerine geldi ve yakın gelecek için tek haneli seviyeler hedeflenmeye başlandı. Merkez bankasının son dönemdeki politikaları da enflasyonu düşürmeye odaklı geliştirildi.
Petrolün ne kadar süre yüksek fiyatta kalacağına bağlı
Ne var ki, petrol fiyatlarındaki bu artış ile enerjide dışarı bağımlı olan Türkiye'nin enflasyonundaki düşüş trendinin de yavaşlayacağı belirtiliyor. Robobank gelişmekte olan ülkeler forex analisti Piotr Matys'e göre yüksek petrol fiyatları kısa sürede düşüş göstermezse Türk ekonomisi önemli zararlar görebilir.
Matys gelişmelere ilişkin şu yorumları yapıyor:
"Petrol fiyatı önümüzdeki haftalarda varolan seviyede kalırsa Türkiye'nin enflasyonuna negatif etkisi olur. Enflasyondaki düşüş trendi yavaşlar ve bu durum merkez bankasının işini çok zorlaştırır."
Matys'e göre hükümetin benzin fiyatlarında artış olması halinde vergileri azaltmasına yönelik girişimi enflasyonun olumsuz etkilerini bir süre yumuşatabilir ancak yüksek fiyat noktasında daha uzun süreler söz konusu olursa bu önlem de yeterli olmayabilir.
Büyüme rakamları da olumsuz etkilenebilir
Türkiye hali hazırda kur krizinden bu yana ekonomisinde daralma yaşıyor ve son birkaç yıldır her son üç çeyrekte büyüme rakamlarında düşüş gözlemlendi.
Yatırım Finansman'da ekonomist olarak görev yapan Hilmi Yavaş'a göre de artan petrol fiyatları küresel tedarik zincirlerini etkileyerek yabancıların taleplerinde düşüşe neden olursa bu, büyüme rakamları üzerinde de etkili olabilir.
Hükümet bir tercih yapmak durumunda kalacak
Reuters'a konuşan Yavaş şunları söylüyor:
"Geçtiğimiz yıla kadar, başta imalat sanayi olmak üzere, Türkiye'de yapılan ihracat yükü omuzluyordu. Bu alanda bir kan kaybı yaşarsak büyüme verileri beklenenden daha kötü gelebilir. Hükümet yükü tüketiciye yansıtmamak adına vergi gelirlerinin bir kısmını kaybetmekle yüksek enflasyon riski arasında bir seçim yapmak durumunda kalacak."
Resmi verilere göre Türkiye Suudi Arabistan'dan 2018'de 21 milyon ton petrol ithal etti. (Euronews)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
PETROL ARTIŞI SINIRLI OLUR MAKSATLI YÜKSELİŞ YAPILDI OYUN OYNANDI DÜNYA SUDİLERDEKİ PETROLDAN İBARET DEGİL .
Gelişmekte olan ülkeler etkilenebilir dediği bir yerde doğru olabilir. Ama gelişmiş ülkelerin mallarının çoğunu gelişmekte olan ülkeler alıyor. Ürettikleri Malları kime satacaklar. Dolayısıyla biz etkilenirsek gelişmiş ülkelerde etkilenecek demektir. Petrol fiyatlarının yükselmesi ticareti vurur. Zaten ekonomiler bunun için önlem almaya çalışıyor. Bir an önce petrol fiyatlarını ayarlamaları lazım. Diğer ülkeler petrol üretimini artırabilir
Misakı milli sınırları satilmasaydi petrol doğalgaz bizdede olurdu.
Üretim olmadığı için çok etkileyeceğini zannetmiyorum :)
Gökten gül yağsa bize dikeni düşer. Reis sat şu ülkeyi ne halimiz varsa görelim
Bu memurların en kötüsü 5 bin mayış alıyor birde üstüne % 5 zammı begenmiyorlar vay anasina ya sanki bana ne iş yapıyorlar ben asgari ücüretinen çalışıyorum oara çok geloyor artan para ile fakire fukaraya yardim ediyorum . Ne zaman devlet dairesinen gitsem olay çıkıyor geçende bi adliyeye gittim ordaki kadina şu dilekçe nasıl yazılacak diye sordumudu burası danışma değil git.baskasina sor diyor.bunlara 5 bin mayış cok..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:01)