E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriMilyar dolarlık şirket gözünü Türkiye'ye dikti---

Milyar dolarlık şirket gözünü Türkiye'ye dikti

Milyar dolarlık şirket gözünü Türkiye'ye dikti
07 Aralık 2016 - 12:54 borsaningundemi.com

Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Kasabi, Aramco'nun Türkiye'de doğru fırsatlarla ilgilendiğini söyledi

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi "Aramco büyük bir global şirket, uluslararası anlamda her alandaki uygun yatırımları değerlendirmeye hazır, Türkiye’de de doğru fırsatlarla ilgileniyor" dedi.

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi, ülkenin ulusal petrol şirketi Aramco'nun Petrol Ofisi AŞ için ikinci tur teklif verenler arasında olduğu yolundaki haberlere ilişkin, "Aramco büyük bir global şirket, Türkiye’de de doğru fırsatlarla ilgileniyor. Şirket, Türkiye’de özellikle rafinaj, depolama ve dağıtım alanındaki fırsatları değerlendirebilir." dedi.

Kasabi, Aramco'nun vizyonu ve Suudi Arabistan ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin gelişim sürecini değerlendirdi.

Aramco'nun Türkiye’de özellikle petrokimya alanında faaliyet gösteren şirketlerle ilgilendiğini belirten Kasabi, 3 Ekim ayında İstanbul Dünya Enerji Kongresi sırasında, Aramco 18 Türk şirketiyle mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma Türk şirketlerinin Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini kolaylaştıracak. ''Aramco büyük bir global şirket, uluslararası anlamda her alandaki uygun yatırımları değerlendirmeye hazır, Türkiye’de de doğru fırsatlarla ilgileniyor. Şirket Türkiye’de özellikle rafinaj, depolama ve dağıtım alanındaki fırsatları değerlendirebilir." ifadesini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN'IN EMLAK MERAKI SÜRÜYOR

Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi stratejik bir ortak ve müttefik olarak gördüğünü dile getiren Kasabi, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırımlar konusunda geliştirilecek büyük bir potansiyel var. Suudi şirketler Türkiye’de inşaat, gıda, tarım ve tüketim ürünleri sektörüyle ilgileniyor. Türkiye’nin emlak sektörü de çekici. Türkiye ile varılan ticari mutabakatlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine daha da yardımcı olacak. Bu anlamda, Türkiye ile aramızdaki tüm ticari engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Özellikle, Suudi şirketlerin Türkiye'deki kamu-özel sektör ortaklığı modelinden öğrenebileceği çok şey var."

Kasabi, Türkiye ile bütün ticari ilişkileri artırmayı öncelikli hedefleri arasına aldıklarını da söyledi.

ARAMCO'NUN HALKA ARZI 2018'DE

Aramco'nun Suudi Arabistan’ın ekonomik reformları kapsamında düşünülen halka arzının ise 2018’de yapılmasını beklediklerini anlatan Kasabi, hisse satışının rafineri ve dağıtım işiyle sınırlı kalmayacağını ifade etti.

Suudi Arabistan hükümetinin gelecek yıl halka arza yönelik ön yeterlik ve regülasyonla ilgili gereksinimlerle finansal konularda hazırlık yapacağını belirten Kasabi, hükümetin şu anda yasal ve kurumsal ön çalışmalara yoğunlaştığına işaret etti.

Aramco'nun çok kısa bir sürede şirketin halka arzı üzerinde çalışan uluslararası yatırım bankaları ve danışmanlarını da açıklayacağını belirten Kasabi, "Bu yolculuğun başarılı olması için dünyanın en iyi uzman ve danışmanlarıyla çalışıyoruz. Şu ana kadar her şey planlandığı gibi ve doğru yönde ilerliyor." diye konuştu.

Yaklaşık 260 milyar varil petrol rezervini kontrol eden Aramco'nun, halka arzı durumunda Apple, Exxon ve Google gibi devleri geçerek, dünyanın en değerli borsaya kote olan şirketi haline gelmesi bekleniyor.

Bu arada, HSBC'nin Saudi Aramco için danışmanlık hizmeti verdiği belirtilen Petrol Ofisi'nin satışıyla Socar, Koç Holding ve Opet Petrolcülük şirketleri de ilgileniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gnçlk. yatırıma gelsin herzaman08 Aralık 2016 12:03

    yatırım yapan reel yatırım eden gelsin... gelipde 2 trilyone ev alıp gitmesin.. gelsin yatırım yapsın, iş sahası çıksın, işsizlik düşsün, ihracat artsın. devlette arge-silikon vadisi kurmalı.. Türkiye geneli en kaliteli öğrencileri bu üsde tutup eğitmelidir... yazılım donanım, arge ye bu bençler 20 yaşında iş hayatına girmelidir.. özel birimler kurmalıyız acil... 30-35 yaşında okullarda geçen ömurlere yazık. kore eğitim sistemi örnek alınsın

  • x07 Aralık 2016 13:01

    yurtdışı yerli işçilerin turizim merakı ve ilgisi önemli.