E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAracı kurumların VİOP taleplerini SPK ne yanıt verdi---

Aracı kurumların VİOP taleplerini SPK ne yanıt verdi

Aracı kurumların VİOP taleplerini SPK ne yanıt verdi
17 Ağustos 2018 - 12:22 borsaningundemi.com

Hafta başında TSPB’nin davetiyle olağanüstü toplanan aracı kurumlar bu kritik günlerde atılacak adımları konuştu. Bazı önlemler için yazıyla SPK’dan talepte bulunuldu. Kurum da Birliğe cevabını gönderdi. İşte istekler, işte yanıtlar...

BORSAGUNDEM.COM

Türk ekonomisine yönelik saldırıları ve kritik gelişmeler karşısında atılması gereken adımları konuşmak amacıyla Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) davetiyle 13 Ağustos’ta olağanüstü toplanan aracı kurumların, VİOP işlemlerine yönelik bazı tedbirler alınması talebiyle SPK’ya başvurduğu öğrenildi. SPK da önerilerin son Kurul toplantısında ele alındığını belirterek konuya ilişkin görüşlerini cevabi yazıyla paylaştı.

VİOP’TA YENİ DÜZENLEME İSTENDİ

Aracı kurumlar, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda mevcut teminat tamamlama uygulaması nedeniyle ortaya çıkabilecek risklerin önlenebilmesi amacıyla, yüzde 50 ve aşağısında bir pozisyon kapatma oranının yatırım kuruluşu ile müşterileri arasında düzenlenecek sözleşmelerde belirlenmesine imkan verilmesini belirterek, mevzuat değişikliği istedi. SPK’ya gönderilen yazıda, bu arada geçecek sürede söz konusu düzenlemelerin Kurul ilke kararıyla uygulamaya alınmasını talebi de iletildi.

SPK: RİSKLER AZALTILDI

Sermaye Piyasası Kurulu Aracılık Dairesi Başkanlığı’ndan TSPB’ne gönderilen cevabi yazıda ise, 15 Ağustos tarihli Kurul toplantısında, Birlik önerilerinin de masaya getirildiği, alınan kararların TSBP’ye bildirildiği hatırlatıldı. Yazıda, “Ayrıca Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Yönergesi’nin 30'uncu maddesi olağanüstü durumlarla ilgili hükümler içermekte olup, Borsa İstanbul ve Takasbank tarafından da gerekli çalışmalar yapılarak kaldıraç oranlarını düşürecek şekilde teminat güncellemeleri yapılmış, böylelikle aracı kurumların ve yatırımcıların maruz kalabilecekleri riskler azaltılmıştır” denildi.

“İKİ TARAF ARASINDAKİ AKDE MÜDAHALE…”

Daire Başkanı Ali İhsan Güngör’ün imzasını taşıyan cevap, “Diğer tarafları, hâli hazırda açık olan pozisyonlar için müşteri onayı olmaksızın sözleşme değişikliğine gidilerek işlem tesis edilmesi veya iki taraf arasında yapılmış akde müdahale edilmesi hukuki tartışmalara yol açabileceğinden, aracı kurum mali yapısını etkileyebilecek ölçüde özel durumların müşahede edilmesi halinde süreçlerin tarafların hak ve yararlarını gözetecek şekilde mutabakatla ve basiretli şekilde yürütülmesinin uygun olacağı düşünülmektedir” denilerek bitirildi.

TSPB aracı kurumları olağanüstü toplantıya çağırdı

İŞTE SPK’DAN TSBP’YE GÖNDERİLEN YANIT

Sermaye Piyasası Kurulu Aracılık Faaliyetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Daire Başkanı Ali İhsan Güngör imzasıyla Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne “Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile ilgili talepleriniz hakkında” başlığı altında gönderilen cevap şöyle:

“İlgide kayıtlı yazınızda özetle; Birliğiniz üyesi aracı kurum temsilcileri ile 13.08.2018 tarihinde gerçekleştirilen "Genişletilmiş Aracı Kurumlar Meslek Komitesi" toplantısında, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) mevcut teminat tamamlama uygulaması nedeniyle ortaya çıkabilecek olası sistemik risklerin önlenebilmesi amacıyla; VİOP’ta gerçekleştirilen işlemlere ilişkin olarak açık pozisyonların tek taraflı olarak, otomatik bir şekilde kapatılabileceği %50 ve aşağısında bir pozisyon kapatma oranının yatırım kuruluşları ile müşterileri orasında düzenlenecek sözleşmelerde belirlenmesine imkan verilmesine ilişkin mevzuat değişikliklerinin yapılması, bununla birlikte mevzuat değişikliklerinin ve akabinde sözleşme değişikliğinin tamamlanmasına kadar geçecek süre ve içinde bulunulan olağanüstü durum göz önünde alınarak bu konudaki belirlemenin, hemen uygulanmak üzere Kurul ilke kararıyla gerçekleştirilmesinin yararlı olacağı yönünde Kurulumuza başvuruda bulunulmuştur.

Bilindiği üzere, yazınıza konu ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği Kuruumuzun 15.082018 tarih ve 37 sayılı toplantısında Birliğiniz inisiyatifiyle 13.082018 tarihinde yapılan toplantıya ilişkin notta yer alan öneriler de dikkate alınmak suretiyle, alınan kararlar Birliğinize bildirilmiş, bazı hususlar Borsa ve Takasbank’a yazı ile iletilmiş ve kamuoyuna da bir duyum yapılmıştır. Ayrıca Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Yönergesi’nin 30'uncu maddesi olağanüstü durumlarla ilgili hükümler içermekte olup, Borsa İstanbul ve Takasbank tarafından da gerekli çalışmalar yapılarak kaldıraç oranlarını düşürecek şekilde teminat güncellemeleri yapılmış, böylelikle aracı kurumların ve yatırımcıların maruz kalabilecekleri riskler azaltılmıştır.

İlgide kayıtlı yazınızda da belirtildiği üzere III-37.1 sayılı “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğin çeşitli maddelerinde tezgah üstü türev araç işlemlerine ilişkin olarak özel hükümlere yer verilmiş olup, VİOP işlemlerine özgü düzenlemeler ise temelde Borsa ve Takas Merkezi tarafından belirlenmiştir. Öte yandan mevzuat aracı kurumlar ve müşterileri arasındaki ilişkiyi düzenleyen hükümler bakımından, alınacak teminatın oranı, teminat tamamlama çağrıları ve gerektiğinde ek teminat talep edilmesi veya belirli şartların gerçekleşmesi halinde pozisyonların kapatılması konusunda genel hükümlere aykırı olmamak kaydıyla herhangi bir tahdit içermemektedir. Bu çerçevede Borsa İstanbul ve Takasbank düzenlemelerinde yer almayan hususlarla ilgili olarak, tezgah üstü işlemlere benzer şekilde yatırım kuruluşlarınca karşılıklı hak ve yükümlülüklerin belirlendiği çerçeve sözleşmelerde hükümlere yer verilmesi mümkün bulunmaktadır. Esasen bu hususlar risk yönetiminin de bir gereğidir. Diğer tarafları, hâlihazırda açık olan pozisyonlar için müşteri onayı olmaksızın sözleşme değişikliğine gidilerek işlem tesis edilmesi veya iki taraf arasında yapılmış akde müdahale edilmesi hukuki tartışmalara yol açabileceğinden, aracı kurum mali yapısını etkileyebilecek ölçüde özel durumların müşahede edilmesi halinde süreçlerin tarafların hak ve yararlarını gözetecek şekilde mutabakatla ve basiretli şekilde yürütülmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Bilgi edinilmesini ve konunun talep sahibi ilgili üyelerle paylaşılmasın rica ederim.

Ali Ihsan GÜNGÖR
Daire Başkanı”

SPK'dan döviz hareketleri için yeni tedbir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)