E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
"Gösterge"de "Gelir tablosu" başlığı altında yer alan bölüm şöyle...
2018’in ilk çeyreğinde aracı kurumların gelirleri önceki yılın aynı dönemine kıyasla %21 oranında artarak 810 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aracılık gelirlerindeki kayda değer artışın kaynağı kurumsal finansman faaliyetleri ile müşteri faiz gelirlerindeki yükseliştir
Aracı kurumların toplam gelirlerinin %54’ünü aracılık gelirleri oluştururken, son bir yılda toplam gelirlerin dağılımındaki paylarının 9 puan gerilediği görülmektedir. Diğer bir deyişle sektörün daha çeşitlendirilmiş bir gelir yapısına doğru evrildiği anlaşılmaktadır.
2018’in ilk çeyreğinde aracı kurumların müş- terileriyle yaptıkları pay senedi işlemleri önceki yıla göre %45 artarken bu işlemlerden elde edilen gelirler daha az, %39 oranında, artmıştır. Sektörün aracı kuruma kalan efektif ortalama pay senedi komisyon oranı 2018’in ilk çeyreğinde %0,0333 olarak he- saplanmaktadır.
2018’in ilk çeyreğinde türev işlemlerden elde edilen aracılık gelirleri organize piyasa işlem hacmindeki %42’lik yükselişe paralel olarak %31 artarak 70 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
SPK tarafından yapılan düzenlemeler neticesinde 2017’nin ilk çeyreğinin ortasından itibaren kaldıraçlı işlem hacmi hızla düşmeye başlamıştır. 2018’in ilk çeyreğinde müşteri- ler ile yapılan işlem hacmi bir önceki yıla göre %57 azalırken, bu işlemlerden elde edilen gelirler %53 oranında düşerek 63 milyon TL’ye gerilemiştir.
Aracı kurumların kurumsal finansman faaliyetlerinden elde ettiği gelirler 2018’in ilk çeyreğinde iki katı artarak 91 milyon TL’ye ulaşmıştır. Halka arz / özel sektör borçlanma aracı ihraç gelirleri bir önceki seneye göre %65 artarak 65 milyon TL olmuştur. Bir aracı kurumun yaptığı işlemlerin toplam raka- mın üçte ikisine tekabül ettiği şirket satın alma-birleşme işlemlerinden elde edilen gelirler 15 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
2017’nin ilk çeyreğinde kurum portföyüne yapılan işlem- lerden 83 milyon TL kazanç sağlayan aracı kurumların, 2018’in ilk çeyreğinde bu ka- zançları 96 milyon TL’ye çıkmıştır.
Yalnızca gerçek ve tüzel yatırımcılara özel portföy yönetimi hizmeti sunan aracı kurumlar 2018’in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %55 artışla bu faaliyetlerinden 17 milyon TL elde ettiği görülmektedir.
2018’in ilk çeyreğinde aracı kurumların toplam giderleri, kapanan kurumların da etkisiyle, önceki yılın aynı dönemine göre %4 azalarak 478 milyon TL olmuştur. 85 milyon TL olan pazarlama giderlerinin %61’ini pay senedi, borçlanma aracı alım-satımı ve VİOP işlemleri için borsa ile takas ve saklama ku- ruluşlarına ödenen giderler (işlem payları ve tescil giderleri vb.) oluşturmaktadır.
Diğer pazarlama giderleri %54 azalırken, bu durumun kaldıraçlı işlemlerde yoğunlaşan aracı kurumların 2017 başında bu işlemlere yönelik yapılan düzenlemeleri takiben pazarlama giderlerini azaltmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.
Genel yönetim giderlerinin %60’ını personel giderleri oluşturmaktadır. Çalışan başına düşen aylık ortalama personel gideri 2017’nin ilk çeyreğine göre %16 artarak 16.456 TL olmuştur. Toplam personel gideri azalırken, ortalama personel giderindeki artış, kaldıraçlı işlemlerde yapılan düzenle- meler neticesinde özellikle nispeten daha düşük ücretle istihdam edilen satış ve pazar- lama departmanlarında çalışanların işten çıkarılmalarını yansıtmaktadır.
Sonuç olarak, 2018’in ilk çeyreğinde kurumsal finansman gelirleri, müşterilerden alınan faiz gelirleri ve pay senedi aracılık gelirlerin- deki artışın etkisiyle toplam faaliyet gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre %21 artarak 810 milyon TL olmuştur. Aynı dönemde, diğer faaliyet gider/gelirleriyle beraber net faaliyet giderleri %2 azalmıştır. Bu nedenle faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %77 artarak 350 milyon TL olarak gerçekleşmiştir
Net finansman gelirleri 2018’in ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %114 artarak 141 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Sonuç itibariyle, artan gelir ve azalan giderlerle aracı kurumların kârı %81 artarak 405 milyon TL’ye çıkmıştır
2018’in ilk üç ayında en çok kâr eden kurum İş Yatırım (76 milyon TL) olurken, onu Yapı Kredi ve Metro Yatırım (47 milyon TL) takip etmiştir. İncelenen 63 aracı kurum dan 52’si bu dönemde kâr etmiştir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
elinize sağlık süper yazı olmuş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:01)