E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAracı kurum tavsiyeleri analizi ---

Aracı kurum tavsiyeleri analizi

Aracı kurum tavsiyeleri analizi
28 Ocak 2011 - 14:04 borsaningundemi.com

27-12/2010 26/1/2011 tarihleri arasında çeşitli aracı kurumlardan gelen hisse senedi tavsiyelerini düzenleyip analiz ettik

Baştan şunu söylememizde fayda var: Bu analizle herhangi bir arkadaşımızın veya kurumun eleştirisini yapmıyoruz, analizi e-postamıza gelen raporların bir tasnifi olarak düşünmekteyiz.
Bir aylık dönemde, toplam 15 adet banka/aracı kurum hisse senetlerine ilişkin tavsiyeler üretmiş. Tavsiye sayısı toplam 148. Bu kadar çok tavsiye gelmesinin sebeplerinden biri yeni yılın ilk ayı etkisi olabilir.
Tavsiyeleri Şekil 1’de grupladık. Satış tavsiyesi sayısını sadece 9 olması, piyasada yükseliş yönünde önemli bir uzlaşma olduğunu gösteriyor. Böylesi önemli uzlaşmalar hakkında görüşlerimi birkaç gün önce Nostalji-Türklerin Tahmin Gücü – başlığı ile yayınlamıştık. Analistler, piyasanın önemli bir parçası, yükseliş yönünde büyük bir uzlaşı olması trend hakkında soru işaretleri oluşturuyor. Yapılan tavsiyelere paralel olarak bir internet sitesinde geçen senenin başarılı yatırım fonu yöneticileri ile yapılan söyleşide hiçbir fon yöneticisinin negatif görüş bildirmemiş olması da uzlaşmanın geniş bir tabana yayıldığına işaret olarak yorumlanabilir.

Bankalara dair tavsiyeleri şekil 2 de gösterdik. 42 adet banka tavsiyesi toplam tavsiyelerin %28’ini oluşturuyor. Sat tavsiyesi sadece 4. Bankalarımızın iyi performans göstereceği konusunda bir uzlaşıdan rahatlıkla bahsedebiliriz. Banka tavsiyelerinden 7 tanesi pozitif getiri sağlarken pozitif getiri sağlayanların 4 tanesi sat 3 tanesi al tavsiyeleri sonucu gerçekleşti. Raporu yazdığımız saatlerdeki fiyatları kullandığımızda pozitif getiri sağlayan al tavsiyesi sayısı sıfıra inmişti.

Tavsiyelerin performans dağılımları ise şu şekilde gerçekleşti: Pozitif getiri 42 adet, değişmeyen 2, negatif getiri 104.
Getirilerin nasıl dağıldığını şekil 3 de gösterdik. Yapılan tüm tavsiyelere çok paramız olduğu varsayımı ile 10,000TL yatırdığımızda toplam yatırım 1,48milyon TL ve performansı ise -31029 TL olacaktı.
Tarihleri göz önüne almadan yapılan getiri analizi sonucunda kayıp %2,1 gerçekleşecekti. (normalde XIRR fonksiyonu kullanmamız gerekir).
Sadece bankalara yatırım yapıldığında portföy büyüklüğü 420,000, kayıp -18167, yüzdesel kayıp %4,32 olacaktı.

Günlere göre dağılıma da göz atalım. Tavsiyelerin büyük çoğunlu ayın ilk haftası ve 3ncü haftasında verilmiş.

Tavsiyelerin kümülatif grafiklerini şekil 5’de gösterdik. Al çizgisi sürekli yükseliyor.


Sonuç: Finans piyasaları da dahil olmak üzere fikirlerin çok büyük uzlaşıda olması dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Herkes aynı yönü düşündüğünde gerçekleşen tam tersi olabilir. Nostalji adlı yazımızda Lehman krizi sonrası yapılan ankette faizlerin artmasını bekleyenlerin oranı %97 idi. Faizlerin %25’den tek haneye indiğini hatırlıyoruz.
Davranışsal finans isimli spam saldırısı olarak gelen mesajımda yatırımcı inanışlarını şöyle özetlemiştim:
Kendine Fazla Güvenme: Yatırımcı tahminleri ile piyasa gerçekleşmeleri arasında önemli farklılıklar oluşur.
Optimistik ve Niyet Anlatan Düşünce Yapısı: Çoğu insan yetenekleri ve özellikleri hakkında gerçeklikten uzak pembe tablolar çizer
İnançlara Bağlılık : Yatırımcılar, piyasa hakkında oluşturdukları fikirleri uzun süre değiştiremezler.
Çapa: Yatırımcılar, tahminlerine mutlaka bir ilk değerle başlarlar ve bu tahmini çok fazla geliştirmeden etrafında dolaşmayı tercih ederler.
Gözlemleme Sorunu: En yakın ve en etkin veri tahminler üzerinde etkili olur. 
Tahminler ile ilgili olarak son 3 maddenin geçerli olduğunu düşünüyorum. Bir başka yazıda tahmin yöntemleri ve değerlemeler üzerinde durmayı planlıyorum.
Her zaman yazdığımız gibi portföy koruması almakta geç kalmış sayılmayız. Varantlar ve/veya endeks kontratları kullanılabilir.
Salim Kasap

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)