E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Frenleme esnasında kaybolan enerjinin tekrar sisteme kazandırılmasını sağlayan projenin test süreci tamamlandı. Bu yıl içinde üretiminin yapılması planlanan projeyi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destekliyor. Bakanlık, genç mühendislere 100 bin lira destekte bulunmuştu.
Devimsel Teknoloji Genel Müdürü Ersin Arslan, 5 mühendis arkadaşıyla birlikte, projeyi hayata geçirebilmek için Kocaeli'nin Derince ilçesinde gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Daha önce 'hidrojen enerjili araba, güneş enerjisiyle çalışan araba ve tekne'yi başarıyla tasarlayan ve üreten ekipte yer alan Arslan, araçlarda yakıt tasarrufu sağlayan projelerinde sona geldiklerini kaydetti. Arslan, projenin testini Körfez Yarış Pisti'nde yaptıkları çalışmayla tamamladıklarını anlattı.
Projeyle, araçlarda yüzde 30'a varan yakıt tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Arslan şunları söyledi: "Proje, hareket halindeki araçlarda frenleme esnasında kaybolan enerjiyi tekrar sisteme kazandırıyor. Hem elektrikli hem içten yanmalı motora sahip araçlarda kullanılabilecek. Tasarruf oranı, aracın ağırlığı, hacmi, durma sayısı dahil birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterecek."
'ÖNCE ŞEHİR İÇİ DOLMUŞLARINDA KULLANILACAK'
Şimdiye kadar 3 deneme üretimi yaptıkları projeyi ilk olarak minibüs üzerinde uyguladıklarını belirten Arslan, "Testten başarılı sonuç elde ettik. İlk etapta hedefimiz, şehir içindeki dolmuş ve yarım otobüsler. Çünkü bu araçların yakıt masrafları daha fazla. Bu araçlar, bizim projeye çok uygun. Yakıt tasarrufu da yüzde 30'a yaklaşıyor. Ayrıca proje bütün araç tiplerine uygulanabilecek. Araç hareket edebiliyorsa bizim sistem uygulanabilir." diye konuştu.
Arslan'ın verdiği bilgiye göre proje 2 parçadan oluşuyor. Elektronik olan cihaz, motor aksamına yakın bir noktaya monte ediliyor. Bunun dışındaki elektronik modül ise aracın herhangi bir yerine yerleştiriliyor. Minibüslere monte edilecek cihazın ağırlığı yaklaşık 15 kilogram. Bu ağırlık araçtan araca değişiyor. Yaklaşık 3 ay gibi bir sürede amorti edilen sisteme 10 yıllık ömür biçiliyor.
Arslan, projenin şu anda Türkiye'de pazarının 3 milyon 300 bin araç olduğunu, bununda araçların yüzde 21'ne tekabül ettiğini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda otomobiller içinde bir sistem tasarlamayı düşünüyoruz. O zaman hitap ettiği rakam daha da artacak." ifadelerini kullandı. Sistemin çevreye olan katkısına da değinen Arslan, şöyle devam etti: "Araçta yakıt düştüğü gibi doğaya salınan emisyon miktarı da azalmış oluyor. Ayrıca, aracın frenlemesine minimum ihtiyaç duyulduğu için, balata değişimine kısa vadede ihtiyaç duyulmayacak. Bunun dışında motorun yükünü alıyor, ömrünü uzatıyor."
Yakıt tasarrufuyla ilgili piyasada birçok cihazın bulunduğuna dikkat çeken Arslan, "Herkese çok fazla güvenmesinler ve iyice araştırsınlar. Bizim sistemimizin bilimsel geri planı gayet sağlam." diye konuştu. Arslan, projenin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklendiğine vurgu yaparak, "Projeyi, teknik hesaplamaları bittikten sonra bakanlığa sunduk. Onlar da projenin bilimsel ve ticari anlamda yapılabilirliğini görerek destek verdi. Çünkü bu projedeki ışığı gördüler. Biz, daha önce ürettiğimiz güneş enerjili arabalarda bu sistemi yaptık, çalıştırdık, test ettik. Sonuçlarını gördük. Bu sonuçlarla bakanlığa gittik. Bakanlık da geri planı gördüğü için destek oldu. Bize 100 bin TL destek verdi." diye anlattı.
Projeyi yürütenlerden elektrik-elektronik mühendisi Mahmut Çetin ise proje fikrinin yıllar önce oluştuğunu söyledi. Günlük hayata uygulayabilmek için de gece-gündüz çalıştıklarını dile getiren Çetin, "Bakanlıktan aldığımız tekno-girişim desteğiyle projemizi geliştirdik. Bu süreçte birçok zorlukla karşılaştık. En çokta piyasadaki sahte ürünlerle nasıl mücadele edeceğimizle ilgili. Ancak sistemimiz çok sağlam veriler üzerine kuruldu. Çalışmalarımızın karşılığını alıyoruz." dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:37)