E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAr-Ge'de karnemiz kötü---

Ar-Ge'de karnemiz kötü

Ar-Ge'de karnemiz kötü
20 Temmuz 2015 - 04:16 borsaningundemi.com

TİSK'in raporuna göre Türkiye, 35 ülke arasında özel sektörün Ar-Ge konusunda devlet desteğinden en az yararlanan 11 ülkeden biri

Türkiye’nin bilim-teknoloji ve Ar-Ge’de karnesi zayıflarla dolu. OECD’nin ‘Bilim, Teknoloji ve Sanayinin Görünümü’ karşılaştırmalarını raporlaştıran Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), “Türkiye’de kamudaki Ar-Ge harcaması OECD ortalamasının altında. En nitelikli 500 dünya üniversitesindeki pay, bilimsel makale yayını, özel sektörün Ar-Ge harcamaları gibi konularda da Türkiye OECD’nin en geri ülkeleri arasında yer alıyor” saptamalarında bulundu.

DEVLET ‘ALAN’ TARAF

Türkiye’nin 39 ülke arasında özel sektörün Ar-Ge konusunda devletin doğrudan finansman desteğinden en az yararlandığı 11 ülkeden biri olduğu belirtilen raporda, “Bu hesaba vergi teşviği gibi dolaylı finansman desteği dahil edildiğinde de sonuç değişmiyor. Buna karşın 2012 yılında Türkiye’deki kamu Ar-Ge harcamalarının yüzde 16.1’i özel sektör tarafından finanse edildi. Söz konusu oranın büyüklüğü sıralamasında 38 ülke arasında 13. sırada olan Türkiye gerek AB, gerekse OECD ortalamalarının üzerinde bir orana sahip. Bu iki veri birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’de Ar-Ge alanında devletin özel sektörle ilişkisinde ‘veren’ değil, ‘alan’ taraf olduğu görülüyor. Biyo, nano gibi yeni teknolojilerle, bilgi-iletişim ve çevre teknolojilerinde hem 31 ülke karşısında, hem de OECD, AB ve BRIICS ortalamalarına kıyasla Türkiye’nin hiçbir avantajı yok. Çevre teknolojisi açısından bakıldığında Meksika ve Brezilya dahi Türkiye’den daha avantajlı” ifadeleri kullanıldı.  
Ulusal bilim, teknoloji ve sanayi gelişiminin altyapısını oluşturan en önemli unsurlardan birinin yükseköğretimin yapısı olduğu vurgulanırken, mühendislik, bilim ve sağlık alanlarındaki yükseköğretim birimlerinin ise bunun temel kaynağı olduğu belirtildi. Söz konusu birimlere kayıt yaptıran öğrencilerin toplam yükseköğretim kayıtlarına oranı açısından Türkiye’nin 37 ülke arasında 35. sırada geldiği belirtilen raporda, “Türkiye’de bu oran yüzde 31 iken, ön sıralarda yer alan Finlandiya, Almanya ve Kore gibi hem bilim-teknolojide, hem de sanayide başarılı ülkelerde yüzde 46-54 düzeyinde” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)