E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirdiği harcama 2012 yılı için 4 milyar 523 milyon TL oldu. Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödeneği 2013 yılı için 4 milyar 770 milyon TL düzeyinde belirlendi. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisnalarının toplamı 2013 yılı için 1 milyar 7 milyon TL olarak tahmin edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008-2013 Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri için Ayrılan Ödenek ve Harcamalar istatistikleri yayınlandı.
TÜİK’in bültenle ilgili açıklamasına göre Merkezi Yönetimin Ar-Ge için tahsis ettiği ödeneklerin veya harcamaların tahmini için kullanılan ve GBAORD (Government Budget Appropriations or Outlays on R&D) olarak kısaltılan yönteme dayalı olarak yapılan hesaplamalar, Türkiye için ilk kez bu Haber Bülteni ile yayımlandı. Çalışmada 2008-2012 dönemi için bütçe harcamaları, 2013 yılı için ise bütçe başlangıç ödenekleri esas alındı.
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİNDEN AR-GE İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLEN HARCAMA 4.5 MİLYAR TL Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcama 2012 yılı için 4 milyar 523 milyon TL oldu. Bütçeden yapılan Ar-Ge harcamaları 2011 yılına göre yüzde 2.2 oranında artış gösterdi. Merkezi yönetim bütçesi üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre 2012 yılında Ar-Ge için bir önceki yıla göre yüzde 2.2 artışla 4 milyar 523 milyon TL harcama yapıldı. Bu sonuca göre 2012 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içerisindeki oranı yüzde 0.32, merkezi yönetim bütçe harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 1.11 oldu. Bu oranlar 2011 yılında sırasıyla yüzde 0.34 ve yüzde 1.27 idi.
AR-GE İÇİN AYRILAN BAŞLANGIÇ ÖDENEĞİ 4.8 MİLYAR TL
Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödeneği 2013 yılı için 4 milyar 770 milyon TL oldu. 2013 yılı bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan tahmini sonuçlara göre merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için tahsis edilen başlangıç ödeneği 4 milyar 770 milyon TL olarak gerçekleşti.
DOLAYLI AR-GE DESTEĞİ 2013 YILI İÇİN 1 MİLYAR 7 MİLYON TL OLDU
Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisnalarının toplamı 2013 yılı için 1 milyar 7 milyon TL olarak tahmin edildi. 2012 yılında dolaylı Ar-Ge ödenekleri 921 milyon TL düzeyinde bulunuyordu.
EN ÇOK ÖDENEK GENEL ÜNİVERSİTE FONLARINA AYRILDI
2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nden Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödenekleri sosyo-ekonomik hedeflere göre [Bilimsel Programların ve Bütçelerin Analizi ve Karşılaştırılması Sınıflaması (NABS)] sınıflandırıldığında, en çok ödenek yüzde 41.2 ile Genel Bilgi Gelişimi (Genel Üniversite Fonlarından finanse edilen) için tahsis edildi. Bunu yüzde 20.4 ile savunma, yüzde 10.5 ile Genel Bilgi Gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 9.8 ile endüstriyel üretim ve teknoloji takip etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ar-ge harcamalarının % 80-90 ı sahte. özellikle büyük montanlı harcamaların içi boş. devletimiz dolandırılıyor. paravan ar-ge projeleri gerçekmiş gibi kağıt üstünde gösteriliyor ve devletten para alınıyor.. yazık. bu ülkeye yazıkkkkk.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:11)