E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Samsung’a geçtiğimiz ayın sonunda açtığı patent davasında tüm kozlarını oynayan Apple, en son olarak Güney Koreli elektronik üretcisinin ABD’de gelirlerini hedef aldı. Apple, Samsung’un ABD’de elde ettiği 30.4 milyar dolarlık gelirin en az dörtte birinin patentleri çalınan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardan elde edildiğini öne sürdü.
Apple adına konuşan bir uzman, telif hakları çalınan ürünlerden elde edilen gelirin tazminatı için 2.75 milyar dolar talep etti. Samsung ise Apple’ın yaptığı suçlama için yeterli delil ortaya sunmadığı belirtti. Mahkemeye sunulan belgelere göre, Samsung Mart 2010-Mart 2012 döneminde ABD’de 87 milyon mobil cihaz satışı gerçekleştirdi.
Apple adına ifade veren muhasebeci Terry Musika, söz konusu dönemde Samsung’un sattığı 22.7 milyon cihazdan elde ettiği 8.16 milyar dolarlık gelirin, telif hakları ihlali kapsamında olduğunu ileri sürdü.
Samsung, ABD’deki satışlarına ait rakamlarını açıklamama politikasına sahip. Musika, Samsung’un Haziran 2010 ile Mart 2012 arasındaki kazancından yüzde 35.5 brüt kar marjı elde ettiğini de sözlerine ekledi.
KPMG ve PriceWaterhouseCoopers şirketleri için çalışmış olan Musika, “Yüz milyonlarca hesaplamadan bahsediyoruz... Bu rakamlara ulaşmak için 20 programcı, muhasebeci, istatistikçi ve ekonomist ile çalışarak, 1,75 milyon dolar harcadık” dedi.
“MICROSOFT’LA ANLAŞTIK”
Apple’ın en büyük rakibine karşı verdiği dava, bu hafta içinde teknik zararların tahmin edilmesi safhasına girdi. Dünyanın en değerli şirketi, Samsung’u iPad ve iPhone’u taklit etmekle suçlarken, bugün dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olan Samsung, Apple’ın kablosuz teknoloji patentlerini ihlal ettiğini öne sürüyor.
Musika, Samsung’un 2007’ye ait belgelerinde o yıl piyasaya sürülen iPhone’u temsil eden bigiler yer aldığını belirtirken, mahkemeye sulunan belgeler Apple’ın gizli faaliyetleri hakkında bilgiler de sunuyor.
Bir Apple yöneticisi dün verdiği ifade de, bazı patentlerinin lisansını ‘ürünlerin kopyalanmama şartıyla” Microsoft’a sattıklarını belirtti. Şirketin patent lisanslama direktörü Boris Teksler ise 2010’da Samsung’la temasa geçtiklerini ve patent lisansı konusunda uzlaşma sağlamak istediklerini anlattı. Teksler, iPad ve iPhone tasarımlarını içeren patentler üzerindeki görüşmelerden sonuç alınamadığını belirtti. Apple, bunun üzerine Nisan 2011’de mahkemeye başvurarak patent ihlali davası açtı.
Teksler, Microsoft ile yaptıkları anlaşmanın ise şirket stratejisiyle uyumlu olduğunu çünkü Microsoft’un iPhone ve iPad’i taklit etmesinin önüne geçtiğini fade etti.
Samsung, Apple’ın iddialarına karşı savunmasını sunarken, Yargıç Lucy Koh, son ifadelerin gelecek hafta verileceğini belirtti. Analistler, gelecek hafta sonlanması beklenen davada Apple’ın umduğu kadar büyük bir sonuç alamayacağını düşünüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:30)