E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’nin Wisconsin eyaletindeki Madison Bölge Mahkemesi, Google’ın sahip olduğu Motorola’ya karşı Apple’ın açmak istediği patent ihlali davasınında yeni duruşmalara gerek olmadığını belirterek davayı düşürdü.
Motorola, Mayıs ayında 12.5 milyar dolara Google tarafından satın alınmış, arama motoru devi, yaptığı satın alım ile akıllı telefon piyasasındaki etkinliğini artırdığı gibi birçok patentin de sahibi olmuştu. Apple, Motorola’nın kendisine ait olan lisansları rakip şirketlere yasal olmayan yollardan sattığını öne sürerek mahkemeye başvurmuştu.
Madison Bölge Mahkemesi Yargıcı Barbara Crabb, dava hakkındaki yasal belirsizlikleri göz önünde bulundurarak davanın düşmesine karar verdi.
Google, çıkan karardan memun olduğunu açıklarken, Apple’dan bir yorum gelmedi. Şirketten yapılan kısa açıklamada, yargıcın davayı yürütmek için yasal otoriteye sahip olduğu ve belirttiği gibi yasal bir belirsizliğin söz konusu olmadığı ifade edildi.
ELDE VAR SIFIR
Reuters’a açıklamada bulunan Indiana Üniversitesi’nden hukukçu Lea Shaver, “Google’ın Motorola’yı büyük patent portföyünden yararlanmak için satın aldığını” hatırlattı ve “Apple lehine bir karar çıksaydı, Google iş anlaşmalarında en büyük pazarlık kozunu kaybedecekti” ifadesini kullandı. Shaver, “Alınan karar, Apple’ı önceden bulunduğu konuma geri getirdi” dedi.
Microsoft ve Apple, faaliyet gösterdiği alanları giderek artıran ve çeşitlendiren Google ve iş ortaklarına karşı dünyanın birçok ülkesinde patent davaları veriyor. Başta Samsung’u hedef alan davaların, mobil dünyasını ele geçirme yolunda ilerleyen Android işletim sistemine odaklanıyor.
Apple, Android’in sahip olduğu iOS işletim sisteminin kopyası olduğunu öne sürüyor. Microsoft ise sahip olduğu bazı patentlerin, gerekli lisanslar olmadan Android ile kullanıldığını iddia ediyor. Apple’ın düşen davasının yanı sıra, Microsoft benzer bir davayı Motorola’ya karşı sürdürüyor.
PATENT ÜCRETLERİ ANLAŞMAZLIĞI
Apple ve Microsoft, Google’ın sahip olduğu endüstriyel standart patentler için çok fazla ücret talep ettiğini belirtiyor. İki şirket, fiyatlar uygun olduğu sürece Motorola’nın patentlerini kullanmasına izin vermeyi kabul ettiğini, ancak patentler endüstriyel standart olduktan sonra rakamların çok yukarı çekildiğini ifade etti.
Apple, geçtiğimiz hafta mahkemeye, her bir iPhone için 1 doların üzerinde ücret talep edilmesi halinde bu oranı kabul etmeyeceklerini belirtmişti. Crabb, Apple’ın açıklamasının ardından ‘davayı sürdürecek yasal otoriteye sahip olmadığına’ karar vermişti. Apple’a kıyasla, Microsoft Seattle’da görülen benzer davada yargıcın belirleyeceği oranı bekleyeceklerini belirtti.
“APPLE İLE UZLAŞABİLİRİZ”
Yargıç Crabb, dün başlaması beklenen davanın düşmesine karar verince, duruşma da iptal oldu. Eğer Apple mahkemeye davayı tekrar gözden geçirmesi için başvuruda bulunmazsa, Yargıç Crabb’in davanın düşmesi yönündeki kararını temyize götürebilecek.
Apple’ın henüz nasıl bir adım atacağı bilinmezken, Motorola bir açıklama yaparak alınan karardan doğan memnuniyetini belirtti: “Duruşmaya gerek olmadan davanın düşmesi memnun edici. Motorola, sahip olduğu geniş patent portföyüne lisans verilmesi için endüstriyel standart kapsamında her zaman adil ve ayrımcılık yapmayan yaklaşımda bulundu.”
Google ise Motorola’nın lisans ücretlerinin her zaman uygun bir seviyede olduğunu öne sürerek, “Apple ile uzlaşmak konusundaki isteğimiz devam ediyor” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:37)