E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sayısız markayla küresel alanda patent savaşları veren ve en son olarak geçtiğimiz hafta Motorola’ya karşı önemli bir davası aleyhine sonuçlanan Apple, akıllı telefon üreticisi HTC ile uzlaşmaya vardı. İki şirket, iki yıldan bu yana akıllı telefonları ilgilendiren çeşitli patentler konusunda davalıktı.
Apple ve HTC, teknoloji dünyasında dönüm noktası olarak görülen bir karar alarak, 10 yıl boyunca kullanacakları patentlere lisans alınması konusunda ortak hareket edeceklerini açıkladı. Anlaşmanın finansal rakamları ve diğer detayları açıklanmazken, 10 yıllık anlaşmaya mevcut patentlerin de dahil olduğu ifade edildi.
Apple ve HTC, varılan uzlaşmanın ardından açıklamada bulunarak karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Apple’ın CEO’su Tim Cook, “HTC ile anlaşmaya varmış olmaktan memnunuz” derken, HTC’nin CEO’su Peter Chou, “Apple ile aramızdaki anlaşmazlıkları sona erdişmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadesini kullandı.
İKİ YILDIR SÜREN KAVGA
Apple ile HTC arasındaki yasak mücadele, Mart 2010’da, Apple ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (ITC) başvurduğunda başlamıştı. Apple, başvurusunda HTC’nin 10 patentini ihlal ettiğini belirtmiş, ABD’ye ithal edilen ürünlerin gümrükten geçip geçmemesine karar veren komisyon, Haziran 2011’de sonuçlanan soruşturmasında, söz konusu patentlerin sadece ikisinin ihlal edildiği sonucuna varmıştı.
Bu gelişmeden beş ay sonra, bu sefer HTC, Apple’ın iPad, iPod ve iPhone cihazlarında kendisine ait beş patenti ihlal ettiğini öne sürerek dava açmıştı. Tayvanlı şirket iki ay sonra da Delaware Bölge Mahmesine başvurarak Apple’ın Mac bilgisayarı, iPod, iPhone, iPad ve diğer cihazlarında iki Wi-Fi bağlantılı patentini ihlal ettiğini suçlamasında bulundu.
BİR KAZANDI BİR KAYBETTİ
Apple, Aralık 2011’de ‘data tapping’ (veri tespit) adı verilen ve akıllı telefonlarda yapılan işlemle bağlantılı fonksiyonu otomatik olarak sunan uygulamanın HTC tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle bir davada galip geldi. Mahkeme, bu patenti ihlal ettiği belirtilen modellerden veri tespit özelliğinin 19 Nisan 2012’ye kadar çıkarılmasını emretmişti. HTC ise söz konusu özelliği tüm telefonlarından çıkarma karar almıştı.
Apple’ın HTC’ye yönelik en son patent davası girişimleri ise karışık sonuçlar verdi. HTC One X ve Evo 4G LTE modellerini iki hafta gümrükte tutarak incelemeye tabi tutan ITC, bu sürenin sonunda telefonların satışına izin verdi.
Apple’ın HTC ile uzlaşmaya varması, şirketin diğer büyük rakipleri Samsung ve Google’a karşı nasıl bir tavır alacağını da merak konusu haline getirdi. Apple, geçtiğimiz hafta Google’ın sahibi olduğu Motorola’ya karşı bir dava kaybetti, Samsung’a karşı ise ABD’de Ağustos ayında kazandığı davanın ardından İngiltere ve Almanya’da beklemediği kararlar aldı. Teknoloji dünyasında önemli bir dönüm noktası olan Apple-HTC anlaşmasının, diğer şirketlere de yayılması büyük değişimler getirebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:42)