E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiApple kozu yapay zeka değil temettü---

Apple kozu yapay zeka değil temettü

Apple kozu yapay zeka değil temettü
03 Mayıs 2024 - 15:43 borsagundem.com

Apple bilanço açıklamasında yatırımcıları şaşırtacak derecede yüksek hisse geri alımı ve temettü programı açıkladı. Teknoloji devi yapay zeka alanında merakla beklenen gelişmeleri hakkında ise açıklama yapamadı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yılın başından bu yana Amerikan teknoloji devi Apple’ın hisseleri %10’un üzerinde değer kaybetti. Amiral gemisi telefonu iPhone’un satışları düşen Apple yatırımcıların güvenini geri kazanmak için büyük planını uygulamaya sokuyor: 110 milyar dolarlık hisse geri alımı ve %4’lük temettü artışı.

Beklenenden çok daha büyük olan sermaye getirisi programı Apple’ın iPhone satışları nedeniyle şoke olan yatırımcıları yatıştırdı. Apple hisseleri haberin ardından perşembe günü %6 yükseliş gösterdi.

MarketWatch’un haberine göre, Apple’ın iPhone cihazlarına teknolojik açıdan büyük bir yenilik getirememesi yatırımcıların bir süredir gerginleşmesine sebep oluyordu. Eski ışıltısını kaybettiği eleştirilerine maruz kalan Apple’ın yapay zeka konusunda da rakiplerinden geride kaldığı tartışılıyordu.

Wall Street özellikle de Çin’de iPhone satışlarının düşmesi konusunda endişeliydi. Ancak iPhone satışları her ne kadar toplamda %10 gerileyerek 45,9 milyar dolara düşse de Çin pazarında beklendiği kadar düşmedi. Yine de analistler Apple yöneticileriyle yaptığı görüşmede Çin pazarında daha büyük satışlara geri dönülmesi taleplerini sürdürdü. Apple devasa akıllı telefon pazarında ardan rekabetten etkileniyor.

Apple CEO’su Tim Cook iPhone satışlarıyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa dünyanın en rekabetçi pazarı oldu ve bu son çeyreğe kadar da böyleydi” dedi. Apple’ın akıllı telefon pazarı içerisindeki durumunu ise “çok iyimser” gördüğünü sözlerine ekledi. Cook Çin anakarasında satışlarının beklentilerin üzerinde geldiğini, Wall Street’in 15,3 milyar dolar tahminlerine karşın satışlarının %8 düşüşle 16,4 milyar dolara gerilediğini açıkladı.

Apple'ın potansiyel olarak 110 milyar dolarlık hisse geri alım planı, şimdiye kadarki en büyük geri alımı olarak öne çıktı ve Wall Street'in beklediğinden büyük oranda aştı. Bu dev geri alımın büyüklüğü, Boeing ve Deere dahil olmak üzere birçok önemli şirketin piyasa değeri kadar.

Yapay zeka yatırımcıları haziranı bekleyecek

Yöneticilere ayrıca yapay zeka ve sermaye harcama planları hakkında da sorular soruldu. Apple’ın yapay zeka alanındaki planlarının değiştirilip değiştirilmeyeceği merak edildi. Evercore ISI analisti geçtiğimiz günlerde, yatırımcıların Apple'ın yapay zeka stratejisini rakiplerine göre "aktarmakta zorlandığı" eleştirisinde bulunmuştu. Bilanço açıklaması sırasında bir başka analist, yapay zeka konusunun Apple’ın karşı karşıya olduğu antitröst davalarına ek olarak yatırımcılar için yeni bir soru işareti olup olmadığını sordu.

Ancak Apple yöneticileri şirketin yapay zeka konusunda sessiz kalmayı sürdürdü. Cook Apple’ın haziran ayında yapılacak olan konferansının önüne geçmek istemediğini söyledi. Apple’ın merakla beklenen konferansında şirketin diğer gelişmelerinin yanı sıra iPhone için bir tür yapay zeka uygulamasının lansmanının yapılacağı söylentileri de yayılıyor.

Teknoloji devinden inovasyon bekleyen yatırımcılar yapay zeka hakkında CEO’nun ne düşündüğünü öğrenmek için haziran ayına kadar beklemek zorunda. Apple’ın temettü ve geri alımları için hisse senetleriyle ilgilenen yatırımcılarsa şirketin verdiği güven sinyaliyle mutlu ayrıldı. Apple’ın geleceğine olan güvenin tüm yatırımcılar tarafından paylaşılıp paylaşılmadığı ise tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Apple'ın geliri düştü

 

Hedge fonlar teknoloji hisseleri alımını artırdılar

 

Apple Çin pazarından çekiliyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)