E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Apple, 2018 yılının Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan çeyrek sonuçlarını açıkladı. Gelirde beklentileri aşan şirketin iPhone satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 21 düştü. Apple’ın tarihsel olarak en az iPhone satışı ve geliri elde ettiği yılın bu dönemi için açıklanan sonuçlar analistlerin beklentilerini yine de aşınca, şirketin 1 trilyon dolar yolculuğunda son düzlük de geçilmiş oldu.
Bir önceki çeyreğe göre 61.1 milyar dolardan 53.3 milyar dolara gerilemesine karşın Apple’ın toplam gelirleri yıllık bazda ise yüzde 17 artış gösterdi.
iPHONE’UN 11 YILLIK PERFORMANSI
Yılın geri kalanına ilişkin tahminlerini de açıklayan şirket, 2018’in Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde 60 milyar dolar ile 62 milyar dolar arasında gelir beklediğini duyurdu. Bu tahmin de Wall Street’i asıl cezbeden gelişme oldu. Şirketin hisseleri kapanış sonrası işlemlerde yüzde 4 değer kazandı.
Çeyrek sonuçlarının açıklanmasından önce piyasa değeri 956 milyar dolar eden Apple’ın 11 yıllık geçmişi olan iPhone satışlarını inceledik. Bugün veya yarın tarihteki ilk 1 trilyon dolarlık değere sahip şirket ünvanını alması beklenen Apple’ın 11 yıllık iPhone karnesinden ortaya çıkan 7 çarpıcı sonuç şöyle:
Ilk iPhone modelini 2007 yılının ortasında piyasaya sunan Apple, aradan geçen 11 yıllık dönemde toplam 1 milyar 375 milyonun üzerinde iPhone modeli sattı.
Şu ana kadar Apple’ın satışa çıkardığı iPhone modellerinin sayısı 18’e ulaştı. Bu modeller arasında iPhone 6 ve iPhone 6 Plus dünya genelinde ulaştığı toplam 220 milyonu aşan satış adedi ile şu ana kadar en çok satan iPhone modelleri oldu.
Şirketin 2007-2018 arasındaki dönemde sadece iPhone satışlarından elde ettiği gelir 893 milyar doları buldu. Bu rakam Türkiye’nin 850 milyar dolarlık milli gelirinin de üzerinde bir rakam olarak kayıtlara geçti.
TÜRKİYE’DE APPLE’IN PAZAR PAYI NE KADAR?
2007 yılında ilk iPhone modelini satış sunduğunda sözkonusu yılda iPhone başına 88 dolar gelir (kontratlı satışlar nedeniyle) elde eden şirket, bu rakamı 999 dolarlık iPhone X’in etkisiyle 2017 yılında 726 dolara kadar çıkardı. 2018’in ilk 6 ayı itibariyle ise Apple, iPhone başına 649 dolar kazandı.
2010 yılının Mart ayında iPhone ile küresel akıllı telefon pazarında yüzde 33’lük paya sahip olan Apple’ın pazar payı Haziran 2018’de yüzde 19’a geriledi. Şu an itibariyle en büyük rakibi olan Samsung’un pazar payı ise aynı dönemde yüzde 2’den yüzde 30’a çıktı.
Türkiye’de ise Apple’ın iPhone ile Mart 2010’da yüzde 20 olan pazar payı, Haziran 2018’de 16’ya düşerken, Samsung’un pazar payı yüzde 6’lardan yüzde 52’lere ulaştı.
TEK BİR HİSSENİN GETİRİSİ BİR iPHONE 8’E BEDEL!
İlk iPhone modelinin satışa çıktığı 29 Haziran 2007’de 17 dolar olan Apple’ın bir hisse senedinin fiyatı, 31 Temmuz 2018’de 190 dolar geçti. Şirketin piyasa değeri de iPhone rüzgarının etkisiyle 95 milyar dolardan 1 trilyon dolara dayandı.
Diğer bir deyişle ilk iPhone satışa sunulduğunda 100 dolarını Apple hissesine yatıranın şu anda cebinde 1118 Dolar var. Rakamlara Türk Lirası cinsinden bakarsak, tablo şöyle: 29 Haziran 2007’de 1 dolar 1.3 TL idi. 100 dolar ise 130 TL yapıyordu. Şu anda dolar kurunun 4.92 TL’yi geçtiği hesaba katıldığında, ilk iPhone çıktığında 130 TL’sini Apple hisselerine yatıranın, şu anda 5500 TL’si bulunuyor. 11 yıl önceki yaklaşık 6 hisselik bu ufak yatırım, Türkiye’de şu anda bir iPhone 8 almaya bedel.(Necdet Çalışkan/Habertürk)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir İsrail vatandaşı olarak yabancı hisselerden CCOLA ve APPLE'e yatırım yaparım. Her gün kola içer son model iphone kullanırım. ABD ve İsrail kardeştir.
Şimdi soru şu; Geçmiş 10 yılda sergilenen performansı, gelecek 10 yılda sergileme potansiyeli nedir Aselsan'ın?..
Borda bekleyen kazanır ben bunu öğrendim. Özellikle otomativ ve teknoli şirketleri çok iyi prim yapıyor. 7-8 sene önce Sasa, Aselsan yada Ford hissesi alıp bekleseydim çok iyi karım olacaktı. Şuan 5 daire alacak param, altımda araba ve yazlığım olacaktı. Biz ne yaptık yanlış kağıtlarda dolaştık. Şimdi ise sadece 1 evim var ve onu da kredi ile aldım. Ön peşinatını ise 2 yıl önce aldığım Aselsanı satarak verdim. Aselsanı satmasaydım şimdi evi bedava alıyordum. Kısmet böyleymiş ne yapılım. Kısmetin önüne kımse geçemez. Ancak akıllndık.
Yazdıklarına aynen katılıyorum.
Bundan 10 yıl önce 2018 yılında ege endüstri, hektaş yada Aselsan alıp bekleyen kişiler şuan milyoner oldu. Özellikle aselsan bana acı ders verdi. Çok iyi tanıdığım arkadaşım Aselsan için satma sürekli biriktir dedi. Biz ise günlük alsat yada banka kağıtlarında pozisyon aldık. Bizim için acı tecrübe oldu.
BEN AYNI POATNSİYELİ ASELSANDA GÖRÜYORUM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:18)