E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriApple Çin pazarından çekiliyor mu?---

Apple Çin pazarından çekiliyor mu?

Apple Çin pazarından çekiliyor mu?
29 Nisan 2024 - 16:26 borsaningundemi.com

Apple, Çin pazarında yaşadığı zorluklar nedeniyle gözünü Güneydoğu Asya ve Hindistan pazarına dikti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple, Çin’in olgun bir pazar haline gelmesi nedeniyle yüksek büyüme fırsatı sunan yeni pazarlara yönelebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Apple, Çin'deki zorluklara karşı önlem olarak Güneydoğu Asya ve Hindistan'a odaklanıyor.

10 yıllık geçişin başlangıç aşaması

Yahoofinance’ten Daniel Howley’nin haberine göre, Apple CEO'su Tim Cook, Apple'ın ana üretim merkezi olan Çin'e yönelik bağımlılığını azaltmak için çok günlü bir gezinin önemli bir parçası olarak geçen hafta Güneydoğu Asya ülkeleri Vietnam, Endonezya ve Singapur'u ziyaret etti.

Her ne kadar Apple Çin'i terk etmeye niyetli olmasa da şirket, gelecekte bölgede üretim engellerinin oluşması potansiyeline karşı önlem alıyor. Aynı zamanda şirket, Çin'in daha olgun bir akıllı telefon pazarı haline gelmesiyle birlikte yavaş yavaş bir sonraki büyük büyüme fırsatı olarak gözünü Hindistan'a dikiyor.

Deepwater Asset Management Yönetici Ortağı Gene Munster, “Apple, Çin'e bağımlılıktan uzaklaşıp bunu hem üretim cephesinde hem de talep cephesinde Güneydoğu Asya'daki diğer ülkelere doğru çeşitlendirecek on yıllık uzun bir geçişin başlangıç aşamasında” diyor. Ancak Apple'ın cihaz üretiminde Çin'e olan bağımlılığını azaltma ve pazar payını artırmasının biraz zaman alabileceği öngörülüyor.

Çin'in ötesinde üretim anlamında büyüme

Çin, Apple'ın Foxconn ve Pegatron gibi tedarik zinciri ortaklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Üretim kapasitesinin tek bir alanda yoğunlaşması, Çin'in fabrikaları kapatmaya zorladığı ve Apple'ın cihaz üretme ve gönderme yeteneğini sınırladığı pandemi sırasında özellikle zarar verici olmuştu.

Kapasite tekrar çevrimiçi hale geldiğinde Apple, tüketici talebini yeniden karşılayabildi ancak fabrikanın kapanmasının şirket üzerinde böylesine bir etki yaratması, tedarik zincirindeki kırılganlığın rahatsız edici bir işareti anlamına geldi.

BofA Securities analisti Wamsi Mohan, “Apple son bilanço açıklamasında yaklaşık 5 milyar dolarlık geri gelir elde ettiklerini söyledi. Bu rakam, Çin’de kapatılan bir tesisin şirkete yarattığı maliyetle eşit” diyor.

Düzlüğe çıkmadığı sürece, ABD Çin ilişkilerinin kasvetli durumu ve ülkelerin ilgili teknoloji şirketleriyle ilgili yaptıkları kısasa kısas manevralar göz önüne alındığında, tedarik zinciri esnekliğinin eksikliği Apple'ı yeniden ısırma tehlikesi taşıyor. ABD, Huawei'nin üst düzey işlemcilere erişimini engellemeye çalışıyor ve ByteDance'in TikTok'u satmasını sağlamaya çalışırken, Çin'in devlet çalışanlarının Batılı şirketler tarafından üretilen cihazları terk etmesini talep ettiği bildiriliyor.

Wedbush analisti Dan Ives, “Cupertino'nun (Apple’ın Kaliforniya eyaletinde yer alan merkezi) tedarik cephesinde Güneydoğu Asya ülkelerinin peşinden agresif bir şekilde gittiğini görüyoruz. Cook, Çin'in Apple için oldukça riskli bir durum olmaya devam etmesi, Vietnam ve Endonezya'nın ise iPhone üretimi için zayıf iniş noktaları sunması nedeniyle bahislerini riske atıyor” diye yazıyor.

Apple'ın Çin'deki sorunları üretimdeki karmaşıklığın ötesine uzanıyor. Şirket aynı zamanda ekonomik büyüme sorunları ve bölgesel rakiplerin pazar payını ele geçirmesi nedeniyle bölgedeki iPhone satışlarındaki yavaşlamayla da mücadele ediyor.

Çin, Apple'ın gelir açısından Amerika ve Avrupa'nın ardından üçüncü büyük pazarı. Ancak bölgedeki iPhone satışları yavaşlıyor. Apple, ilk çeyrekte Çin'deki gelirinin önceki yıla göre yüzde 13 düştüğünü bildirdi ve bu, 2023'ün tamamında görülen yüzde 2 düşüşün ardından gerçekleşti. Apple daha önce 2022'de bölgede yüzde 9 büyüme bildirmişti.

Çin aynı zamanda nispeten olgun bir akıllı telefon pazarı olarak biliniyor ve bu da büyük büyüme kazanımlarını zor bir uğraş haline getiriyor; Hindistan da tam bu noktada devreye giriyor.

Bir sonraki Çin: Hindistan

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan'da, Apple için bir nimet olabilecek, büyüyen bir orta sınıf bulunuyor. Munster, “Çin'in gerçekten önemli hale gelmesi muhtemelen beş yıl sürdü. Hindistan’ın muhtemelen 10 yıl sürmesi gerekiyor ve bunun nedeni de nüfusu kendi taraflarında tutmaları ancak kişi başına düşen GSYİH Hindistan'da Çin'in yaklaşık dörtte biri kadar. Ve genel olarak Hindistan'daki insanlar Çin'dekiyle aynı zenginliğe sahip değil” diyor.

Apple, geçen yıl Hindistan'da ilk resmi mağazasını açtı ve Mumbai'deki kutlamaları bizzat Cook başlattı. Apple ayrıca en yeni iPhone'lardan bazılarını burada üretiyor ve bu da onu şirket için daha da önemli hale getiriyor.

Hindistan gibi gelişmekte olan pazarlar, daha büyük pazarların olgunlaşmaya devam etmesi ve büyümenin azalması nedeniyle Apple'ın gelecek yıllardaki büyümesinde kilit rol oynayacak gibi görünüyor. Şirketin de bu fikri açık ettiği görülüyor. Kazanç çağrılarında yöneticiler, sürekli olarak gelişmekte olan piyasaları büyüme alanları olarak işaret ediyor; Tim Cook’un, Apple'ın 1. çeyrek kazanç raporu sırasında yaptığı açılış konuşmasında özellikle Hindistan ve diğer büyüyen pazarlara işaret etmesi de bunu kanıtlıyor.

Yine de Apple'ın üretimini ve pazar payını Çin dışına genişletme çabası yıllar alacak gibi duruyor. Dolayısıyla öngörülebilir gelecekte şirketin Çin'e güvenmeye devam etmesi ve bundan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğini bulması gerekiyor.

Apple, Çin'de gerilemeye devam ediyor

 

Apple'da büyük kayıp

 

Apple, Çin'de geriliyor!

 

Apple CEO'su Cook: Bizim için dünyada Çin'den daha kritik bir tedarik zinciri yok

 

Warren Buffett, Apple hisselerini satıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)