E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hafta başında Yunanistan için bir araya gelen euro bölgesi maliye bakanları ülkeyi rahatlatacak bir anlaşmayı ortaya koyarken gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde birkaç açık kapı olduğu ortaya çıktı.
Anlaşma üzerinden üç gün geçerken Yunanistan’a bu avantaj sağlayacak olan anlaşmanın asıl Euro bölgesi ülkelerini zarar sokabileceği ortaya çıktı. Financial Times’ın anlaşama sonrasında ele geçirdiği belgelerde 34.4 milyar euroluk yardımın Atina’ya verilmesinin yanı sıra, 10 yıllık vadede yeniden milyarlarca euroluk borçların ortaya çıkabileceği ortaya çıktı. Belgelere göre 10 yılın sonuna kadar milyarlarca euro düzeyindeki indirimler gene de Atina’nın açıklanan borç düzeyini tutturmasına yetmiyor.
Troyka’nın istediği önemler silsilesini hemen uygulamaya başlasa bile Yunanistan’ın arzu edilen noktaya gelmesinin zor olduğu belirtiliyor.
Detaylara bakıldığında ülkenin 2020 yılında borcunu GSYH’nın açıklandığı gibi yüzde 124 üne değil, yüzde 126.6 sına indirmesine yeterli olacak. Pazartesi günü yapılan toplantıda çıkan önemli detaylarında biri ise maliye bakanları GSYH’nin 2.7 puan düzeyindeki borç indirimi ile ilgili kararı. Bu kararın da Yunanistan’ın faiz bütçe fazlası vermeye başlaması beklenen 2014 yılına erteledikleri ortaya çıktı.
Gelecek yıl Almanya’da yapılacak seçimlerinde bu anlaşmada önemli bir yeri olduğu gözleniyor. Geçtiğimiz günlerde Alman Maliye Bakanı’nın gizli kapılar ardında saç tıraşını görüştüğü haberleri sonrasında kesin bir dille yalanlansa da borç indirimi ile ilgili kararın 2014 yılına ertelenmiş olması kararın seçimler sonrasına bırakıldığı yönünde yorumladı.
Yunanistan’a yapılan yardımın faizinin bankalar arası oranlarının sadece 50 baz puan üzerine kadar düşürdüğü, daha fazla indirimin borç verenlerin zararını arttıracağı belirtiliyor.
Dokümanlara göre pazartesi yapılan toplantılarda 2022 yılına kadar borçların yüzde 115’e çekilmesinin en ez yüzde 5.1’lik saç tıraşı ile gerçekleşebilir. Detaylarda dikkat çeken noktalar bununla da kalmadı.
Yunanistan’ın 2020 borç hedefine ulaşması için başka yolları da aranırken, Yunanistan’ın AB kalkınma fonlarından alabilmesi için gerekli harcama düzeyini düşürerek GSYH’sinin borcuna oranında 2.6 puan kadar tasarruf etmesini sağlamak da bu arayışta dikkat çekti.
IMF'nin de Yunanistan’ın borç düzeyinin 2022 yılında GSYH’sinin yüzde 110’undan daha da aşağıya indirilmesini anlaşmaya koydurttuğu belgelerde yer aldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:24)