E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiANKA'ya 25 kilo bomba!---

ANKA'ya 25 kilo bomba!

ANKA'ya 25 kilo bomba!
29 Ekim 2013 - 07:29 borsaningundemi.com

ANKA’nın seri üretimi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi arasındaki sözleşme önceki gün imzalandı

ANKA’ya seri üretim sürecinde bomba da takılacak. Roketsan’ın geliştirdiği “Mini Akıllı Mühimmat”, ANKA’ya monte edildiği zaman Türkiye insansız saldırı yapan bir hava aracına sahip olacak. Takılan bombanın ardından ANKA, ABD’nin Predator, İsrail’in Heron’ları ile aynı seviyeye gelecek. ANKA, 200 kilogram silah taşıyabilecek kapasiteye getirildi.

Roketsan’ın geliştiriği bomba, 25 kilogram ağırlığı ve 1 metreden kısa boyuyla özellikle hafif uçaklar ile insansız hava araçlarından atılıyor. Lazer tarayıcı başlığı ile yüksek vuruş hassasiyetine sahip Mini Akıllı Mühimmat, hareketli hedeflere karşı da kullanılabiliyor. Yapılan testlerde bombanın kara araçları, radar antenleri ve 50 metre çapında bir alana dağılmış düşman personeli (maket) üzerinde etkili olduğu görüldü. ANKA, sınır güvenliğinde, iç güvenlik operasyonlarında keşif ve saldırı amaçlı kullanılabilecek. ANKA ilerleyen zamanlarda ise sınır ötesi görevler de alacak. ANKA, geçtiğimiz günlerde ilk kez Batman’da iç güvenlik harekat bölgesinde uçmuştu.

BİN KİLOMETREDEN KUMANDA

İmzalanan sözleşmeye göre ANKA’ya uydu üzerinden kontrol, kriptolu veri linki, milli uçuş kontrol bilgisayarı ve yüksek çözünürlüklü kamera eklenecek. ANKA’ların yer sistemleriyle beraber teslimatı 2016 yılında başlayacak. Uydu kontrol sistemiyle ANKA’nın kumanda menzili bin kilometreye çıkacak. 24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren projede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orta irtifa uzun havada kalışlı bir insansız hava aracı kazanması amaçlanıyordu. Araç, 16 Temmuz 2010’da hangardan çıktı. 30 Aralık 2010’da da ilk uçuşunu yaptı. ANKA, 2011’deki 6. test uçuşunda 6 saat havada kaldı. Bu zamana kadar yüzlerce testten geçen ANKA’nın 30 bin feet yükselebildiği ve 24 saat havada kaldığı görüldü. Büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatlarıyla radar görünürlüğünün düşük olması, gece gündüz her türlü hava şartlarında keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine, jet yakıtı kullanan 155 beygirlik dizel motora ve uçuş süresi boyunca çalışabilen buz önleme sistemine sahip olması, ANKA’nın ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)