E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAnel’de şok hazırlık---

Anel’de şok hazırlık

Anel’de şok hazırlık
16 Temmuz 2014 - 09:50 borsaningundemi.com

Marka ve hisse devirlerine tepki gösteren sermaye piyasasının önemli isimlerinden Cem Yalçınkaya’nın, Anel Holding’den istifayı düşündüğü öne sürüldü

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ

Anel Telekom’un aktifindeki milyonlarca dolarlık markalar ve hakim ortaklığı kaybettiren hisseler devrinin şirkette huzursuzluk yarattığı öne sürüldü. Sermaye piyasalarının önemli isimlerinden Cem Yalçınkaya’nın yapılan bu işlemlere tepkisini göstermeye hazırlandığı, Anel Holding Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etmeyi düşündüğü iddia edildi. Yalçınkaya “İstifa etti” haberine itiraz ederek, “Henüz böyle bir karar almadığını, olayları izlediğini” vurguladı.  Uzun yıllar Ak Portföy Genel Müdürü olarak görev yapan Cem Yalçınkaya, ortağı olduğu Perform Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkan Vekillliği görevinin yanı sıra Anel Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi konumunda. Sermaye piyasalarının önemli isimleri arasında yer alan Cem Yalçınkaya, yatırımcıların tepkisine neden olan işleme kayıtsız kalmayacağı konuşuluyor.

CEM YALÇINKAYA: HENÜZ İSTİFA ETMEDİM

Hisse ve marka devirlerine tepki olarak Anel Holding Yönetim Kurulu Üyeliği’nden istifa ettiğini yazdığımız Cem Yalçınkaya ise, haberin ‘istifa’ bölümünün doğru olmadığını söyledi. Sermaye piyasalarının önemli isimlerinden Yalçınkaya Borsagundem.com’a yaptığı açıklamada henüz böyle bir karar almadığını ama gündeminde de olduğunu belirterek gelişmeleri dikkatli izlediğini belirtti. 

CEM YALÇINKAYA’NIN TEPKİSİNİ ÇEKEN İŞLEMLER

Cem Yalçınkaya’yı rahatsız ettiği ileri sürülen işlemlerde Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anelyapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt Ve Ticaret’e 4 milyon 125 bin liraya devretmişti. Daha da önemlisi Anel Telekom’un aktifinde bulunan ve milyonlarca dolar değer biçilen çok sayıda marka 500 bin lira gibi komik bir rakama Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e satılması kararlaştırılmıştı.
Şirket Yönetim Kurulu’nun aldığı bu iki önemli karar, elinde hissesi bulunan yatırımcıları yakından ilgilendiriyor çünkü, Yönetim Kurulu’nun aldığı bir kararla yıllık 13 milyon lira kira geliri bulunan Anelyapı Gayrimenkul’de yapılacak hisse devri neticesinde halka açık şirket hakim ortaklığı kaybetmiş olacak. Anel Telekom’un yüzde 7.5 oranındaki payını devretmesi halinde Anelyapı’daki hisse oranı yüzde 47.5’e düşmüş olacak. Bu durum, ayrılma hakkı gerektiren nitelikli işlem kategorisine giriyor.

ŞİRKETLERİN EN DEĞERLİ VARLIKLARI MARKALARIDIR

Diğer taratan şirketin en değerli varlığı olarak bilinen aktifindeki markalar ise 500 bin lira gibi komik bir rakama grubun diğer şirketine devredilmek isteniyor. Şirket, halka arz izahnamesinde Aneltech, Anel Grup, Anel, Anelsis ve Aneltem markalarına sahip olduğunu beyan etmiş, yatırımcılar da bu markaların şirket içerisinde olduğunu bilerek bu hisseleri almıştı.  Şimdi bu değerler şirket içerisinden çıkarılıyor ancak yatırımcılara ayrılma hakkı tanınmıyor.
 
TÜRKİYE’DE İLK 100’E GİRMİŞ MARKALAR KOMİK RAKAMA SATILIYOR

Söz konusu markalar halen şirketin en değerli varlığı olarak görülüyor çünkü, Brand Finance tarafından yapılan en değerli markalar araştırması sonuçlarına göre 2012 yılında Türkiye’nin en değerli 83. markası olan Anel Elektrik 19 milyon dolar, listede 85. sırada yer alan Anel Telekomünikasyon ise 17 milyon dolar marka değerine sahip. 2013 yılında ise Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında olmaya devam eden Anel Elektrik’in marka değeri de 15 milyon dolar.
 
NEDEN GENEL KURUL GÜNDEMİNE GETİRİLMEDİ

Dünyanın en önemli marka değerleme şirketinin yaptığı analizler sonucunda iki şirkete yaklaşık 30 milyon dolara yakın marka değeri biçilirken, Şirket yönetimi 500 bin lira gibi komik bir rakama şirketin aktiflerindeki markaları grubun diğer şirketine devretmek istiyor. Nitelikli işlemler kategorisine giren bu devirler Genel Kurul gündemine bile getirilmezken, Genel Kurul’dan hemen sonra yapılması ise şirket yönetiminin iyi niyetli bir yaklaşım içerisinde olmadığının göstergesi olarak yorumlanıyor.
 
NİTELİKLİ İŞLEM OLDUĞUNU BU YÖNETİM AÇIKLAMIŞTI

 
Şirket yönetimi 31.10.2013 tarihinde yaptığı açıklamada bu işlemlerin ayrılma hakkı gerektiren nitelikli işlemler olduğunu beyan etmişti. O tarihte yapılan “Yönetim Kurulu tarafından Olağanüstü Genel Kurul'un toplantıya çağrılması ve Ayrılma Hakkı fiyatının belirlenmesi hakkında bilgilendirme” başlıklı KAP açıklamasında markaların devredilmek istendiği ve Anelyapı Gayrimenkul  sermayesinde sahip olunan hisselerin kısmen veya tamamen Anel Grup şirketlerine veya üçüncü kişilere satılacağı belirtilmişti. Yönetim Kurulu’nun aldığı bu kararların Genel Kurul onayına sunulacağı beyan edilmiş, piyasada bu yönde bir beklenti oluşmuştu. 11.11.2013 tarihinde ise öngörülen süre zarfında Genel Kurul gündemi Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmadığı için toplantının ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu. O dönemde şirketin yaptığı açıklama sonrası ayrılma fiyatı olarak 3 lira seviyesi gündeme gelmiş ve bu yönde bir beklenti oluşmuştu. 
 
KARARDA HANGİ YÖNETİCİLERİN İMZASI VAR BİLİNMİYOR

Haziran ayının son haftasında yapılan Genel Kurul toplantısında ise konu hiç gündeme taşınmadı. Genel Kurul toplantısından kısa bir süre sonra şirketin aldığı varlık devri kararı büyük şaşkınlığa neden oldu.
Ayrıca yapılan açıklamada Yönetim Kurulu’nun bu kararı oy birliğiyle mi yoksa oy çokluğuyla mı aldığı da belirtilmiyor. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyelerinin bu kararda imzası var mı bilinmiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekçi23 Temmuz 2014 10:11

    hak isteyen hakkariye gitsin. bu ülkede mantık bu

  • adem16 Temmuz 2014 19:25

    anel grubu tarfında haber gerçeği yansıtmamaktadır açıklması yapıldı

  • Halil16 Temmuz 2014 16:19

    Sen 76 milyonluk TL lik markarları 500 bin değerle sat sonra ayrılma hakkı yok de. YEMEZLER RIDVAN BEY. Markalarla ilgili TSKB'nin yaptığı değerleme çalışmasını açıklasana.

  • PARK16 Temmuz 2014 14:57

    Cinerde Parkme den asfaltit madenini kelepire kendi borsad olmayan şirketine devretti. kimse ses çıkarmadı? peki bu asfaltit madenini uçuncu şahıslarada satmaya açsaydı kaça satılırdı?

  • suat tosun16 Temmuz 2014 13:47

    adem bey arpul u borsa gundem dusurmedi hatda buyuk tehlike oncesi uyardi kulak assaydiniz simdi kurtulmus olacakdiniz.nankor olmamak lazim.

  • dd16 Temmuz 2014 13:12

    oooo hayırdır cakal ını karıstı galıba tebrıkler boyle habere

  • Tüncay16 Temmuz 2014 13:03

    ANEL ELEKTRİK'in marka değeri 19 milyon usd, ANEL TELEKOM'un marka değeri 17 milyon usd, ikisi 36 milyon usd tani 76 milyon TL yapıyor. 500 bin laraya tüm markaların devri komik degilmi, şirket yönetimi DALGA MI GEÇİYOR.

  • Kadir16 Temmuz 2014 12:42

    Rıdvan Çelikel'e hiç yakışmadı.

  • adem16 Temmuz 2014 10:58

    borsamgundem arbulu düşürdünüz sıra anel demi yatırımcıları hiçmi, düşünmüyorsunuz çimsa almak zorundamıyız?