E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAnel hisselerinde patron oyunu---

Anel hisselerinde patron oyunu

Anel hisselerinde patron oyunu
12 Haziran 2015 - 09:07 borsaningundemi.com

Patron Rıdvan Çelikel, değerli varlıklarını içerisinden çıkardığı Anel Telekom tahtasında ilginç işlemlerle hissede satış baskısı kurmaya başladı

Anel Telekom hisselerinde yaklaşık bir yıl önce başlayan gelişmelere yeni bir halka daha eklendi. Patron Rıdvan Çelikel, satışa konu edebildiği tüm hisseleri dün tahtaya yazarak hissede sert düşüşe neden oldu. Neredeyse dolaşımdaki hisselerin yüzde 40’ı bir anda tahtaya pasif emir olarak yazıldı. Dün yaşanan süreci daha iyi anlamak için olayın ilk başladığı tarihe gitmek gerekiyor. Geçen yıl Temmuz ayında  Anel Telekom’daki 31 marka ve binanın hakimiyet payı patron Rıdvan Çelikel’in büyük hissedar olduğu Anel Elektrik’e aktarıldı. Yerli ve yabancı yatırımcılar buna karşı çıktı. Konu yargıya taşındı, mahkeme kayyum atadı ve Olağanüstü Genel Kurul kararı verildi. Borsagundem.com’un da yakından takip ettiği Genel Kurul toplantısında ilişkili taraflar oy kullanınca bu kararlar da yargıya taşındı.
Geçtiğimizi günlerde yapılan Genel Krul toplantısında yönetim kurulu ibra edilmedi, tüm yöneticiler için yargı yolu açıldı. Şirketin içerisinin boşaltılmaya çalışıldığını iddia eden yatırıcımlar ile patron karşı karşıya geldi, mücadele sürüyor.
 
BU İSİMLER İÇİN YARGI YOLU AÇILDI
 
Olağanüstü Genel Kurul’da yönetim kurulu ibra edilmediği için şirket yöneticileriyle ilgili yargı yolu açılmış oldu.

İşte bu isimler sırasıyla şöyle:

Rıdvan Çelikel Yönetim Kurulu Başkanı, Avniye Mukaddes Akay Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (Rıdvan Çelikel’in eşi), Ahmet Bülent Batukan Yönetim Kurulu Üyesi, Merve Şirin Çelikel Yönetim Kurlu Üyesi (Rıdvan Çelikel’in kızı), Mahir Kerem Çelikel Yönetim Kurulu Üyesi (Rıdvan Çelikel’in oğlu), Prof. Dr. Ahmet Münir Ekonomi Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi, Cahit Düzel Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi.

  



SPK’NIN KONUYLA İLGİLİ KARARI BEKLENİYOR
 
Hissede pozisyonu olan yerli ve yabancı yatırımcılar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) borsa tarihine geçecek bu gelişmeler karşısındaki alacağı kararı ve mahkemelerin sonuçlarını beklerken dün olağanüstü bir gelişme daha yaşandı. Patron Rıdvan Çelikel, elinde satışa konu edebileceği tüm hisseleri satışa pasif emir olarak yazdı.
Tablodan da görüleceği gibi yaklaşık 2 milyon adet hisse satış tarafına yazılarak hissede aşağı doğru bir baskı kuruldu. Bir süredir “satıyorum, sattım” açıklamalarıyla hisse üzerinde kurulan baskı 2.20 lira seviyesinden başlayan düşüşün 1.77 liraya kadar sürmesinde etkili oldu. Dolaşımda bulunan 5 milyon adet hisse dikkate alındığında neredeyse dolaşmadaki hisselerin yüzde 40’ı bir günde tahtanın satış tarafına pasif emir olarak yazıldı. Dün akşam yapılan açıklamada ise 1.80 liradan 352 bin adet hissenin satıldığı duyuruldu.
 
SPK’YA SUÇ DUYURUSU
 
Borsagundem.com aracılığıyla SPK’ya suç duyurusunda bulunan yatırımcılar yapılan işlemlerin normal olmadığını bir anda dolaşımdaki hisselerin yüzde 40’ı kadar hissenin tahtaya bu şekilde pasif emir olarak yazılmasının satmak amacıyla değil hissede baskı oluşturmak amacıyla yapıldığını söylüyor.  Yatırımcılar her kademeye yüklü miktarda satış yazılmasını ve gün sonuna kadar bu satışların bekletilmesinin bunun en önemli göstergesi olduğunu dile getiriyor. Normal bir şekilde satış yapmak isteyen hiçbir patron ya da yatırımcının bu tarz işlemler yapmayacağına dikkat çekiliyor.
 
TABLO DAHA NET OKUNMALI 
 
Tabloyu daha net bir şekilde görebilmek için olayın başladığı 11.07.2014 tarihine kadar gitmek gerekiyor. Anel Telekom, bünyesinde milyonlarca dolar değer biçilen 31 markayı 500 bin lira gibi oldukça küçük bir rakama patronun büyük ortak konumunda olduğu Anel Elektrik’e devretti. Anel gibi uluslararası bilinirliği olan bir şirketin markaları tanesi 16 bin lira gibi bir rakama devredildi.
Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anel Yapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 payı ise 4.5 milyon liraya Rıdvan Çelikel’in büyük ortağı konumunda olduğu şirkete devredildi.
Konu yargıya taşınınca mahkeme şirkete kayyum atama kararı aldı ve Olağanüstü Genel Kurul’a gidildi. Genel Kurul’da ilişkili tarafların oy kullanmasıyla yatırımcılar amacına ulaşamadı ve yeni bir süreç başladı.
 
PATRON HİSSELERİN DÜŞMESİNİ NEDEN İSTER?
 
Değerli markaları şirketin içerisinden çıkaran, yıllık 12 milyon kira geliri olan binanın hakim ortaklık payını devreden bir patron neden kendi hissesinin düşmesini ister? Neden satamayacağını bile bile yüksek miktarda hisseyi tahtaya yazar? Yatırımcılar bu soruların yanıtını Rıdvan Çelikel’den bekliyor.  Ancak İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 20014/952 dosya numaralı davasının da bu konuyla yakından ilgili olduğu belirtiliyor. Geçen yıl Yönetim Kurulu’nun değerli varlıkları devretme kararından sonra açılan dava ile Anel Telekom’un bazı varlıklarının satışına yönelik 11.07.2014 tarihli Yönetim Kurulu kararının iptali isteniyor.
Mahkeme iptal ederse Yönetim Kurulu kararı hükümsüz kalacak! Ancak mevcut yönetimin benzer bir karar daha alabileceği belirtiliyor. Burada da önemli bir ayrıntı ortaya çıkıyor. Sermaye Piyasası Kanunu’na göre ayrılma hakkı ya da çağrı hakkı kullanımında karardan önceki hisse fiyatları baz alınıyor. Bu süreç de bir yıl içerisinde yapılacak işlemler için geçerli. Zaten 11.07.2015 yani bir ay sonra bu durum da ortadan kalkmış olacak. Ayrılma hakkı ya da benzer bir durum gündeme geldiğinde ise hissenin geçen yıl Temmuz ayındaki 2.20 seviyeleri değil kararın alındığı günkü fiyat ve önceki dönem dikkate alınması gerekiyor. Yatırımcılar da Temmuz ayının yaklaşıyor olması ve Ticaret Mahkemesindeki davanın sonuçlanmak üzere olmasının Rıdvan Çelikel’in hissede bu kadar yüklü satış yaparak baskı kurmasında etkili olabileceğini belirtiyor. Yani hisselerin daha düşük seviyelere gelmesinin ardından şirket yönetim kurulu ayrılma hakkı kararı almak zorunda kalırsa mevcut düşük fiyatların baz alınacağı belirtiliyor.
Borsagundem.com aracılığıyla SPK’ya suç duyurusunda bulunan yatırımcılar mahkeme kararı öncesi fiyatı düşürmeye yönelik satış baskısı kurulduğunu belirtiyor.
 
DENETÇİ ATANMASINA İZİN VERİLMİYOR
 
SPK’nın gözü önünde cereyan eden olaylardan bir tanesi de şirketin ısrarla denetçi atanmasına itiraz etmesi. Yatırımcılar tüm yaşanan gelişmeler karşısında şirkete denetçi atanmasını ve geçmişe yönelik dosyaların incelenmesini Genel Kurul’da talep etmesine rağmen bir türlü başarılı olamadı. Bu konu da İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2014/489 numaralı dava dosyası ile taşınmış durumdu.
Genel Kurul'da yatırımcılar şu soruya yanıt aramıştı: "İki yıl önce sermaye artırımı yaptınız 30 milyon lira para girdi, Plastik Kart'ı sattınız 20 milyon TL'ye yakın para girdi, markaları ve Anel Yapı'daki yüzde 7.5 payı sattınız, şirkete yaklaşık 62 milyon lira para girişi oldu. Bu paralar ne oldu?"
Anel adına yatırımcıların soruları yanıtlayan şirketin CFO'su Cem Özşen ise bu önemli soruyu yanıtsız bırakmıştı. Ancak yatırımcılar SPK başta olmak üzere atanacak denetçilerin bu soruların yanıtını vermesini bekliyor. 
Borsa tarihine geçecek bu gelişmeler otoriteler ve mahkeme cephesinden gelecek kararlara endekslenmiş durumda. Bu konuda alınacak kararların da diğer patronlar ve şirketler için emsal teşkil edeceğinin altı çiziliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • why?13 Haziran 2015 00:12

    nedir bu anele markası yaygarası. kendilerine başka markamı bulamıyorlar? maden okadar para eder diyorlar anele yapıyı da bir taraf tamını satın alsın. herseyin çözümü okadar kolay iken niye bu kadar gürültü?

  • ankara12 Haziran 2015 14:10

    konbassan holdinğ açıklama yapıyor. commmersanı satacağız diyor.dün açıklama yapıyor yeni iş makinası siparişi verildi.bu yatırımcının bu fravun patronlardan çektiğini kimse çekmedi

  • Gamze12 Haziran 2015 12:58

    Diğerleri neyse de Bülent Batukan harbi adamdır. Bir tek onun için üzüldüm

  • feridun12 Haziran 2015 11:34

    bağımsız denetim şirketi görüş evrmekten kaçınırsa, o kağıt borsada işlem görmeye devam eder mi?

  • Çigdem12 Haziran 2015 10:31

    İki CEM şirkete yasal olmayan işler yaptırdılar, şirket yönetiminin başları belaya girdi.

  • Yasin12 Haziran 2015 09:47

    Anel yönetim kurulu üyelerinin tamamına örtülü kazançtan dava açılması lazım,19 milyon dolarlık markayı 500 bin tl ye satıyorlar, bu kararda imzası olanlar yandı.

  • Eren12 Haziran 2015 09:35

    İleride kalan hisseleride alımı satımında yeniden çıkacak sorunları aşmak için "Anel Yapı" nın butun hisselerini taraflardan birinin devralması en doğru olanı. Anele veya Anelt a"nel yapı" nın hisselerinin %100 devralması en doğru olanı.

  • Katar12 Haziran 2015 09:31

    Bu abartılara marka fiatlandırmalara karşı bu anele elektrik kendine yeni bir marka edinmesi en doğru olanı? (Ada, Aren, Anatol gibi yeni bir sim marka olabilir. ve bu yaygaralara son verilmeli) ve Anelt alıp "anele" markasını talep edlen fiatların çeyreğine satsın bakalım satabileceklermi?