E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet yazarı Serpil Çevikcan'a gündemdeki konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Serpil Çevikcan'ın yazısından bazı bölümler şöyle:
KAFAMDA KUŞKULAR VAR: (Oğlunun Singapur’daki görüntüleri) Bunun bana karşı bir operasyon olduğunu düşünmek için elimizde somut birtakım bilgiler olması lazım. Aksi takdirde benim siyaset anlayışımda, somut, elle tutulur bir bilgi-belge olmadıktan sonra onun peşine düşmem. O yüzden bunun çok masum bir iş olmadığını düşünmekle beraber herhangi bir adrese de işaret etmiyorum.
SİYASET İDDİASIZ OLMAZ: (Genel başkanlık için isminiz geçmişti. Bu konuda iddianız var mı?) Siyasette iddiasız hiçbir şey olmaz. Ama benim iddiam Ak Parti’nin başarısı, memleketin kalkınmasıdır. Siyasette 13 yılı geride bıraktık. Konum, makam, mevki benim için samimiyetle söylüyorum ikinci planda. Hiç oturduğum koltuktan güç almadım, hep o koltuğu güçlendirmek için gece gündüz çalıştım. Bunu bakanlığımdan görebilirsiniz. Ulaştırma Bakanlığı 80’li, 90’lı yıllarda neredeydi, şimdi nerede? Ülkenin yıllardır efsaneye dönüşmüş projelerini hayata geçirdik. Benim kısa gün siyasetiyle, günlük polemik siyasetiyle işim olmadı. Onu da yaparız ama bu ülkeye faydası yok. Ona laf yetiştir, buna yetiştir, işi kim yapacak? Ben kendimi hep amele bakan diye tanımlarım. Milletin amelesi. Gurur duyuyorum.
KEŞKE O ZAMAN YAPSAYDIK: (Cumhurbaşkanı-başbakan ilişkileri) Kim, neyi paylaşamayacak? Cumhurbaşkanının konumu belli. Cumhuriyet tarihinde en fazla halk desteği alarak göreve gelmiş bir cumhurbaşkanından söz ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın siyasi sorumluluğu başlamıştır halkın oylarıyla seçildiği için. Yarın milletin karşısına gittiğinizde ne diyecek, ‘Yüzde 52 oy verdik, ne için, ülkede kardeşlik olsun, terör olmasın, bölmeye çalışanlara fırsat verilmesin, ülke kalkınsın.’ Bütün bunların adresi olarak vatandaş Cumhurbaşkanı’nı görüyor. Keşke o zaman cumhurbaşkanını halk tarafından seçerken aynı zamanda bütün icranın başı olarak tanımlasaydık. Anayasadaki çelişkiyi ortadan kaldırsaydık bu dedikodular hiç olmazdı. Dedikodular itibar ederseniz büyür. Ortaya atılan bu iddiaların maksatlı olduğunu düşünüyorum. Ak Parti’nin başarısını etik siyasetle durduramayanlar farklı yöntemler kullanarak parti içinde acaba bir zaafiyet, ayrışma, siyasi bir çatışma ortamı oluşturabilir miyiz gayreti içindeler. Bütün fikirler yüzde 100 uyuşacak diye bir şey yok. Başbakanımızla kabinede konuşuyoruz, bir kısım arkadaşlar farklı görüşte oluyor, bir karara varılıyor. Verilen karar benim hoşuma gitmedi. Soluk soluğa çıkıp ben buna karşı çıktım mı diyeceğim? O olmaz. Bazen görüyorum, Ak Parti’de görev yapmış arkadaşlar var. İşin dışında kalınca başlıyorlar içeriyi tenkit etmeye. Ama vatandaş bunlara itibar etmiyor.
‘Kürtlerin PKK sorunu var’
(Çözüm süreci) Terörün ülke gündeminden çıkmasının çözüm süreci olarak algılanması lazım. Kürtlerin, Türklerin, ülkenin başının belası olmaktan ne zaman çıkarsa o zaman hallolmuş olur. PKK’nın, Kürtler gibi bir sorunu yok. Sorun Kürtler’in PKK sorunudur. Silahlar tamamen ortadan kalkana, vatandaşların mal ve can güvenliği tamamen sağlanana kadar bu operasyonlar devam edecek.
Kurucu da lider de Tayyip Erdoğan’dır
İCRANIN AYNI ZAMANDA BAŞI: Şunu bilelim; bakın Ak Parti’nin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bugün de lider Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ak Parti camiası da öyle bilir, Türkiye de öyle bilir, dünya da öyle bilir. Peki Sayın Ahmet Davutoğlu nedir; başbakandır, genel başkandır. Hem anayasal olarak, hem konum olarak Ahmet Davutoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı seviyede, birbiriyle fikir ayrılığına düşer konumda göstermek doğru değil. Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin birliğini, güvenliğini temsil eden, kurumların uyum içinde çalışmasını sağlayan, yasaları onaylayan ve icranın aynı zamanda başı. İstediği zaman bakanlar kuruluna başkanlık edebiliyor, MGK’nın başkanı. Cumhurbaşkanımızın Türkiye siyasetindeki yeri sembolik cumhurbaşkanlığı olan ülkeler gibi değil. Güçlü cumhurbaşkanlığı. Hele seçimle geldikten sonra fiilen de böyle. Yapmamız gereken fiili duruma uygun anayasa değişikliğini yapmak. Ülke zaman kaybetmemeli.
B PLANIMIZ DEVREYE GİRER: Türkiye’de darbelerle, vesayetle yapılan anayasanın artık ihtiyacı karşılamadığını cümle alem kabul ediyor. Kendimiz bir anayasa hazırlıyoruz. Bitince kamuoyunun görüşüne açacağız ve aynı zamanda Meclis’e yeni anayasa olarak sunacağız. Sonrası Meclis’in işi. Tek başına sayımız yetmiyor. Bu konu toplumda ve diğer siyasi partilerimiz tarafından tekrar değerlendirilir, gerekli desteği görürse amenna. O zaman ümit ederiz ki 367 olur, çıkar, geçer, gider. Ama 330-367 arası olsa da fark etmez, orada da referandum yolu açılır. Eğer böyle olmazsa bizim o zaman B planımız devreye girer. B planımız da var. Daha kısa, bugünkü yaşanan çelişkileri ortadan kaldıran bir metinle gelebiliriz. Kısa vadeli ihtiyaçları görmek açısından. Bu da yine anayasa değişikliği teklifi. Partili cumhurbaşkanı olabilir. Başbakanlık-cumhurbaşkanlığı ilişkilerinde onunla uyumlu birkaç maddelik düzenleme düşünülebilir.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞINA DESTEK YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE: İstatistiklerde partili cumhurbaşkanlığa destek 50’lerin çok üzerinde. Başkanlık sistemine ise destek artıyor ama partili cumhurbaşkanlığı kadar değil. Kişi bilmediğine düşmandır. Ne kadar anlatırsak desteğin artacağını düşünüyorum. Türkiye hep tek parti iktidarlarında büyüdü. Başkanlıkta mutlaka tek ve güçlü iktidar var. Başkanlık sistemini çok basitleştiriyorum; belediye başkanlığa benzetiyorum. Belediye başkanlığı seçimin de meclisi de ayrı seçiliyor. Neticede biri başkan seçiliyor ama Meclis’te nispi temsil oluyor. Başkan ülkeyi yönetiyor, parlamento da denetliyor. Siyaseti güçlendirecek, özgüvenini artıracak olan sistem başkanlık sistemidir.
‘Siyasetin ustası’
BADİREDEN ERDOĞAN KURTARDI: Başkanlık sistemini getirmek, rejimi değiştirmek değil. Cumhuriyet, demokrasi; bunların hepsi var, bunlara halel gelmiyor. Cumhurbaşkanlığı-başbakanlık ikili bir yapı. Ama fiili durum parlamenter sistemin ötesinde. Parlamenter sistemde başbakan ön plana çıkar, cumhurbaşkanı temsili olur. Bizim sistemde Kenan Evren kendisi cumhurbaşkanı olacağı için “bütün yetkileri doldurun buraya” demiş. Melez bir yapı. Cumhurbaşkanı, başbakan aynı partiden olduğunda sorun çıkmayabilir ama her zaman potansiyel bir sorun alanı olur. İstikrarın adresi güçlü siyasi ve milli iradedir. Bunun temsili de başkanlık sistemidir. Başkanlık yoksa günün birinde mutlaka koalisyonlara mahkum olursun. Sürekli iktidarda olan parti yıpranır. İşte 7 Haziran. 7 Haziran 1 Kasım arası ciltlerce doktora tezidir. Bazen, “Erdoğan siyaset sihirbazı” diyorlar. Erdoğan siyasetin ustası, sihirbazı değil. Öngörüsüyle Türkiye’yi büyük bir badireden kurtardı. 1 Kasım seçimlerinin tartışmasız mimarı Recep Tayyip Erdoğan’dır.
‘Laiklik hem dini, hem devleti koruyor’
(Meclis Başkanı’nın “dindar anayasa” sözleri) Meclis Başkanımız tarihi değerlendirme yapıyor bir konferansta. Kendi düşüncesini de ifade ediyor. Doğru mudur, eğri midir takdiri bana düşmez. Toplum, siyaset değerlendirecek. Fikrimi soruyorsanız anayasadaki laiklik sisteminin hem dini hem devleti koruyan bir hüküm olduğunu düşünürüm. Laikliğin kılıç olarak kullanıldığı dönemler artık geride kaldı. Biz ne ifratta ne tefritte olmalıyız; orta yolda olmalıyız. Bu ülkenin kahir ekseriyeti müslümandır. Kanunlar içinde dinini yaşamada sınırlama yoktur. Ak Parti bunları kaldırdı.
Millete sorduk, ‘dokunun’ diyor
(Dokunulmazlıklar) HDP önce demokrasiye ne kadar büyük yara açtıklarının hesabını versin. Bölücülüğün bayraktarlığını yaparak demokrasinin gelişmesine katkı sağlanmaz. Siyasetin boşluklarından yararlanarak terör örgütüne siyasi hakları kullanarak destek vermek, sonra da “dokunulmazlıkların kaldırılması siyasete zarar verir” demek amansız bir çelişkidir. Kürsü dokunulmazlığı milletin menfaati için söylenecek her şey hiçbir şekilde kısıtlanmamalı ama teröre açıktan, lojistik destek sağlayıp, insanları devlete karşı isyana teşvik edenlere bir şey demeyecek miyiz? Maliyeti olacağını düşünmüyoruz. Millete sorduk, “bölücülüğe fırsat vermeyin, bölünmek istemiyoruz” diyorlar. Erken kalkan “Ben bağımsızlık ilan ettim, bayrağım şudur” derse nasıl millet olacağız, bölgede güçlü oyuncu olacağız?
‘Pahalı bulan Körfez’i dolaşır’
(Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücretinin 117 lira olması) Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bedelini yıllarca millet ödedi. Kullanmayanlar da ödedi. Burada kullananlar ödeyecek. Bedava bir şey yok. Alternatifi var. Pahalı bulan Körfez’i dolaşır, gemiyle geçer. Necati Doğru geçmiyorsa gemiyle geçsin. Vakti çok nasıl olsa. Bu bir finansman modelidir. 50 sene daha mı bekleyeceğiz? Bunlar çalıştıracaklar, 17-18 sene sonra bize gelecek bedava. O zaman isterseniz bedava yaparız. İkincisi; bu köprüdeki ücretler dünyadaki emsallerine baktığınızda en ucuzudur. İstanbul’dan İzmir’e 3 saatte gideceksiniz. Zaman, yakıt maliyetini hesap ederseniz hem ucuz, hem de güvenli. Bir şey daha söyleyeyim millet rahat etsin. Bu modelde, “Bu kadar trafik, ücreti bu kadar, fark varsa biz ödeyeceğiz” diyoruz. Günde 40 bin. Diyelim ki 30 bin geçti. 10 bin eksiği var, onu yıl sonunda firmaya ödeyeceğiz. Peşin yaptır, taksitle öde. Garanti vermiyorsan, “Gel Allah rızası için bir köprü yap 30 katrilyona.” Var mı böyle bir babayiğit? Ya bekleyip 40 sene sonra yapacaksın ya da böyle modellerle. Ama bir şey yapacağız, bütün bunları dikkate alarak geçişlerle ilgili bir sürprizim var. Bir güzellik yapacağım.
‘20 milyona astronotun olur’
Uzay Ajansı’nı kuruyoruz. Başbakan başkanlığında Uzay Politikaları Yüksek Kurulu oluşacak. Amacı Türkiye’nin uzay ve havacılık kabiliyetini geliştirmek. Biraz geç kaldık. Astronot 20 milyon doları bastır hemen olsun. Şu anda parayı veren düdüğü çalıyor. Astronot olur ama para meselesi. Bizim amacımız “ağanın fesi var desinler” değil, gerçek anlamda uzayda yetkinliği olan, uzayın sırlarını keşfedebilen ülkeler arasına girmek. Bizim amacımız bir kişiyi sansasyonel olarak Türkonot göndermek değil. Ver NASA’ya 1 değil 5 astronot göndersinler parayla.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu köprü 40 sene önce yapilmaliydi ama o zamanki hükümetler baska seylerle ugrasiyordu millete hic hizmetleri olmadi maalesef.
manş tünelinden geçiş daha ucuz
gelir garantili bu kadar uçuk fiyatlı köprü yaptırmak da büyük marifet değil böyle kıyak anlaşmayla kılıçdaroğlu bahçeli bile köprü yaptırır yapmaları gereken tek şey ihale açmak bumudur başarı ?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:42)