E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), MİT TIR'larının durdurulmasına yönelik davada yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün bireysel başvurusu hakkında, hem yetkisini aşan hem de Anayasa'yı ihlal niteliği taşıyan karara imza atmasının ardından "bireysel başvuru"yla ilgili harekete geçildi. AK Parti'nin 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerine yönelik beyannamelerinde yer alan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'düzenleme olacak' dediği bireysel başvuruyla ilgili tartışmalı kararın ardından çalışmalar hız kazandı.
BİREYSEL BAŞVURUYA SINIRLAMA
Yeni Şafak'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı, 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da yer alan ve bireysel başvuruyu düzenleyen 45-51'inci maddeleriyle ilgili düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Söz konusu maddelerin gözden geçirilerek yeniden yazılması öngörülüyor. Bireysel başvurunun AYM'ye getirdiği aşırı iş yükünün, mahkemenin işlevselliğine zarar verme ihtimali de değerlendirilirken, yapılacak düzenlemeyle bireysel başvurunun sınırlandırması planlanıyor. Kanunda, bireysel başvuruda bulunabilmek için başvuru yollarının tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Dündar ve Gül'le ilgili kararında henüz hukuk yolları tüketilmeden hatta yargılama dahi başlamadan bireysel başvuruyla ilgili karar veren AYM'yle ilgili düzenlemede bu madde netleştirilecek. Temyiz ve itiraz yolları tükenmeden bireysel başvuru yapılamayacak.
YETKİ VE GÖREV DÜZENLEMESİ
Yapılacak düzenlemeyle AYM'nin yetki ve görev alanında da yenilikler getirilecek. Mevcut kanındaki "Yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez" hükmüne rağmen Dündar ve Gül'ün bireysel başvurusunda, esasa girerek ilk derece mahkemesinin yerine karar veren AYM'nin görev sınırları çizilecek. Buna göre, söz konusu kanun maddesine "Anayasa Mahkemesi işin esasına girerek ilk derece mahkemesi gibi karar veremez" şeklinde bir hükmün eklenmesi öngörülüyor.
GEREKÇEDEN ÖNCE KARAR YOK
AYM'nin Dündar ve Gül'ün bireysel başvuru kararını gerekçesini yazmadan açıklamasının ardından bu alana ilişkin de düzenleme yapılacak. İptal başvurularında esasa ilişkin olarak verilen gerekçeli kararların Resmi Gazete'de yayımlanması zorunlu iken, kanunda bireysel başvuruların hangilerinin Resmi Gazete'de yayımlanacağına ilişkin hususların İçtüzük'te gösterildiğine belirtiliyor. Söz konusu karmaşayı ortadan kaldırmak için "Bireysel başvuruyla ilgili kararlar gerekçeli olarak Resmi Gazete'de yayınlanır" şeklinde maddenin eklenmesi bekleniyor.
Kurul'a itiraz edilecek
Mevcut kanunda, kabul edilebilirliğine karar verilen bireysel başvuruların esas incelemesinin bölümler tarafından yapılacağı belirtiliyor. Ancak kanuna aykırı şekilde AYM'nin içtüzüğüne konulan hükümle Dündar ve Gül'ün başvurusunda olduğu gibi bazı başvurular Genel Kurul tarafından karara bağlanabiliyor. Yapılacak düzenlemeyle bireysel başvuruların bölümler tarafından karara bağlanacağı netleştirilecek. Ayrıca bölümlerin verdiği kararlara karşı da Genel Kurul'a itiraz hakkı getirilmesi bekleniyor. Kamuoyunda Genel Kurul'un verdiği kararlara yerel mahkeme otomatik olarak uyuyor gibi bir izlenim var. Buna ilişkin de yeni bir düzenleme yapılması gündemde. Genel Kurul'un verdiği kararlara karşı da yerel mahkemenin itiraz edebileceği bir düzenlemenin yapılması öngörülüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:10)