E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnayasa değişikliğinin için 15 günlük maraton başlayacak---

Anayasa değişikliğinin için 15 günlük maraton başlayacak

Anayasa değişikliğinin için 15 günlük maraton başlayacak
07 Ocak 2017 - 13:31 borsaningundemi.com

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maratonu olan TBMM Genel Kurulundaki görüşmelere 9 Ocak Pazartesi günü başlanacak

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maratonu, 9 Ocak Pazartesi günü başlıyor. TBMM Genel Kurulunda, pazartesi günü, Anayasa Komisyonunda kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin tümü üzerinde görüşmeler yapılacak.

Anayasa Komisyonundaki müzakereleri 10 gün süren 18 maddelik teklif, ikinci maratonda Genel Kurulda ele alınacak. Teklifin Genel Kuruldaki görüşmelerinin 13-15 gün sürmesi bekleniyor.

"Cumhurbaşkanlığı sistemine" ilişkin anayasa değişikliği teklifi, Genel Kurulda iki tur halinde görüşülecek.

Teklif, Genel Kurulda, diğer kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesindeki usule tabi olarak ele alınacak, ancak bu teklif ve tasarılardan farklı olarak iki turda görüşülecek. TBMM İçtüzüğüne göre ikinci tura, birinci görüşmenin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamayacak.

Birinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde dört siyasi parti ile hükümet adına konuşmalar yapılacak, varsa değişiklik önergeleri ele alınacak.

İkinci turda ise teklifin tümü ve maddeleri üzerinde konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.

Teklifin kabul edilmesi için Meclis üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun, yani en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi şartı aranacak. Bu oylamalar gizli yapılacak. Teklifin görüşmelerinin ikinci turunda, 330'un altında oy alan madde düşecek. Tümünün oylamasında da kabul oylarının 330'un altında kalması halinde teklifin tümü düşmüş olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Dost07 Ocak 2017 16:12

    İnanıyorum ki, TBMM nin değerli parlementerleri, Türkiyemizin ilkel bir otadoğu ülkesi haline dönüşmesine izin vermeyeceklerdir. Başkanlık rejimi ilk önce evet oyu veren mevcut yöneticileri yok etmek ve yerine yenilerini getirmek zorundadır. Yedek vekilliğin gündeme getirilmesi bu yüzdendir. İsimlerini saymama gerek yok, AKP için ömrünü harcayan ağır toplar nerede şimdi? Kusura bakmasınlar ama şu andaki bakanların kim olduklarını bile doğru dürüst bilmiyoruz. Sayın Parlamenterler, mevcut laik ve demokratik düzen değiştikten sonra sizlere gerek duyulmayacağına kesinlikle emin olabilirsiniz!

  • Mehmet Özgür yavas 07 Ocak 2017 14:29

    Bunca yıl aynı anayasa ile Türkiye ilerliyememistir bir değişiklik olsun birde böyle deneyelim yeni anayasa ile olmeyizzzz merak etmeyin karşılarında olanlar ?

  • ky07 Ocak 2017 13:53

    milletvekilleri ülkeye diktatörlük getiriyorsunuz....farkındamısınız