Yılın ilk yarısında net satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artıran Türk Traktör, 1,5 milyar TL'lik ciroya ulaştı. Sekiz yıldır traktör pazarında liderliğim sürdüren şirket, hedefini önümüzdeki dönemde pazarın büyümesiyle payını korumak olarak belirledi. Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta, "Net kârımızın minimum yüzde 60'ını ortaklarımıza dağıtmaya devam edeceğiz" diyor.
Türk Traktör, yılın ilk altı ayında piyasaların beklentisinin üzerinde bir performans gösterdi. Bu dönemde net kârı 112 milyon TL olarak gerçekleşen şirketin brüt kâr marjı yüzde 18,9 oldu. Türkiye'de satılan her iki traktörden birini üreten Türk Traktör, ilk yarıyılda cirosunu yüzde 12 oranında artırmış durumda. Yüzde 49,6'lık pazar payıyla sektör lideri olan Türk Traktör, yakın zamanda yeni fabrikasına 288 milyon TL'yi bulan bir yatırım yaptı. Türk Traktör, finansal performansı yanında temettü verimi yüksek borsa şirketleri arasında da yer alıyor ve net kârının minimum yüzde 60'ını ortaklarına dağıtmak gibi bir politikası bulunuyor. Şirket hedefini önümüzdeki dönemde pazar payını korumak olarak belirliyor.
İlk yarıyıldaki performansını ve bundan sonraki plan ve hedeflerini anlatan Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta, Ekonomist’ten Mustafa Gündoğdu’nun sorularını şu şekilde yanıtladı:
-Türk Traktör ilk yarıyılda ne kadarlık kâra ulaştı? Nasıl bir yarıyılı arkanızda bıraktınız? -2015 yılının ilk altı aylık dönemi sonunda şirketimizin brüt kârı 268 milyon TL, net kârı ise 112 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde brüt kâr marjımız yüzde 18,9 olurken, net kâr marjımız aynı dönemde yüzde 8,6 seviyesine yükseldi. 60 yılı aşkın deneyimimizle Türk otomotiv sektörünün halen faaliyette olan en eski üretici kuruluşuyuz. Türkiye'nin en büyük traktör üreticisi olan Türk Traktör, kesintisiz sekiz yıldır da pazarının lideri. Bu durum, yılın ilk yarısında da değişmedi ve şirketimiz yüzde 49,6'lık pazar payıyla sektörüne liderlik etmeye devam etti.
-Yılın ilk altı ayında ne kadarlık üretim ve ne kadarlık bir satış gerçekleştirdiniz? -Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği'nin rakamlarına göre, ilk yarıyılda 32 bin 12 adet traktör üretilen Türkiye'de toplam üretimin yüzde 71'i şirketimiz tarafından yapıldı. 2015 yılının ilk altı ayında 22 bin 716 adet traktör üretimi gerçekleştirdik. Yurtiçi satışımızı da geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 15 artırarak 16 bin 675 adede çıkardık. Yıllık üretim kapasitemiz 50 bin adet. Yılın ilk ya-rısında yaklaşık 1,5 milyar TL'lik net satış gelirine ulaştık. Bu rakam, 2014 yılı ilk yarısındaki net satışlarımızın yüzde 12 üzerinde. Hedefimiz, pazarın büyümesi ve ekonomik istikrarın devam etmesine bağlı olarak pazar payımızı korumak.
-Bu dönemde ihracat rakamlarınız ne oldu? -Türk Traktör olarak 130'dan fazla ülkeye ihracatımız söz konusu. Yılın ilk yarısında 7 bin 136 traktörün ihraç edildiği Türkiye'de, ihracatın yüzde 92'sini tek başımıza yaptık. İhracat rakamlarımıza baktığımızda yılın ilk altı aylık döneminde 6 bin 598 adetlik ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde yurtdışı satış gelirlerimiz ise 413 milyon TL oldu.
-Toplamda kaç bayiniz bulunuyor? -Türk Traktör olarak iki markamız var. New Holland'da 105, Case IH'de ise 31 olmak üzere toplamda 136 traktör satış bayimiz bulunuyor. Buna ek olarak yaklaşık 500 adet satış sonrası hizmetler için oluşturduğumuz yapımız ile Türkiye'nin her yerindeki müşterilerimizle daima yakın temas halindeyiz. Gün geçtikçe büyüyen ve genişleyen ağımızla, her noktada bulunarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerimizle varlığımızı göstermeye devam ediyoruz.
-2014 yılında Sakarya'da yeni fabrikanızı faaliyete geçirdiniz. Bu fabrikanız için ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Geçen süre içerisinde bu fabrikanızda ne kadar üretim gerçekleştirdiniz? -30 Haziran 2015 tarihi itibariyle şirketimizin Erenler Fabrikası için yapmış olduğu toplam yatırım harcaması, arsa alım bedelleri dahil 288 milyon TL'yi geçti. Arsa alımlarımız ise 402 bin 162 metrekareye ulaştı. Üretim araçlarımızı ve ürün kalitemizi sürekli olarak geliştirme hedefimizden do-layı, bu alanda yaptığımız iyileştirmelerle yıllık traktör üretim kapasitemizi 50 bine çıkarmayı başardık. Erenler fabrikamızda bir yılda toplam 30 bin traktör üretimi gerçekleşti.
-Temettü verimi en yüksek şirketler arasında yer alıyorsunuz. 2014 yılında nasıl bir temettü politikası izlediniz? 2015 kârınızdan ne kadarlık bir payı ortaklarınıza dağıtmayı düşünüyorsunuz? -1 Ocak-31 Aralık 2014 hesap dönemine ait finansal tablolara göre kârlılık ve nakit durumu dikkate alınarak hesaplanan 200 milyon TL tutarındaki temettünün nakden dağıtımı, 2015 yılı Mart ayında gerçekleştirildi. Türk Traktör olarak, Borsa İstanbul'da en yüksek kâr payı ödemesi gerçekleştiren şirketler arasında yer alıyoruz. Sabit bir politikamız var. Bu da net kârımızın minimum yüzde 60'ını ortaklarımıza dağıtmak.
-Türkiye'de cirosal ve adetsel olarak ne kadar büyük bir traktör pazarından bahsediyoruz? 2015 yılı sektör için nasıl geçiyor? -2014 yılı resmi sonuçlarına göre, 59 bin 458 adetlik traktör satışı söz konusu. Türkiye'de traktör pazarı 2014 yılında yüzde 14 büyüdü. 2015 yılının ilk beş ayında da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 sıçrama yakalandığı görülüyor. Türkiye'de bu yıl yağışların ortalamanın üzerinde gerçekleşmesi çiftçinin yüzünü güldüren bir etken. Tarımsal üretimde rekoltenin artacağı beklentisi, Türk çiftçisini tarımsal mekanizasyonunu yenilemeye yönlendiriyor. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşen yağışlar da Türk çiftçisini traktörünü yenilemeye itti.
"BÜYÜME HİKAYESİNE ORTAK OLUNABİLİR"
Kıvanç Uysal/Şeker Yatırım Analisti "Türk Traktör'ün açıkladığı ikinci çeyrek rakamları ardından hedef fiyatımızı 76,80 TL, tavsiyemizi de 'al' olarak belirtiyoruz. Şirketin yeni üretim tesisinin kuruluşundan sonraki verimsizlikler nedeniyle gerileyen kâr marjları ve üretim tesislerinde yaşanan grevlerin de etkisiyle hisse fiyatında gerçekleşen aşırı satış sonrasında uygun fiyatlı durumu işaret eden değerlemesi, Türk Traktör için olumlu. Ayrıca daha iyi satış kompozisyonuna geçiyor olması ve üretim tesislerindeki verimsizliğin sona ermesinin kâr marjı beklentilerimizdeki olumlu etkisi göz önünde bulundurulduğunda, Türk Traktör'ün büyüme hikâyesine ortak olmak için uygun bir zaman olduğunu düşünüyoruz."
“ALIM TAVSİYEMİZİ KORUDUK”
Emre Bölen/Global Menkul Değerler Analisti "İkinci çeyrek sonuçlarının ardından Türk Traktör için 'alım' tavsiyemizi korurken, 89,85 TL hedef fiyatımız bulunuyor. Şirketin ikinci çeyrek sonuçları oldukça kuvvetli geldi. Özellikle FVAÖK tarafındaki artışlar dikkat çekiciydi. Zayıf tüketici talebi ve makro istikrarsızlık nedeniyle iç satışlarda ikinci yarıda yavaşlama bekliyoruz. Ancak Türk Traktör bunu yüksek ihracat ile dengeleyebilir. Fiyat yükselişleri marjlar üzerindeki Euro/dolar baskısını dengeleyebilir. Yeni fabrikadaki entegrasyonun sonuçlanması ve yeni teknolojiler paralelinde marjlarda tarihi yüksek seviyeler görülebilir. Hissenin değerini koruduğunu söyleyebiliriz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.