E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk ilaç sektörünün şirketlerinden Abdi İbrahim ve Şişe Cam Topluluğu şirketlerinden Anadolu Cam, yaklaşık 51 milyon adet ürün alımını içeren bir anlaşma imzaladı.
Abdi İbrahim, yurt dışından ithal ettiği ilaç şişelerini, anlaşma uyarınca ilk etapta bir yıl süreyle cam ambalaj üreticisi olan Anadolu Cam'dan tedarik etmek üzere Karaköy Antrepo3'te düzenlenen bir törenle anlaşma imzaladı.
Abdi İbrahim Teknik Genel Müdürü Tevfik Bilge, imza töreninde yaptığı konuşmada, ilaç sektörünün ithalata bağlı yapısının, Türk ekonomisinin en önemli sorunu olan cari açık üzerinde de yük oluşturduğunu, Türkiye'nin 2011 yılı dış ticaret açığının yaklaşık olarak yüzde 4'ünün ilaç endüstrisi kaynaklı olduğunu söyledi.
İlaç sektörünün en temel problemlerinin başında, ilaç ihracat ve ithalat rakamları arasındaki dengesizliğin geldiğini belirten Bilge, 1980-1990 yılları arasında ilaç ihtiyacının yüzde 80'inin yerli üretimle karşılandığı Türkiye'de, 2010 yılına gelindiğinde ihtiyacın yüzde 60'ının ithalatla karşılanır hale gelindiğini ifade etti.
İlaç sektöründe cari açık önemini koruyor
Dış ticaret rakamlarına da dikkati çeken Bilge, ''2011 yılında ithalat 4,7 milyar dolar iken ihracat 567 milyon dolara yükseldi. 2009'da ise yüzde 10,5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2011'de yüzde 12,1 seviyelerine yükseldi. Ancak bu oran yine de diğer pek çok ülkeye göre oldukça düşük seviyede bulunuyor'' dedi.
Bilge, 2023 vizyonuyla ilgili olarak şunları ifade etti:
''Sektör olarak küresel bir oyuncu haline gelmek için gösterdiğimiz çabalarla 2023'te 17 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirebiliriz. Bu hedef, ilaç ithalatını frenleyerek dışa bağımlılığı azaltacak, böylece ilaç sektörü cari açığa olumsuz katkı yapmak yerine açığın kapanması için üzerine düşen görevi yerine getirmiş olacak.''
Türkiye'nin 2023 yılına, cari açığı azaltacak, ''yerlileştirmeye'' katkı sağlayacak, rekabet gücünü artıracak projelerle hazırlanması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Bilge, ''Abdi İbrahim olarak her zaman 'değişime uymak' değil, 'değişimi yönlendirmek' için çaba harcarız. Bugün de Türk ilaç sektörünün lideri sıfatının omuzlarımıza yüklediği sorumlulukla yine değişimi yönlendirmek için çok önemli bir işbirliğini hayata geçiriyoruz'' dedi.
Anadolu Cam ile imzaladıkları anlaşmanın, Abdi İbrahim'in ilk etapta bir yıl süreyle satın alacağı tüm ilaç şişelerinin Anadolu Cam'dan tedarikini içerdiğini ifade eden Bilge, ''Abdi İbrahim bu dönem zarfında toplam değeri 6 milyon lira olan yaklaşık 51 milyon şişeyi, Anadolu Cam'dan satın almayı öngörüyor'' dedi.
Tevfik Bilge, ''Abdi İbrahim olarak 'yerlileştirme harekatı'na ilk etapta 6 milyon lira gibi bir rakamla katkı sağlıyor olacağız. Bu işbirliği cari açığın kapatılmasına katkıda bulunmak üzere atılmış küçük fakat önemli bir adımdır. Tabii Anadolu Cam'la işbirliğimizin tek nedeni maliyet faktörü değil. Bu işbirliği neticesinde ürüne daha çabuk ulaşabilme ve stok politikasını uygulayabilme fırsatı da bulacağız'' diye konuştu.
Türk ilaç sektöründe faaliyet gösteren yüzde 100 yerli bir şirket olarak yerli üretimi desteklediklerinin altını çizen Bilge, ''Anadolu Cam'la yapmış olduğumuz anlaşma bu anlamda bir ilk değil. Daha önce de 2 bin adetlik şirket aracı alımında tercihimizi, ülkemizin başka gurur kaynağı olan yerli bir üreticiyi seçerek göstermiştik. Bunun yanında bugün şişe dışında ilaç ambalajlarında (sekonder ambalajlarda) kullanılan malzemelerin ithalatını yüzde 50-50 oranını düşürmüş olup, 2 sene içinde bu oranı yüzde 70-30 oranına indirmeyi hedefliyoruz'' ifadelerini kullandı.
Şişecam Cam Ambalaj Grubu Pazarlama Satış ve Başkan Yardımcısı Serdar Özer ise Abdi İbrahim'le hayata geçirilen işbirliğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
''Abdi İbrahim ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği, uluslararası kaliteye ulaşmış iki büyük Türk firmasının ortak başarısı ve ülkemiz ekonomisine katkının da önemli bir simgesidir. Biz, sektörümüzde kalitenin artırılmasının yaşam kalitesinin artmasıyla eş anlamlı olduğunu biliyor ve bu bilinçle yatırım yapıyoruz. 2013 başında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak olan yeni tesisimizde, 2 fırınla 180 bin ton/yıl yeni bir kapasite devreye girecek olup, geniş ürün yelpazesinde ecza şişeleri üretimi de önemli yer tutacak.''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:29)