E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa ekonomisinde ülkeler arası ekonomik farklılaşma derinleşiyor…
2017 yılına başlarken yılın ilk toplantısı öncesinde Almanya Bankalar Birliği’nden Avrupa Merkez Bankası’nın daha yüksek faiz oranları planlaması gerektiğine yönelik eleştiriler gündeme gelmişti.
Bu hafta gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde de Almanya Bankalar Birliği genişlemeci para politikasına yönelik eleştirilerini yineledi. Almanya Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada ‘’ Ekonomik büyüme ve fiyat görünümü dikkate alındığını, ancak Avrupa Merkez Bankası’nın sağladığı olağanüstü güçlü para politikası teşviklerine artık ihtiyaç yok" ifadesi yer aldı. Ancak Avrupa’da ülkeler arasında büyüme ve enflasyon farklılıklarının Almanya lehine oluşması ve Avrupa’da siyasi risklerin gündemde olması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın 2017 yılında para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Aşağıdaki grafikten görüldüğü üzere Avrupa ekonomisinde büyüme hala ılımlı toparlanma devam ediyor sarmalında seyrini sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın 2015 yılı Mart ayından bu yana başlatmış olduğu parasal genişlemeye rağmen Almanya dışında diğer ülke ekonomilerinde enflasyon ve büyüme cephesinde istenilen ivme yakalanamamakta. Avrupa’da son dönemde enflasyon tarafında petrol fiyatlarındaki görülen yükseliş kaynaklı ivme kaydedilse de, söz konusu enflasyondaki kıpırdanma Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında değişikliğe gidebilmesi konusunda bankaya manevra alana yaratabilecek boyutta değil. Bununla birlikte büyüme tarafında 2016 yılında Almanya dışında zayıf bir performans gösteren Avrupa ülkeleri için 2017 yılı büyüme beklentileri de çok parlak değil…
Almanya Bankalar Birliği 2017 yılında Almanya’nın %1,4 oranında büyümesini beklediğini açıkladı. 2016 yılında %1,9 oranında büyüme kaydeden Almanya’nın 2017 yılında takvim etkilerinden kaynaklanacak etkiler nedeniyle büyüme performansında zayıflama bekleniyor. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın paylaşmış olduğu beklentiler ışığında; 2016 yılında %1,7 oranında büyüme kaydeden Avrupa ekonomisinin 2017 yılında %1,6 oranında büyümesi beklenmekte. Özetle Avrupa ekonomisi devam eden teşvik programlarına rağmen büyüme ve enflasyon cephesinde arzu edilen gelişmenin görülmesi 2017 yılı içinde de mümkün görünmüyor.
Avrupa’da makro görünüme ilişkin beklentiler ve son dönemde piyasada oluşan daha az genişlemeci para politikasının tahvil piyasalarında aşırı tepkiye yol açacağı endişeleri nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın 2017 yılının geri kalanında genişlemeci para politikası duruşunda herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Kaynak: Bloomberg
Söz konusu siyasi risklere ilişkin fiyatlamalar Şubat ayında Avrupa piyasalarında görülürken, yapılan araştırmalar incelendiğinde Frankfurt merkezli Sentix, Şubat ayı Euro Bölgesi Dağılma Endeksi anketinin sonuçlarına göre de özellikle parasal birliğin istikrarı konusunda yatırımcılar 2017 yılı adına endişeleniyor. Ocak ayında 21,3 olan dağılma riski endeksi, Şubat ayında 25,2’ye yükseldi. Endeksin gelmiş olduğu seviyeler göz önünde bulundurulduğunda, Euro Bölgesinin 12 ay içerisinde dağılma riski 2016 yılı Haziran ayında İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı alması dönemindeki seviyelere yükselmiş oldu. Yapılan ankete ilişkin olarak diğer bir detay ise, birlikten çıkışta en yüksek ihtimale sahip olan ülkelerin İtalya, Fransa ve Yunanistan olarak belirlenmesi oldu.
Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:41)