E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2016 yılı içerisinde küresel piyasalarda sürpriz etkisi yaratan, tüm anketleri yanıltan Brexit ve ABD Başkanlık seçimleri gibi sürprizler sonrası 2017 yılı da küresel piyasalar adına birçok bilinmeyeni içermekte. Özellikle Avrupa'da Mart ayının ardından 2017 yılının neredeyse tamamının seçim süreci ile geçirilecek olduğunu göz önünde bulunduracak olursak endeksler ve Euro için zayıf görünümün devam
etmesi beklenebilir. Bununla birlikte 2017 yılı içinde Avrupa'da para politikalarına ilişkin karar mekanizmasında politik görünümün ekonomi görünümden bir adım daha önde yer alacağını ve siyasi gündeminde öngörülebilirliğinin ne kadar az olduğunu düşünecek olursak 2017 yılının Avrupa Merkez Bankası'nın karar almada zorlanacağı bir yıl olarak kayıtlarda yer alabileceğini söylemek mümkün.
Hem Brexit hem de ABD Başkanlık seçimlerinden gördüğümüz üzere son dönemde dünyada popülist söylemler sadece ses getirmekle kalmayıp seçim sonuçlarına da etki ediyor. Bu sebeple 2017 yılında Avrupa'da Mart ayında Hollanda genel seçimleri ile başlayacak olan seçim maratonu, Nisan ve Haziran aylarında Fransa'nın sırasıyla başkanlık ve genel seçimleri ile ilerleyecek. Eylül ayında yapılması planlanan Almanya genel seçimleri ve İspanya'da referandum ile son bulacak.
Bununla birlikte Avrupa'da bir diğer belirsizlik unsuru ise İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış süreci… Her ne kadar İngiltere Başbakanı Theresa May dün gerçekleştirdiği konuşmasında Brexit sürecine ilişkin ılımlı ifadeler kullanmış olsa da, nihai karar İngiltere Parlamentosu'nda oylanacak. Mart ayına kadar başlaması beklenen Avrupa Birliği'nden çıkış süreci ilişkin belirsizlikler giderilmiş değil…
Fiyatlanması oldukça zor olan söz konusu belirsizlikler bir kenara dursun, Avrupa ekonomisinde büyüme hala ılımlı toparlanma devam ediyor sarmalında seyrini sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın 2015 yılı
Mart ayından bu yana başlatmış olduğu parasal genişleme programına rağmen enflasyon ve büyümede bir türlü istenilen ivme yakalanamamakta. Avrupa'da enflasyon son dönemde petrol fiyatlarındaki görülen yükseliş kaynaklı ivme kaydetse de, söz konusu enflasyondaki kıpırdanma Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasında değişikliğe gidebilmesi konusunda bankaya manevra alana yaratabilecek boyutta değil.Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere 2016 yılı son çeyrekte Avrupa'da enflasyon verilerinde toparlanma mevcut. Özellikle ülke ekonomileri arasında Almanya enflasyonundaki iyileşme fark edilmekte olup, Avrupa Merkez Bankası'nın %2'lik enflasyon hedefinin gerisinde olmasına rağmen Almanya 2016 yılı Aralık ayı enflasyonunda yıllık bazda %1,7 artış kaydetti. Söz konusu artış, Avrupa'da görülmek istenen özel tüketim harcamalarındaki canlanma kaynaklı olurken Almanya'da enflasyon oranı 2013 yılının Temmuz ayından sonraki en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:15)