E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Zonguldak'ta oturan emekli orman işçisi Murat Gebedek, 2009-2011 yılları arasında bir devlet bankasından 4 seferde, 32 bin TL kredi çekti. Halen kredi borcu ödeyen Gebedek, Yargıtay'ın aldığı dosya masrafı adı altında ödenen paraların geri iadesi ile ilgili bir haberi televizyonda izledi.
Son 10 yılda kullanılan kredilerin dosya masraflarının geri alınabileceği haberi üzerine krediyi çektiği bankaya giden Gebedek, banka yetkilileri tarafından yönlendirildiği Zonguldak Valiliği Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyetin kredi miktarı, yapılan kesintiler ve dosya masraflarının belgelendirmesini istemesi üzerine tekrar kredi çektiği bankaya giden Gebedek, büyük bir şaşkınlık yaşadı. Gerekli evrakların temini için ise yine dosya masrafı adı altında 30 TL ödemesi istenen Gebedek, bu kez üyesi olduğu Tüm Emekli, İşçi, Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi ile Zonguldak Tüketici Hakları Derneği'ne müracaat ederek yardım istedi.
İzlediği bir haber üzerine bankaya gittiğini anlatan Gebedek, şöyle konuştu: "banka, beni hakem heyetine yönlendirdi. Buradan da evrak istediler, bu evrakları almak için bankadan dosya masrafı adı altında 30 TL istediler. Param olmadığı için o belgeleri alamadım. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum. Herhalde param olunca o belgeleri alıp mücadelemi sürdürürüm.' Tüm girişimlerine rağmen evraklarını alamayan Gebedek, şimdi ise evraklarını alabilmesi için gereken dosya masraflarını karşılayacak miktarı bulmaya çalışıyor.
Konuyu takip ettiklerini belirten Tüm İşçi, Emekli, Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Murat Gebedek gibi bir çok mağdurun dernek yönetiminden yardım istediğini ifade etti. Dosya masraflarının iade edilmesini öngören Yargıtay kararı hakkında tüm üyeleri bilgilendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Topaloğlu, şöyle konuştu: 'Günlerdir, Yargıtay'ın almış olduğu tüketici hakları ile ilgili karar doğrultusunda emekli arkadaşlarımıza, kredi olan tüm arkadaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Gelen arkadaşlarımıza, makul ve mantıklı cevap vermeye çalışıyoruz. Biz ne kadar iyi niyetli hareket edersek edelim, tüketici kredisi alan arkadaşlarımızı, banka müdürlüklerine gönderdiğimizde, banka müdürlükleri tarafından arkadaşlarımıza yeterli cevap vermemektedir. Yeterli belge ve bilgileri vermemektedirler. Onların verdiği bilgilerle arkadaşlarımız, Tüketici Hakları Komisyonu hakem heyetine başvurmakta. Hakem heyeti de haklı olarak, 'hangi bankadan, ne kadar kredi alındığı, ne kadar kesinti yapıldığı, ne kadar dosya masrafı alındığı' ile ilgili bankadan belge getirmesini talep etmektedir. Arkadaşlarımız, ilgili bankaya gittiğinde dosya masrafı olarak 30 TL talep ediliyor. Arkadaşlarımız, Yargıtay'ın almış olduğu karar doğrultusunda, masraflarını geri almak için müracaat ediyor. Banka da, yeniden dosya parası adı altında 30 TL para talep ediyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Topaloğlu ile istişare içerisindeyiz. Arkadaşlarımızın hakkını alabilmek için yasal yollardan tüm gücümüzle mücadele edeceğiz'
Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu da, bankaların dosya masrafı adı altında aldığı para nedeniyle bir çok kişinin mağdur olduğuna dikkat çekti. Özellikle emeklilerin başlattığı hak mücadelesinin çok önemli olduğunu ifade eten Topaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Özellikle kışın gelmesiyle kömür alacak, çocuklarını üniversiteye gönderecek emeklilerimiz haksız olarak yapılan kesintileri haklı olarak talep etmektedirler. Başta kamu bankaları olmak üzere bazı bankalar, tüketiciye kesilen dosya masraflarının aslında kesildiği zamanda vermesi gereken bedelleri vermemekte. Hatta, 'bundan bir şey çıkmaz, sizi yanlış yollara saptırıyorlar' gibi aslı olmayan söylem kullanarak, vatandaşların mücadele şevkini kırmaya çalışmaktadırlar. Biz, bankalarımızın şube yöneticilerine ve müdürlerine sesleniyoruz. Verdiğiniz kredinin tüm bilgi ve belgelerini, tüketicilere mutlaka veriniz. Bu tüketicilerin en demokratik hakkıdır. Kendisinden kesilen bilgi ve belgeyi vermek yerine dilekçe almamakta, bir sürü bir neden öne sürülmektedir. Bir kamu bankası belge veririz ama 30 TL alırız gibi bir mantık yürütmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değil.'
Sarıoğlu ve Topaloğlu, dosya paralarını geri ödememek için gerekli belgeleri müşterisine vermeyen bankaların şube müdür, yönetici ve yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunacaklarını söyleyerek, bankaları uyardı. Sabah
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ya bankalar olmasaydı kimden borç para isteyecektiniz ey insanlar. En yakın dostunuzdan da isteseniz borcunuz devam ettiği sürece o insanın karşısında ezik olacaksınız. Borcunuz bitse bile gün gelip yüzünüze vurulma ihtimali yüksek. Diyecek ki " benim sayemde şunu aldı - bunu aldı, veya benim sayemde adam oldu, veya benim sayemde kiradan kurtuldu ( 10 yıllık borcu kim verecekse ! ) " Eşin-dostun ağız kokusunu çekmek istemiyorsan, gideceksin bir tefeciye, ya yüksek faizleri ödeyeceksin ve o zaman gıkın bile çıkmayacak yada ödeyemeyince de topuklarına sıkacaklar. Kredi çekerler banka sana herşeyi açık açık söylüyor. Faiz oranı bu, dosya masrafı bu, eline şu kadar para geçer.... Bu sürede kimsenin itirazı olmaz, ( itirazın varsa çekme zaten,banka sana zorla mı kredi veriyor ) hasbelkader birisi dava açıp masrafını iade alırsa, o zaman herkes bankaya hücum.... Ey insanlar unutmayın, krediyi çekerken bir anlaşma yapıyorsunuz, bir sözleşme imzalıyorsunuz... sonrada yaptığınız sözleşmeye itiraz ediyorsunuz... "Ey iman edenler! Akitlerin gereğini yerine getirin!"MAİDE SURESİ 5 Verdiğiniz sözü yerine getirin. Çünkü verilen söz sorumluluğu gerektirir." İSRA SURESİ 17
32 bin çektin ama 30 lira başvuru parası bulamadın ? gerçekçi ol biraz.
Bankadan Kredi almak için elpençe divan duruyorsunuz,iki-üç şarlatanın şişirmesiyle gidip bankanın başını şişiriyorsunuz,alma kardeşim ozaman git tefeciden al bakalım ne olacak.Gülünü alan dikeninede katlanır.
siz bilmiyormusunuz bu bankaların o paraları geri vermelerine dair kamuoyunun bu vicdansız ahlaksız ve mesnetsiz uygulamalarına karşın yeni düzenlemeler çıkmasına dair çabalarına rağmen saman altından elli tane daha gelir kalemi için olur olmaz yöntemler kullanılacağını.onlar türkiyenin en büyük fabrikalarından daha çok kazanıyor.kimse sormuyor bu adamlar bu kadar para kazanacak ne yapıyorlar diye.üretimleri haksızlık ve buda yaygın.bu devran böyle gitmez.bu işin çözümü halkçılıktır.onuda bu kapitalizst sistem de uygulamak piramitin tepesinin işine gelmez.
maşallh çok açıklaycı bir haber olmuş.nazar değmesin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:47)