E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Aile öyküsünün Alzheimer için önemli bir risk faktörü oluşturduğunu hatırlatan Dr. Barış Topçular, özellikle erken başlangıçlı Alzheimer hastalığında genetik faktörlerin öne çıktığını vurguluyor ve hastalığın seyriyle ilgili bilgiler veriyor.
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A Hastanesi (BRSHH) Nöroloji Uzman Dr. Barış Topçular, Alzheimer hastalığının, demans (bunama) grubu hastalıklar arasında en sık görüleni olduğunu belirterek, “Alzheimer hastalığı sıklıkla unutkanlıkla başlar ve zaman içinde dil ve görsel/mekansal fonksiyonları da bozar” diyor.
Hastalığın genellikle 65 yaşından sonra başladığını ifade eden Dr. Barış Topçular, hastalıkla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Nadiren daha erken yaşlarda da Alzheimer hastalığı görülebilir. Alzheimer sıklığı yaşla beraber artış gösterir. 65-74 yaş arasında sıklığı yüzde 5 dolaylarındayken, 85 yaş üzerinde neredeyse yüzde 40'a yaklaşır. Ancak Alzheimer hastalığının normal bir yaşlanma olmadığı unutulmamalıdır.
Genetik faktörler rol oynuyor
Yaş, Alzheimer hastalığı için en önemli bir risk faktörüdür. 65 yaşından sonrasında hastalık sıklığı her 5 yılda bir ikiye katlanır. Aile öyküsü de Alzheimer hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Özellikle erken başlangıçlı Alzheimer hastalığında genetik faktörler daha çok rol oynar. 60 yaşından sonra başlayan hastalıkta ise ailevi özellikler daha az rol oynamakla beraber çeşitli genlerin risk oluşturduğu bilinir. Kolesterol taşıma görevi üstlenen ApoE proteinini kodlayan gen bunun için tipik bir örnektir.
Yaşa bağlı unutkanlıkla karıştırılabilir
Hastalık yavaş başlar ve sinsice ilerler. Başlangıçta genellikle tek şikayet unutkanlıktır. Bazen bu unutkanlık yaşa bağlı unutkanlık olarak değerlendirilip ihmal edilebilir, bu tanı ve tedavinin gecikmesine neden olur. Unutkanlık belirginleştikçe günlük aktivitelerdeki olumsuz etkisi daha da şiddetlenir. Hastalığın orta evrelerine gelindiğinde hastalar diş fırçalamak, elbiselerini iliklemek gibi basit şeyleri yapmakta güçlük çekmeye başlayabilirler. Dışarıya çıktıklarında yol bulmada güçlük, anlamada, okumada ve yazmada zorluklar, konuşmada bozulma olabilir. Hastalık ilerledikçe hastalar özbakımlarını yapamaz ve yardıma muhtaç hale gelirler.
Tam tedavisi yok
Günümüzde ne yazık ki Alzheimer hastalığını durduran ya da tamamen geçiren bir tedavi yoktur. Ancak Alzheimer hastalığı tedavisi dünya genelinde en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Halen iki grup ilaç Alzheimer hastalığı tedavisinde kullanılır: Asetinkolin Esteraz inhibitörleri(AchEI) ve NMDA antagonistleri. AchEI grubunda ülkemizde ve dünyada 3 molekül vardır: Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin. Bunlardan Donepezil tablet ve ağızda eriyen tablet formlarında, rivastigmin tablet, şurup ve bant formunda, galantamin ise tablet ve suspansiyon formunda bulunur. Bu ilaçlar özellikle başlangıç döneminde bulantı ve kusma gibi yan etkiler yapabilir. AchEI grubu ilaçlar hastalığın özellikle erken ve orta evresinde endikedir. NMDA antagonisti olan memantin ise orta ve ileri evre Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılır. Ülkemizde tablet ve suspansiyon formunda bulunur. Ayrıca hastaların özellikle orta ve ileri evrelerinde görülen hayal görmeler, sinirlilik, uykusuzluk gibi şikayetler için semptomatik tedavilerin verilmesi gerekebilir.” pudra.com
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:19)